5


Translate

7 Ιουλ 2020

Στα υπόγεια μυστικά της Αρκαδίας

Το σπήλαιο του Κάψια
«Η γη μας είναι μοναδική. Η ενότητα του ανθρώπινου πνεύματος είναι άρρηκτα δεμένη με τις αξίες της φύσης, και αυτό το μαρτυρούν σήμερα όχι μόνο η βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων αλλά και τα αρχαία μνημεία της Τεγέας και της Μαντινείας. Είμαστε δίπλα στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με το μυθικό Μαίναλο, με τα δάση μαύρης ελάτης
και τις ομαλές πλαγιές και κορυφές, να μπορεί να προσφέρει ανάσα οξυγόνου στους επισκέπτες
ενώ πλέον το σπήλαιο του Κάψια λειτουργεί υποδειγματικά δίνοντας ακόμα μια αφορμή για επίσκεψη στην περιοχή των Αρκάδων. Ενός τόπου όπου ο μύθος συμπορεύεται με την ιστορία, την οποία αφηγούνται κάθε χωριό ξεχωριστά αλλά και όλα μαζί καθώς μπορούν να σιγοψιθυρίζουν τον ιδιαίτερο ψυχισμό των Αρκάδων και τη σχέση τους με τον υπόλοιπο κόσμο» λέει ο κ. Νίκος και το βλέμμα του φωτίζεται από ενθουσιασμό.
Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που τρέφουν πάθος για τον τόπο τους, και ας γίνονται καμιά φορά υπερβολικοί στις περιγραφές τους. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν σχεδόν σε κάθε άκρη της χώρας μας και είναι αυτοί οι άνθρωποι που δημιουργούν πυρήνα ανάπτυξης, που επενδύουν, που ρισκάρουν, που ταράζουν τα στάσιμα νερά. Είναι γεγονός ότι η περιοχή ανατολικά του Μαινάλου εντάσσεται στους ταξιδιωτικούς προορισμούς με αξιώσεις. Το ότι η περιοχή απέχει περίπου 150-160 χιλιόμετρα από την Αθήνα είναι ένα από τα πλεονεκτήματά της, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να είσαι παρατηρητικός για να ανακαλύψεις τους κρυμμένους θησαυρούς της. Πηγαίνοντας για το Μαίναλο συναντάς το χωριό Κάψιας (Κάψα ή Κάψιας) το οποίο μέχρι πρόσφατα εύκολα το προσπέρναγες. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της Τρίπολης, με τις κεραμοσκεπές του να απλώνονται στις παρυφές του Μαινάλου σε υψόμετρο 700. Δίπλα στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται η μητροπολιτική εκκλησία του χωριού ενώ στο ύψωμα πάνω από το χωριό είναι το εκκλησάκι του Αϊ-Λιά με πανοραμική θέα στο Μαίναλο και στο μαντινειακό πεδίο. Κάποια πέτρινα σπίτια αντέχουν ακόμα αναδεικνύοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ενώ κάποια που έχουν ανακαινισθεί δείχνουν ότι το χωριό ζωντανεύει καθώς συμβάλλουν σε αυτό η προσεγμένη αμπελουργία και η παρουσία ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Κοντά στο χωριό, στο νοτιοδυτικό άκρο της πεδιάδας της Αρχαίας Μαντινείας, βρίσκεται το σπήλαιο του Κάψια το οποίο αποτελεί τμήμα ενός συστήματος ενεργών και ανενεργών καταβοθρών, που κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας. Μπροστά από την είσοδό του βρίσκονται τρεις καταβόθρες τις οποίες περικλείει πέτρινο φράγμα και όταν δεν έχει νερό, καλό είναι να κατεβείτε στο επίπεδό τους για να συνειδητοποιήσετε τη δύναμη της φύσης καθώς αυτά τα νερά που αποστραγγίζονται από την πεδιάδα της Μαντινείας κινούνται υπόγεια και τροφοδοτούν μεγάλο τμήμα της βόρειας Πελοποννήσου.
Η πρώτη έρευνα του σπηλαίου πραγματοποιήθηκε το έτος 1892 και ίσως η πιο σημαντική πληροφορία είναι ότι βρέθηκαν πολλά ανθρώπινα οστά στο εσωτερικό του. Για την παρουσία τους ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι προέρχεται από άτομα που πνίγηκαν κατά τους ιστορικούς χρόνους από πλημμύρα του σπηλαίου ενώ έχει αποδειχθεί από τη θέση και τη στάση των οστών ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος ταφής και λατρείας νεκρών.
Η μέχρι σήμερα εξερευνημένη του έκταση είναι περίπου 6.500 τ.μ. και ο διάκοσμός του αποτελεί θέαμα συνδυασμού χρωμάτων, σχεδίων σταλακτιτών και σταλαγμιτών συμπλεγμάτων, ενώ στην αίθουσα «των Θαυμάσιων» θεωρείται ότι παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο. 
πηγη tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου