5


Translate

14 Ιουλ 2020

«Στοπ» Μουτζούρη στο Βαλιδέ Τζαμί λόγω Αγιάς Σοφιάς

Με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης κάνει γνωστό ότι επιθυμεί να σταματήσουν τα έργα αναστήλωσης στο Βαλιδέ Τζαμί. Αυτό έκανε γνωστό με δήλωση του σήμερα στο «Ν» ο κ. Μουτζούρης.
Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης ανέφερε μιλώντας στο «Ν» ότι «δεν με αφήνουν ασυγκίνητο τα όσα διαδραματίζονται στην Πόλη και ιδιαίτερα με αφορμή την τουρκική πρόκληση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Πιστεύω ότι γι’ αυτό το λόγο πρέπει να σταματήσουν τα έργα στο Βαλιδέ τζαμί.
Θυμίζουμε ότι με 1,2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε το 2018 από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου η αναστήλωση του παλαιότερου οθωμανικού τεμένους στη Μυτιλήνη, Βαλιδέ Τζαμί. Φορέας εκτέλεσης του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.
Εκτός από την επισκευή του κυρίως χώρου του τζαμιού, η μελέτη προβλέπει την επισκευή και στήριξη του μιναρέ του, αλλά και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.
Το Δελτίο τύπου της Περιφέρειας αναφέρει:
O Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει  να διακοπεί η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου με τίτλο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΙΔΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ  που είχε εγκριθεί και ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020(Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ) με ποσό χρηματοδοτήσεως1.200.000€.
Το αίτημα στάλθηκε εγγράφως σήμερα  14.07.2020 προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Το μνημείο
Το Βαλιδέ Τζαμί στην οδό Σιγείου στη συνοικία Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης είναι το παλαιότερο στο νησί, και κτίστηκε το 1615 στο κέντρο της, εκτός του κάστρου μουσουλμανικής γειτονιάς της Οθωμανικής πόλης. Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1981, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε η παραμικρή εργασία συντήρησης του μνημείου.
Ο μιναρές του, χαμηλός και σύμφωνος με τα αραβικά αρχιτεκτονικά δεδομένα, είναι χτισμένος από κόκκινη πέτρα από το Αϊβαλί και σώζεται σχεδόν ολόκληρος. Τα εξωτερικά του στοιχεία όπως η κρήνη σώζεται στον αύλειο χώρο του παλιού αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης.
πηγη stonisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου