5


Translate

19 Αυγ 2021

Κοκό Σανέλ: Οι Σχέσεις με τους Ναζί και Τα Οικονομικά Σκάνδαλα..

Η Κοκό Σανέλ είναι για τους περισσότερους το απόλυτο είδωλο μόδας. Μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα απόλυτα brands στο χώρο της υψηλής ραπτικής και ο οίκος μόδας της βγάζει εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη. Ωστόσο, πίσω από την αστραφτερή μόδα και τα εκατομμύρια δολάρια, κρύβονται ναζιστικά μυστικά και οικονομικές απάτες εκατομμυρίων…

Τα πρώτα βήματα της Κοκό Σανέλ δεν έχουν καμία σχέση με τη λαμπερή πορεία του μετέπειτα βίου της. Από επαρχιακή μοδίστρα στη νότια Γαλλία, η Σανέλ έφτασε να γίνει αρκετά δημοφιλής για τις επιδιορθώσεις ρούχων στους κύκλους της καλής κοινωνίας του γαλλικού νότου. Μεγαλωμένη στην απόλυτη φτώχεια της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 20ου αιώνα, η Σανέλ έπρεπε να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει μια για πάντα από την κατάρα της ανέχειας.

Η ζωή την οδήγησε στη Μασσαλία, στο Μονπελιέρ και στη Νίκαια. Το επιδέξιο ταλέντο της και οι στυλιστικές ανάγκες των καλών κυριών έκαναν πολύ γρήγορα τη Σανέλ ανάρπαστη στους κύκλους της γαλλικής αριστοκρατίας. Το ταλέντο της στο σχεδιασμό καπέλων ήταν αυτό που την έκανε αγαπητή στους κύκλους των πλούσιων κυριών της γαλλικής εξοχής.

A Paris, Νο5

Μετακομίζει στο Παρίσι και ανοίγει το δικό της ατελιέ. Όσο βρίσκεται στο Παρίσι, συναναστρέφεται με την ανώτερη γαλλική κοινωνία. Η φήμη της μάλιστα φτάνει μέχρι την Αγγλία και γρήγορα αναπτύσσει μία ιδιαίτερη φιλία με τον Γουίνστον Τσόρτσιλ. Η φιλία της αυτή θα αποδειχθεί καθοριστική στη δραματική επαύριο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1924, υπογράφει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες της εποχής. Αποφασίζει να λανσάρει στη γαλλική αγορά ένα άρωμα με βάση το γιασεμί του γαλλικού νότου. Συνεργάζεται με την αρωματοποιία Bourjois των γαλλοεβραίων αδελφών Βερτχάιμερ και τη Gallerie Lafayette. Οι πρώτοι θα αναλάβουν την παραγωγή του αρώματος, ενώ η δεύτερη την αποκλειστική διανομή.

Το Chanel No5 γεννιέται!

Η συμφωνία ορίζει ότι οι Βερτχάιμερ θα λάβουν 70% των κερδών του αρώματος, ενώ 20% θα λάβει η Gallerie Lafayette ως αποκλειστικός διανομέας. Το υπόλοιπο 10% θα λάβει η Σανέλ, η οποία το μόνο που κάνει είναι απλά να δώσει το όνομά της στο άρωμα.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Σανέλ δε μένει ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Θεωρεί ότι η συμφωνία πλήττει τα δικά της συμφέροντα και αποφασίζει να διεκδικήσει το 100% των κερδών του αρώματος. Η επιτυχία του No5 είναι πρωτόγνωρη για τα προπολεμικά δεδομένα και τα κέρδη εκτοξεύονται κατακόρυφα.

Το σχέδιο της Σανέλ ήταν απλό. Θα δυσφήμιζε το προϊόν στην αγορά και θα λάνσαρε ένα νέο άρωμα αποκλειστικά δικό της. Τα γεγονότα, όμως, θα αλλάξει το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Σανέλ πιο άπληστη από ποτέ

Η ήττα της Γαλλίας οδηγεί τα χιτλερικά στρατεύματα στο Παρίσι και στην κατοχή μεγάλου τμήματος της χώρας. Τα νέα δεδομένα αναγκάζουν τη Σανέλ να κλείσει το ατελιέ της και να απολύσει το προσωπικό της. Ωστόσο, μία μεγάλη ευκαιρία ανοίγεται μπροστά της.

Διαισθανόμενη τις επικείμενες διώξεις κατά των Εβραίων, η Σανέλ αποφασίζει να διεκδικήσει την αρωματοποιία των γαλλοεβραίων συνεταίρων της. Οι Βέρτχαιμερ εγκαταλείπουν τη Γαλλία για τις ΗΠΑ, όπου ανοίγουν μία νέα αρωματοποιία. Η Σανέλ θεωρεί ότι έχει έλθει η ώρα να λάβει τον απόλυτο έλεγχο του αρώματος της. Συμμαχεί με τους Ναζί και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη ναζιστική νομοθεσία για τη μέλλον των εβραϊκών επιχειρήσεων. Οι Ναζί είχαν περάσει ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι εβραϊκές επιχειρήσεις περνούσαν στα χέρια δοσίλογων.

Η Σανέλ αναπτύσσει σχέσεις με τη ναζιστική ηγεσία του Παρισιού και προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες απόκτησης της αρωματοποιίας των Βέρτχαιμερ. Ο χρόνος, όμως, δεν είναι στο πλευρό της. Οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται τη Σανέλ και προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης του Τσόρτσιλ. Άλλωστε, οι Γερμανοί γνώριζαν πολύ καλά τις καλές σχέσεις της Σανέλ με τον Τσόρτσιλ.

Εν τω μεταξύ, οι Βέρτχαιμερ κυκλοφορούν στην Αμερική ξανά το Νο5 χωρίς η Σανέλ να γνωρίζει τίποτα! Εννοείται ότι μόλις το έμαθε, το μίσος της εναντίον των Βέρτχαιμερ φούντωσε ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, η Σανέλ δεν καταφέρνει να αποκτήσει την αρωματοποιία των Βέρτχαιμερ. Ο πόλεμος τελειώνει το 1944 και οι αποκαλύψεις για τη ναζιστική δράση της Σανέλ δεν αργούν να βγουν στο φως.

Το Τέλος Έφτασε

Φοβούμενη το πλιάτσικο στις επιχειρήσεις της, η Σανέλ φεύγει στην Ελβετία. Λίγο πριν εγκαταλείψει τη Γαλλία, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κατηγορήσει τη Σανέλ για δωσιλογισμό. Χάρη στην παρέμβαση του Τσώρσιλ-κολλητού της Σανέλ- γλυτώνει τις διώξεις και καταφεύγει ελεύθερη στην Ελβετία.

Το σκάνδαλο δε σταματά εδώ.

Οι Βέρτχαιμερ επιστρέφουν στην Ευρώπη για να κλείσουν για πάντα την υπόθεση της Σανέλ. Αποζημιώνουν τη Σανέλ με το αστρονομικό ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων (σημερινή ισοτιμία) για τις πωλήσεις του Νο5 στην Αμερική κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πλούσια και ελεύθερη, η Κοκό Σανέλ ζει στην Ελβετία με το Γερμανό – πρώην αξιωματικό των Ες Ες – εραστή της και πεθαίνει το 1971 μόνη και ξεχασμένη στο Παρίσι.

 πηγη iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου