5


Translate

21 Ιαν 2021

Το «Τσέρνομπιλ της Πολωνίας»: Η πόλη που απουσίαζε από τους χάρτες

Πολλοί την αποκαλούν «πόλη-φάντασμα», καθώς δεν εμφανιζόταν σε κανένα χάρτη για ολόκληρες δεκαετίες, ενώ άλλοι της έχουν αποδώσει το παρατσούκλι «Τσέρνομπιλ της Πολωνίας».

Πρόκειται για το Borne Sulinowo, στα βόρεια της Πολωνίας, το οποίο θεωρείται πως φιλοξενούσε, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ένα πανίσχυρο οπλοστάσιο με πυρηνικά, ικανό να καταστρέψει ολοσχερώς πολλές σημαντικές πόλεις της Δύσης.

Στην καρδιά του δάσους, το Borne Sulinowo είναι προσβάσιμο μετά από μια πολύωρη διαδρομή με αυτοκίνητο, με αφετηρία την πόλη Szczecin.

Πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το συγκεκριμένο μέρος μπορούσε να επισκεφθεί μόνον όποιος είχε ειδική άδεια, ή «пропуск» όπως λέγεται στα Ρωσικά.

Οποιοσδήποτε άλλος έπρεπε να υποκρίνεται ότι το μέρος δεν υπήρχε και κατά προτίμηση να το αποφεύγει.

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στο Borne Sulinowo στρατοπέδευαν περίπου 12.000 στρατιώτες των Σοβιετικών.

Από το 1945 και έπειτα το μέρος είχε ήδη περάσει στην κυριότητα της Σοβιετικής Ένωσης, μετά από την υπογραφή του Συμφώνου της Βαρσοβίας μεταξύ της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών δημοκρατιών του Ανατολικού Μπλοκ.

Στα πλαίσια αυτού του Συμφώνου, οι στρατιώτες του Borne Sulinowo εκτελούσαν καθημερινές ασκήσεις από ξηράς και από αέρος, προετοιμαζόμενοι για μια πιθανή επίθεση των Δυτικών.

Η Πολωνία δεν είχε καμιά δικαιοδοσία στην περιοχή, την οποία κατέκλυζαν αποκλειστικά οι Ρώσοι στρατιώτες.

Πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή ανήκε στη Γερμανία και είχε το όνομα Gross Born, ενώ το 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ είχε φωτογραφηθεί κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε αυτήν.

Το 1939, η γερμανική εισβολή στην Πολωνία ξεκίνησε από το Borne Sulinowo, όπου δεκάδες τανκς ξεκίνησαν να επελαύνουν υπό τις διαταγές του στρατηγού Heinz Guderian.

Αργότερα, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για τη φυλάκιση αιχμαλώτων πολέμου από τους Ναζί.

Όταν το Borne Sulinowo πέρασε στη σοβιετική κυριότητα, οι εγκαταστάσεις που είχαν ήδη χτίσει οι Ναζί στην περιοχή, όπως οι πολυάριθμοι στρατώνες, ένας σιδηρόδρομος και ένα τεράστιο νοσοκομειακό σύμπλεγμα, αξιοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον ρωσικό στρατό.

Σήμερα, η περιοχή κατοικείται από 5.000 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί δημοφιλή τουριστική ατραξιόν.

Τα συρματοπλέγματα που την απομόνωναν έχουν φύγει από καιρό, και οι επισκέπτες του Borne Sulinowo μπορούν να περιπλανηθούν ανάμεσα στα τεράστια σιλό όπου κάποτε φυλάσσονταν οι σοβιετικοί πύραυλοι, τα οποία πλέον καλύπτονται από πυκνή βλάστηση και γκραφίτι.

Ορισμένα από τα πιο λειτουργικά κτήρια, όπως το νοσοκομείο των Σοβιετικών, έχουν ανακαινιστεί πλήρως, ενώ άλλα, όπως το κτίσμα όπου ξεκουράζονταν και διασκέδαζαν οι αξιωματικοί, έχουν αφεθεί να ρημάζουν.

Όσο περνούν τα χρόνια, το Borne Sulinowo ελκύει την προσοχή ολοένα και περισσότερων επενδυτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη γοητεία που μπορεί να ασκήσει η περιοχή στους τουρίστες.

Τα δάση από πεύκα και δρυς, γεμάτα από λίμνες και ρυάκια, αποτελούν ειδυλλιακό σκηνικό για τους ποδηλάτες, ενώ οι θαυμαστές της άγριας ζωής μπορούν να παρατηρήσουν τα δεκάδες ελάφια, τους φασιανούς και τους αγριόχοιρους που κατακλύζουν το μέρος.

Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, η πόλη παραμένει ένα συγκλονιστικό μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, και αγαπητός προορισμός για όσους συναρπάζονται από αυτήν.

Borne Sulinowo
Borne Sulinowo
Borne Sulinowo
Borne Sulinowo
Borne Sulinowo
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου