5


Translate

26 Απρ 2021

Μία εξέχουσα μορφή έφυγε… Το αντίο στον Βάσο Λυσσαρίδη

Θλίψη στην ΕΔΕΚ αλλά και στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου σκόρπισε ο θάνατος του Βάσου Λυσαρρίδη. Ενός πολιτικού που έζησε την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την τραγωδία του 1974 αλλά και τους μακροχρόνιους αγώνες για απελευθέρωση του νησιού μας.

Τη μέρα που τα βλέμματα στράφηκαν στη Γενεύη για την άτυπη διάσκεψη για τον Κυπριακό ο κατά σειρά ετών Πρόεδρος της Βουλής έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Σύνδεσε το όνομα του με σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική ζωή του νησιού.

Αγωνίστηκε για την πατρίδα παίρνοντας μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α. (1955-1959). Ως εκπρόσωπος της ΕΟΚΑ καταψήφισε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου διότι πίστευε ότι νομιμοποιούσαν και με δική μας συνυπογραφή την πολιτικοστρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας, στηριζόταν σε φυλετικές διακρίσεις, και διότι το σύνταγμα ήταν μη λειτουργικό και θα οδηγούσε σε αδιέξοδα με αρνητικές επιπτώσεις εις βάρος του Κυπριακού λαού. Πρωτοστάτησε στην αντίσταση ενάντια στην ΕΟΚΑ Β και κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και του μεταπραξικοπήματος.

Εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής από το 1960 μέχρι το 2006 και την περίοδο 1985-1991 διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

Το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε Πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.

Εκτός από εξέχουσα πολιτική μορφή ήταν γιατρός, ζωγράφος και ποιητής. Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έπαψε να δημιουργεί και να μάχεται μέχρι και το τέλος της ζωής.

Το αντίο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Συγκινητικό είναι το αντίο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη. Σε μήνυμα του στο twitter, αναφέρει «Η Κύπρος έχασε τον Βάσο Λυσσαρίδη, έναν από τους ιστορικούς ηγέτες που καθόρισαν την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για δεκαετίες σημάδεψε με την δράση του την πολιτική μας ζωή. Του οφείλουμε πολλά. Πάνω από όλα όμως του οφείλουμε να παλέψουμε για μια πατρίδα ελεύθερη».

Με περηφάνια αποχαιρετάει τον Λυσσαρίδη ο Σιζόπουλος

Από τη Γενεύη από όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό του ιδρυτή του σοσιαλστικού κόμματος ενώ διαβεβαίωσε οι αγώνες του Βάσου Λυσσαρίδη θα καθοδηγούν για πάντα το κόμμα.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για την απόδοση τιμών στον Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με γραπτή δήλωση εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη.

«Αποχαιρετούμε το μεγάλο οραματιστή, τον πρωταγωνιστή και σημαιοφόρο για τα δίκαια της Κύπρου και του ελληνισμού, τον συνεπή συμπαραστάτη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι του είναι επώδυνο και δύσκολο να αποχαιρετά τον άνθρωπο που «μας ενέπνευσε, μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά και μας καθοδήγησε στους αγώνες τους καλούς για την ελευθερία και την εθνική δικαιοσύνη».

Ιδρυτής της ΕΔΕΚ του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, άνοιξε καινούριους δρόμους φέρνοντας τα νέα μηνύματα της παγκόσμιας ιδεολογίας του δημοκρατικού σοσιαλισμού, συνεχίζει ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν παρών σε όλους τους αγώνες του λαού και της πατρίδας.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι θα ήθελε να συνεχίσουμε αυτούς τους αγώνες με συνείδηση της μοιρασμένης πατρίδας και του χρέους της ελευθερίας  και πως όταν υπάρχει αγώνας για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, ο Βάσος Λυσσαρίδης θα είναι συνοδοιπόρος.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά ένα ιστορικό ηγέτη

Με το άκουσμα της είδησης αρχηγοί κομμάτων, πολιτικά κόμματα και αξιωματούχοι εξέφρασαν τη θλίψη τους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριακός Κούσιος ανέφερε σε ανάρτηση του ότι με μεγάλη του λύπη πληροφορήθηκε το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, ενός ιστορικού ηγέτη, όπως είπε, που χαρακτηριζοταν από το πάθος και την αγωνιστικότητα και που το όνομα του συνδέθηκε με τους αγώνες για απελευθέρωση της πατρίδας.

 πηγη cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου