5


Translate

12 Απρ 2017

Η Βουλή αποφασίζει ποιας περιόδου τα σκάνδαλα στην Υγεία θα διερευνηθούν – Εξεταστική Επιτροπή για αναζήτηση ευθυνών ή μία ακόμη για το θεαθήναι;...ΝΟΜΙΜΟΝ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΝ....ΠΑΜΕ ΓΙ' ΑΛΛΑ....ΠΛΕΡΩΝΕ ΜΑΛΑΚΑ.....!!!

Σήμερα η Βουλή αποφασίζει για το ποια ακριβώς περίοδο θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή τα σκάνδαλα που έγιναν στον τομέα της υγείας. Οι προτάσεις είναι δύο. Αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για διερεύνηση της περιόδου 1997-2014 και αυτή της ΝΔ από το 1996 έως και σήμερα. Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκει σύμφωνα και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης,
όπως το ΠΑΣΟΚ, αφού θέλουν να βάλουν μέσα και την περίοδο Πολάκη που εκτιμούν ότι έχουν γίνει παρατυπίες ή σκάνδαλα.
Χθες ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού όπως είπε, δεν μπορούν να καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Δεδομένης ωστόσο της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι δεδομένο πώς θα επικρατήσει η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πώς η απόφαση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Το μείζον όμως δεν είναι ποια περίοδος θα διερευνηθεί αλλά τι θα προκύψει από την Εξεταστική αυτή Επιτροπή. Είναι γεγονός πώς τα περισσότερο κονδύλια από τον προϋπολογισμό του κράτους ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται στο χώρο της υγείας. Είναι επίσης δεδομένο πώς αν μιλάμε για σκάνδαλα στο χώρο της άμυνας, στην υγεία αυτά είναι πολύ περισσότερα.
Πρόκειται ωστόσο για μία Εξεταστική η οποία θα αναδείξει τις πολιτικές ευθύνες ή και τις ποινικές που άφησε χθες να εννοηθεί ο κ. Ξανθός ότι υπάρχουν ή για ακόμη μία συγκάλυψη σκανδάλων που κόστισαν δισεκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι σήμερα πληρώνουν το μάρμαρο με τα σκληρά και επώδυνα μνημόνια; Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ διακηρύσσουν πώς υπάρχουν στοιχεία και μάλιστα κραυγαλέα. Για να δούμε γιατί από την άλλη έρχονται νέα σκληρά μέτρα. Και ο νοών νοείτω.
Αυτά αφορούν στην υπόθεση της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κατά βάση. Υποθέσεις που έχει κάνει ουκ ολίγες φορές αναφορά από το βήμα της Βουλής και όχι μόνο ο Αλέξη Τσίπρας, αλλά και ο Πάνος Καμμένος. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναδείξει τις ευθύνες από την κυβέρνηση Σημίτη, έως και αυτή των Σαμαρά-Βενιζέλο βάζοντας στο κάδρο συγκεκριμένα πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί Υγείας.
Επειδή ωστόσο και στην υπόθεση των δανείων που δόθηκαν από τις τράπεζες στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ υπήρχαν «τρανταχτά στοιχεία», όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικώς το αποτέλεσμα ήταν άνθρακες, όλοι κρατούν μικρό καλάθι. Στο πόρισμα ούτε καν ευθύνες στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα δεν καταλογίστηκαν παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα τον στοχοποιεί η κυβέρνηση. Τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν δε στα ΜΜΕ καλύφθηκαν από την υπόθεση της offshore της «Αυγής».
Είδομεν λοιπόν τι θα βγάλει στην πορεία και αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, όπως και η Προανακριτική που θα ακολουθήσει για τον πρώην υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Σημίτη Γιάννο Παπαντωνίου.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ έχουν ως εξής:
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ προτείνουν τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014 και ειδικότερα:
-Όσον αφορά στο ΚΕ.Ε.Λ.Π.Ν.Ο., ζητούν να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμός αυτού, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Τράπεζα Αττικής, και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από Υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.
-Όσον αφορά στην Τιμολόγηση, στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους.
– Όσον αφορά στο «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ − Ε.Ε.Σ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ − Ν.Π.Ι.Δ.» ζητείται να ερευνηθεί η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων, οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του Ε.Ε.Σ. που είχαν παραχωρηθεί σ’ αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα –φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους. Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.
Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, από το 1996 έως σήμερα, προτείνει, με τη δική της πρόταση η ΝΔ και ζητεί από την κυβέρνηση να δεχθεί να διευρυνθεί η χρονική περίοδος έρευνας της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την Υγεία.
Ειδικά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «Ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος». Ταυτόχρονα η ΝΔ αναφέρει πως «όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος, στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν».
Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΝΔ δηλώνει ότι θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, ειδικώς μετά την έρευνα που έχει γίνει από αρμόδια ελεγκτικά όργανα, «θα πρέπει δε προδήλως να εξετασθεί ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου Υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση». « Η διερεύνηση αυτή δύναται να οδηγήσει, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, και σε άσκηση δίωξης σε βάρος του οικείου Υπουργού σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών (ν.3126/2003), καθώς τυχόν διαπραχθέν αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφή του», σημειώνει η ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε καταγγελίες του Π. Καμμένου, καθώς και στη μη έκδοση δελτίου τιμών το 2015, τονίζοντας: «Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο της δαπάνης καθ” όλη αυτήν την χρονική περίοδο (1996 – σήμερα)… Ειδικώς, θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο έρευνας η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που στέλλονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή. Ειδικώς για την τελευταία περίοδο και αφού η χώρα υπαγόμενη στο μηχανισμό στήριξης είχε υποχρέωση να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, θα πρέπει να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εξεδόθη δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Οι πτυχές που επιβάλλεται να ερευνηθούν σύμφωνα με τη ΝΔ είναι τα θέματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική δαπάνη, με τα υλικά ιατροτεχνολογικού ενδιαφέροντος, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα δημόσια νοσοκομεία, με το «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ – ΕΕΣ – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ – ΝΠΙΔ», με τους ιδιώτες παρόχους, με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.
pentapostagma.gr
 μονταζ ksypnarellhna.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου