5


Translate

21 Απρ 2017

Οι δανειστές δουλεύουν ψιλό γαζί την κυβέρνηση και παίζουν με το μέλλον του ελληνικού λαού – Χάνεται και το Eurogroup της 2

Οι δανειστές δουλεύουν ψιλό γαζί την κυβέρνηση και παίζουν με τις τύχες ενός ολόκληρου λαού, του ελληνικού, αφού τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι υπάρχει περιθώριο λύσης και ότι η συμφωνία για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα ληφθεί στον επόμενο Eurogroup, τώρα έχει ξεκινήσει
μία νέα κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου που πριν λίγες ημέρες πανηγύριζε για το πλαίσιο συμφωνίας τώρα βρίσκεται ξανά σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς ενδέχεται να χαθεί και η 22α Μαίου που είναι προγραμματισμένο το Eurogroup και να σέρνεται η συμφωνία μέχρι και τον φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σε παρέμβαση του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal) λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ έστειλε μήνυμα στους δανειστές επισημαίνοντας πώς η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσει επενδυτές. Εμμέσως πλην σαφώς του κατηγόρησε ότι τα παιχνίδια τους έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Το ερώτημα όμως είναι, τώρα το κατάλαβε και τι έκανε προκειμένου να μην γίνει η Ελλάδα μπαλάκι μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους παίζουν με την τύχη του ελληνικού λαού; Η απάντηση είναι πώς θεώρησε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση πως με το να υποκύπτει συνεχώς στις αξιώσεις των δανειστών θα προέκυπτε η λύση. Έκανε το ίδιο λάθος που έκαναν και οι προηγούμενοι και θα το πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα και οι πολίτες τους.
Εν” όψει λοιπόν της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ Λαγκάρντ και Σόιμπλε εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το ελληνικό θέμα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Συγκεκριμένα χθές, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απαντά λέγοντας ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου. Η αιχμή ήταν σαφής.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε τον πρόεδρο των Ντόναλντ Τράμπ να πείσει το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του. «Ευελπιστούμε στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα» είπε.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δει σήμερα Παρασκευή την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 16.00 ώρα Ελλάδας (09.00 το πρωί τοπική), στις 16.30 Ελλάδος τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις 20:10 τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στις 20.45 τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ακολουθούν το Σάββατο ραντεβού με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Άντι Μπόκολ, τον κ. Μοσκοβισί και τον Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση έδειξε ωστόσο πώς δεν περιμένει να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από την προγραμματισμένη της 22ας Μαίου, αντιλαμβανόμενη πως η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που είπε πώς δεν αναμένει έκτακτο Eurogroup.
Πρόκειται για διαπραγματευτική γραμμή ή για «εξαγγελία» νέων καθυστερήσεων; Σε κάθε περίπτωση αν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας για το αν θα επαρκεί ο χρόνος για να επιτευχθεί η περίφημη συνολική συμφωνίαστις 22 Μαΐου και μοιραία μπαίνει στο κάδρο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Πάμε για Ιούνιο ή άραγε «για ένα πολύ μακρύ Eurogroup στις 22 Mαΐου» το οποίο θα σφραγίζει την τεχνική συμφωνία με τα μέτρα και θα καταλήξει στο global deal για χρέος και ΔΝΤ; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αλλά η κυβέρνηση και εμμέσως χθες ο Επίτροπος Μοσκοβισί δείχνουν να προετοιμάζονται για να δικαιολογήσουν μια νέα καθυστέρηση η οποία θα σπρώξει την εκκρεμότητα μέσα στο καλοκαίρι.
Ο κ. Μοσκοβίσι είπε εμμέσως ότι δεν περιμένει εξελίξεις πριν το τέλος του μήνα καθώς εξέφρασε απλώς την ελπίδα του ότι ως τα τέλη Μαΐου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Το δεδομένο είναι πάντως ότι η τρόικα έρχεται την Τρίτη 25 Απριλίου στο Hilton. Επίσης η κυβέρνηση λέει ότι το ΔΝΤ θα βάλει λίγα λεφτά και το πρόγραμμά του θα είναι μονοετές ως «το καλοκαίρι του 2018».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου