5


Translate

1 Μαΐ 2018

Οι συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έκαναν ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ -Εργατικό Κέντρο Αθήνας για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.
Κεντρικό σύνθημα ήταν το αίτημα των διαδηλωτών για «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, Ειρήνη, Εργασιακά Δικαιώματα».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Μυλωνάς τόνισε ότι «είναι μια ημέρα μνήμης, διεκδικήσεων και ημέρα που πρέπει να ξαναθυμόμαστε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τόσα χρόνια και είναι επίκαιρα δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερο».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «σήμερα ενδυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στον μνημονιακό χειμώνα που ζούμε 8 χρόνια, διεκδικώντας την έξοδο από αυτόν, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγική ανασυγκρότηση».
Από τη μεριά του ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τιμάμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων καταπατούνται και αμφισβητούνται από όλες τις κυβερνήσεις».
Στην πλατεία Κλαυθμώνος οι κεντρικοί ομιλητές έστειλαν μήνυμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.
.
Νωρίτερα, λίγο μετά τις 11.30 το πρωί ολοκληρώθηκε νη απεργιακή συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού  Μετώπου στο Σύνταγμα  με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».
Με τα χέρια υψωμένα σε γροθιές, υπό τους ήχους της Διεθνούς, διαδήλωσε το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες και στις θυσίες όσων έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ήταν, σύμφωνα με τον 902.gr, η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.
Με συνθήματα όπως «Κόκκινη πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά», «Ζήτω, ο Μάης, των εργατών, όχι στους πολέμους, των ιμπεριαλιστών», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Χρέος στο Σικάγο και στη Καισαριανή, είναι ο αγώνας, για την ανατροπή» ακολούθησε η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Μπροστά από το κεντρικό πανό βρέθηκε ένα άρμα που μετείχε στη διαμαρτυρία και γραμμένο πάνω του, το σύνθημα: «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», απεικόνιζε την αντίθεση των εργατών στον ιμπεριαλιαστικό πόλεμο.
«Το μήνυμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα, της εργατικής λαϊκής πάλης και της οργάνωσης παντού ενιαία για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, για την ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.
.
 Την ίδια ώρα, τη δική τους απεργιακή διαδήλωση έκαναν σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες, που συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Μουσείο και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.
Με κεντρικό σύνθημα «να πάρουμε τον πλούτο που παράγουμε, τον κόσμο που μας ανήκει» οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν «κάθε εργαζόμενο, σωματείο, συλλογικότητα, που θέλει να παλέψει για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική να μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε σταθμό για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος κόντρα στην υποταγή, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό».
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρόλεϊ αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία.
Οι συρμοί του μετρό κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται έως το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.
Ο ηλεκτρικός λειτουργεί από τις 8 το πρωί σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων.
Τα λεωφορεία κινούνται από 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.
Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας είναι και τα πλοία. Η απεργία που αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, άρχισε στις 00:01 τα ξημερώματα της Τρίτης 1η Μαΐου με ώρα λήξης τις 24:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στις Εθνικές Οδούς
Ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ομαλή επιστροφή των εκδρομέων της Πρωτομαγιάς έχει προγραμματίσει και η τροχαία.
Εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει, σύμφωνα με την αστυνομία και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:
Για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 15:00 έως 21:00, ισχύουν οι απαγορεύσεις:
-Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).
- Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 367+319), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).
- Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών-Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
- Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι-Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).
- Στην Εθνική Οδό Καβάλας -Θεσσαλονίκης από την γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.
- Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).
- Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).
- Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο -Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου