5


Translate

18 Ιουν 2018

Σοκ στους ΑΝΕΛ από την παραίτηση-βόμβα της Μανταλένας Παπαδοπούλου

Εκκωφαντικοί τριγμοί στα θεμέλια του συγκυβερνώντος κόμματος - Δυναμική και καταρτισμένη, η παραιτηθείσα ήταν επί σειρά ετών εκπρόσωπος Τύπου και ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη των ΑΝΕΛ - Προσωπικό πλήγμα για τον Πάνο Καμμένο
Πλήγμα στρατηγικής σημασίας για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ., χτύπημα βαρύ σχεδόν όσο και η διαφοροποίηση βουλευτών και οι απώλειες εδρών. 
Δείγμα του σοκ που προκάλεσε η «βόμβα» της 36χρονης δυναμικής πρώην Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος το οποίο συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά το γεγονός ότι για πολλές ώρες μετά από την ανακοίνωση της παραίτησης της κας Παπαδοπούλου δεν υπήρξε καμία δημόσια αντίδραση, ούτε εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. ούτε από τον ηγέτη του κόμματος και Υπουργό Άμυνας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε αμέσως μεγάλος όγκος σχολίων. Κάποια συνέχαιραν την Μανταλένα Παπαδοπούλου «που φοράει παντελόνια». 


Κάποιοι άλλοι την έψεξαν επειδή, υποτίθεται, άργησε να καταλάβει πού είχε μπλέξει.
Καθ' ομολογίαν της κας Παπαδοπούλου, η οποία έως πριν από μερικά 24ωρα υποστήριζε αναφανδόν και υπερασπιζόταν μαχητικά τον Πάνο Καμμένο πχ για την εκδρομή του στο Μόντε Κάρλο κ.λπ., το γεγονός που της προκάλεσε κρίση συνείδησης ήταν η συμφωνία για το Σκοπιανό. Φαίνεται ότι οι προσωπικές της «κόκκινες γραμμές» δεν είναι τόσο ελαστικές όσο των υπολοίπων ΑΝ.ΕΛ. που στηρίζουν τις πολιτικές και (ιδεο)λογικές ακροβασίες του Πάνου Καμμένου. Φαίνεται επίσης ότι η κα Παπαδοπούλου δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του αρχηγού της, ο οποίος επιμένει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, κάποτε στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει την κυβέρνηση που προωθεί αυτή τη συμφωνία και προσδοκά λύτρωση από τα ίδια τα Σκόπια.

Μάλλον η Μανταλένα Παπαδοπούλου, έστω και κάπως καθυστερημένα, συνειδητοποίησε το προφανές: Ότι η μία επιλογή που είχε ήταν να υπαρασπίζεται δημόσια κατ' ουσίαν την καταπάτηση μιας από τις ελάχιστες θεμελιώδεις αρχές των ΑΝ.ΕΛ., δηλαδή την συλλήβδην απόρριψη οποιασδήποτε λύσης του Σκοπιανού ζητήματος θα περιελάμβανε μετονομασία με χρήση του όρου «Μακεδονία». Η θέση της κας Παπαδοπούλου είχε γίνει αφόρητα δύσκολη τις τελευταίες ημέρες όταν άρχισαν να αναπαράγονται παλαιότερες βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που διακήρυττε ότι θα έριχνε την κυβέρνηση που θα έκανε παραχωρήσεις στην ονομασία των Σκοπίων.
Η άλλη επιλογή που είχε η Μανταλένα Παπαδοπούλου ήταν να προστατεύσει την προσωπική της ηθική, την ανθρώπινη και πολιτική αξιοπρέπειά της και να βαδίσει σύμφωνα με την κοινή λογική που αποκλείει να συναινείς με αυτό που κατ' αρχήν απορρίπτεις. Τελικώς η κα Παπαδοπούλου αποφάσισε να μην πιαστεί αγκαζέ με τον Πάνο Καμμένο και να μην τον συνοδεύσει στον αλλοπρόσαλλο δρόμο των «δημιουργικών» ελιγμών στο Σκοπιανό. Οπότε, λίγο μετά από τον Δημήτρη Καμμένο, έθεσε εαυτήν εκτός ΑΝ.ΕΛ -έστω και εάν εκείνη δεν ήταν βουλευτής.
Σε ανάρτησή της στο facebook την Κυριακή και ενώ τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη ελληνοσκοπιανή φιέστα των Πρεσπών, η κα Παπαδοπούλου εξηγούσε πως θεωρεί την συμφωνία για το Σκοπιανό σαν «κατάπτυστη» και τόνιζε ότι η απόφασή της να εγκαταλείψει τους ΑΝ.ΕΛ συνεπάγεται και την απομάκρυνσή της γενικώς από την πολιτική: «Η συνείδησή μου μού επιβάλει να γυρίσω στο σπίτι μου» έγραψε η Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Το παράξενο είναι ότι μόλις προ εβδομάδας η κα Παπαδοπούλου προήχθη σε υπεύθυνη κατάρτισης των ψηφοδελτίων για τις επερχόμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καμμένου, ανακοινώθηκε ότι η Μανταλένα Παπαδοπούλου παραχωρεί τη θέση της εκπροσώπου τύπου στον δημοσιογράφο Θεόδωρο Τοσουνίδη. Η ίδια στο εξής θα αναλάμβανε έναν κρίσιμο επιτελικό ρόλο, ως συντονίστρια των υποψηφίων για λογαριασμό των ΑΝ.ΕΛ. Το πιθανότερο είναι ότι η ίδια είχε ζητήσει να απαλλαγεί των καθηκόντων της ως εκπροσώπου τύπου στην τελική φάση του Σκοπιανού. Καθήκοντα που πλέον, εξαιτίας της αυτοανατρεπόμενης στάσης του Πάνου Καμμένου και των εν ΑΝ.ΕΛ. πιστών του είχαν καταστεί αδύνατον να εκπληρωθούν με έστω και την ελάχιστη πειστικότητα.
Πάντως, στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου της 12ης Ιουνίου η κα Παπαδοπούλου καθόταν παραπλεύρως του κ. Καμμένου και δεν άφησε να γίνει αντιληπτή η παραμικρή υπόνοια διαφωνίας με τον αρχηγό της. Τελικά όμως το πρωί της Κυριακής έγραψε στο facebook το εξής: «Σε ό,τι με αφορά περίμενα μέχρι και την ύστατη ώρα. Πλέον εξαντλείται κάθε περιθώριο μέχρι την υπογραφή σε λίγη ώρα στις Πρέσπες. Δεν αμφισβητώ τις πατριωτικές προθέσεις του Πάνου Καμμένου. Διαφωνώ με τους χειρισμούς προς υπεράσπιση της θέσης μας για το Σκοπιανό, που είναι η μόνη υπερ του εθνικού συμφέροντος. Ενημέρωσα έγκαιρα σε ανώτατο επίπεδο εσωκομματικά για τους προβληματισμούς μου. Ίσως δικαιωθούν στο μέλλον οι όποιες επιλογές. Εμένα όμως η συνείδησή μου επιβάλλει να αποχωρήσω από την ενεργό πολιτική και να γυρίσω στο σπίτι μου. Η κατάπτυστη συμφωνία που προέκυψε και από την ανεπάρκεια και τις εγκληματικές πολιτικές του παρελθόντος δεν πρέπει να υπογραφεί από τον Υπουργό Εξωτερικών και από κανέναν άλλον».
Μολονότι έδειχνε να εμπνέεται από την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Πάνου Καμμένου, η Μανταλένα Παπαδοπούλου ήταν από τα πιο αναγνωρίσιμα, ενημερωμένα και καταρτισμένα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. Ο δημόσιος λόγος της ήταν πάντα μαχητικός αλλά τεκμηριωμένος, με περιορισμένες λαϊκίστικες κορώνες -γνώρισμα που την διαφοροποιούσε από την πλειονότητα των συναδέλφων της στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Άλλωστε, η κα Παπαδοπούλου έχει στέρεο υπόβαθρο λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησής της με τις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις. Ο τρόπος που αποχώρησε, η αιτιολογία που παρουσίασε, όπως και το κενό που αφήνει πίσω της η Μανταλένα Παπαδοπούλου, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. θα δυσκολευτούν πολύ να αναπληρώσουν.
Ποια είναι η Μανταλένα Παπαδοπούλου
Σύμφωνα με το βιογραφικό σημείωμα, που η ίδια έχει αναρτήσει στην προσωπική της ιστοσελίδα, η Μανταλένα (Μαγδαληνή) Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Δεκεμβρίου 1982, σε παραδοσιακή ελληνική οικογένεια μεσαίας αστικής τάξης, με καταγωγή από το Καμποχώρι Ημαθίας. Υπήρξε αθλήτρια στίβου έως το 2001. Είναι Πολιτική Επιστήμονας -Διεθνολόγος και ασχολήθηκε με την πολιτική ενεργά με τη δημιουργία του Κινήματος Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Εξελέγη πρώτη Πρόεδρος της Νεολαίας των ΑΝ.ΕΛ. τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τη λήξη της θητείας της στις 23 Απριλίου 2016. Ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής για τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 και υποψήφια Βουλευτής Ημαθίας για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 όπου απέσπασε 1681 σταυρούς και τη 1η θέση στο ψηφοδέλτιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ηγήθηκε του ψηφοδελτίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο Νομό Ημαθίας στις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015.
Ανέλαβε εκπρόσωπος τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου 2016. Εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος στο 3ο Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις 11-13 Νοεμβρίου 2016 και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στη 1η Ειδική Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Ιανουαρίου 2017.
Σπουδές
- Απόφοιτή Αρσακείου Ψυχικού (2000).
- Πτυχίο Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, κατεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2005).
- Μεταπτυχιακό Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές, Πάντειο Πανεπιστήμιο (2008).
- Μεταπτυχιακό Department of Government, Διεθνείς Σχέσεις, University of Essex (UK) (2010).
- Παρακολούθησε, συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Έσσεξ και Βερολίνο).
- Παρακολούθησε μαθήματα οθωμανικής γραφής στο Τμήμα Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη (2008) και μαθήματα τουρκικής γλώσσας στη Σμύρνη στο Ege Universitesi (2002).
- Μιλά αγγλικά, τουρκικά και γαλλικά
Πρακτική άσκηση: Υπουργείο Εξωτερικών, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (2003).
- Έρευνα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κέντρο Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών, με δημοσιεύσεις στο μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Middle East Bulletin (2008).
- Έρευνα και διοργάνωση εκδηλώσεων στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, στο Think Tank, «The Henry Jackson Society» στο Λονδίνο (2011).
- Έρευνα και αρθρογραφία στο Τhink Tank «Strategy International» της Θεσσαλονίκης (2011).
Εργασία: Για λόγους σπουδών αλλά και βιοποριστικούς εργάζεται ανελλιπώς, σε διάφορους τομείς, ανεξάρτητους των ακαδημαϊκών της ενδιαφερόντων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την πολιτική ζωή της χώρας μέσα από το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Πολιτική: Υποψήφια Βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην Α' Περιφέρεια Αθηνών στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012.
- Μέλος του Τομέα Εξωτερικών του Κινήματος.
- Πρόεδρος Νεολαίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων από το Ιδρυτικό Συνέδριο 13 Απριλίου 2013 ως τις 23 Απριλίου 2016 με τη λήξη της θητείας.
- Υποψήφια Ευρωβουλευτής για τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014.
- Υποψήφια Βουλευτής Ημαθίας για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, αποσπώντας 1681 σταυρούς και την 1η θέση στο ψηφοδέλτιο.
- Υποψήφια Βουλευτής Ημαθίας για τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, πρώτη στη λιστά.
- Εκπρόσωπος τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τις 24 Φεβρουαρίου 2016
- Μέλος Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εκλεγμένη από το 3ο Συνέδριο στις 11-13 Νοεμβρίου 2016
- Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εκλεγμένη από τη 1η Ειδική Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Ιανουαρίου 2017. 
πηγη
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου