5


Translate

5 Ιουν 2018

Σερβικά ραντάρ είδαν ελληνικά F-16 να κάνουν την πρώτη αναχαίτιση – Δείτε εικόνες και Βίντεο

Ο Πέντραγκ Μπόσκοβιτς κοίταξε έξω από το παράθυρο του κυβερνητικού αεροσκάφους και είδε να πετούν δίπλα δύο ελληνικά F-16. Χαμογέλασε, καθώς δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας.

Τα ελληνικά F-16 και δύο ιταλικά Eurofighter έκαναν μια «συμβολική αναχαίτιση» του κυβερνητικού αεροσκάφους του Μαυροβουνίου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Αμυνας
της χώρας.
Αυτό έγινε στο πλαίσιο της τελετής στην αεροπορική βάση της Ποντγκόριτσα, που σηματοδότησε την έναρξη των περιπολιών από ελληνικά και ιταλικά μαχητικά, στο Μαυροβούνιο, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ.
«Από σήμερα ο εναέριος χώρος πάνω από την ξηρά και την θάλασσα της χώρα μας θα είναι ασφαλής. Ευχαριστώ το ΝΑΤΟ αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Ιταλία που συνδράμουν σ αυτό και που δέχτηκαν να αποτελέσουν την ασπίδα προστασίας του ουρανού μας» δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ του Μαυροβουνίου Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, υποδεχόμενος του Έλληνες και Ιταλούς πιλότους στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα.
Ο κ. Μπόσκοβιτς επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι με την εφαρμογή της αποστολής αυτής αρχίζουν να φαίνονται τα άμεσα οφέλη για το Μαυροβούνιο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2017 προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας, με την οποία παραδοσιακά διατηρούσε στενές σχέσεις.
Η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει παράλογη και μη συνετή την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και προειδοποίησε ότι «επιφυλάσσεται στο μέλλον να λάβει αποφάσεις για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».
Πολλή «δουλειά» αναμένει τους Έλληνες πιλότους μας οι οποίοι αυτήν την στιγμή είναι πλήρως «απασχολημένοι» με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, και τώρα θα αναλάβουν μέσω ΝΑΤΟ αποστολές εναέριων περιπολιών στο ουρανό του Μαυροβουνίου.
Η εναέρια αστυνόμευση είναι μια αποστολή του ΝΑΤΟ σε καιρό ειρήνης, σκοπός της οποία είναι να διατηρηθεί η ασφάλεια του εναέριου χώρου των κρατών μελών, με μια μόνιμη παρουσία 24 ωρών την ημέρα, 365 ημερών το χρόνο, με αεροσκάφη πανέτοιμα για αναχαίτιση , με συνεχή ετοιμότητα αντίδρασης εάν παραστεί ανάγκη στον εναέριο χώρο κράτους μέλους .
Η διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων (SACEUR) είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση αυτού του είδους αποστολής.
Η Σερβία εκτός από τα 6 MiG-29SMT που παρέδωσε ο ίδιος ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σ.Σοιγκού, θα παραλάβει ακόμη 6 MiG-29SMT από την Λευκορωσία….


.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου