5


Translate

25 Ιουλ 2018

Προς «καρατόμηση» η ηγεσία Πυροσβεστικής και Αστυνομίας -Μήνυση για ανθρωποκτονία κατά συρροή για τους νεκρούς

Mετά το ωμό σόου παροχών επί πτωμάτων αφού τους εγκατέλειψαν στη μοίρα τους, ο Α.Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο «καρατομήσεων» στα Σώματα Ασφαλείας σύμφωνα με πληροφορίες που ακούστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, με φόντο τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Είναι δεδομένο πως
καρατομήσεις θα υπάρξουν προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή οργή. Σε χαμηλόβαθμους φυσικά και όχι σε Τόσκα, Καμμένο, Σκουρλέτη και σε πολλούς άλλους που φέρουν τεράστιες ευθύνες. Καλά για την Δούρου η παραίτηση είναι μονόδρομος. Κατέχει ρεκόρ νεκρών χειμώνα-καλοκαίρι.
Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ήδη με συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει στοιχεία προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, θα υπάρξουν καρατομήσεις όπως εκείνη του Αρχηγού της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενδεχομένως και του Αρχηγού της αστυνομίας.

Όσο για το αν θα περιοριστούν οι καρατομήσεις στα υπηρεσιακά στελέχη και για το αν έχουν εντοπιστεί πολίτικες ευθύνες, ο δημοσιογράφος απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, γι αυτό και φαίνεται να έχει αναλάβει όλο αυτό το βάρος ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε πάντως, ότι κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν ευθύνες στον κ. Τόσκα.
Τόσκας: Δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για ακόμη μια φορά έριξε όλο το φταίξιμο σε όλους τους άλλους και παρά το γεγονός ότι είπε ότι δεν είναι βιδωμένος στην καρέκλα δεν παραιτείται.
«Ημέρα πένθους, θλίψης, αλλά σφίγγουμε τα δόντια γιατί τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και πρέπει να τα παλεύουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον Realfm 97,8 .
«Τα αίτια ερευνώνται, οι ανακριτικές υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους και οι δικαστικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν οι μεγάλες αυτές πυργκαγιές πρώτα στα Γεράνεια Όρη στην Κινέτα και στη συνέχεια στη Νταού Πεντέλης ήταν συνθήκες που από ότι λένε οι μετεωρολόγοι έχουν να συμβούν ίσως και 50 χρόνια» συμπλήρωσε.
«Επισκεφθήκαμε χθες την περιοχή, βλέπει κανείς λωρίδες καμένες και λωρίδες άκαφτες. Το 2007 καιγόταν η περιοχή της Ηλείας επί επτά ημέρες, εδώ σε 1,5 ώρα έγινε όλο το κακό. Με το που ξέσπασε η φωτιά στη Νταού, επειδή έχει την κρισιμότητα η περιοχή, εκτρέψαμε σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων από την Κινέτα στην Πεντέλη. Η φωτιά από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκε σαν ιδιαίτερα κρίσιμη. Τα εναέρια μέσα χτυπούσαν την φωτιά και μου έλεγαν οι πυροσβέστες ότι η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα» υπογράμμισε.
«Οι πυροσβέστες μου λένε ότι και 20 αεροσκάφη να ήταν, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τη φωτιά, τώρα κάνουμε υποθέσεις. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής πήγαν γρήγορα, δεν μπορούσαν να ανακόψουν τη φωτιά» είπε ο κ. Τόσκας.
Ερωτηθείς αν υπήρξε εντολή εκκένωσης απάντησε ότι «Είναι μια περιοχή που πηγαίνω από μικρό παιδί και την ξέρω καλά. Έγιναν εγκλήματα και από μια παρθένα περιοχή, έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο. Ο τεράστιος φόβος πάντα ήταν με τις κατασκηνώσεις και τα εκατοντάδες παιδιά, τι θα γίνει αν χρειαστεί μαζική εκκένωση. Για φανταστείτε να είχαμε τέτοιες καταστάσεις, εκκενώθηκαν έγκαιρα έφυγαν με τη βοήθεια της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, όλα αυτά σε 1,5 ώρα. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Στη 1,5 ώρα ξέρετε…
Ο νόμος προβλέπει να συγκληθεί συντονιστικό όργανο με ευθύνη του δημάρχου και να γίνουν εισηγήσεις από την πυροσβεστική και να παρθούν αποφάσεις. Προτεραιότητα ήταν οι κατασκηνώσεις, λήφθηκαν γρήγορες αποφάσεις. Είναι εύκολο κάποιοι να λένε ότι φταίει η αστυνομία και η πυροσβεστική. Δεν υπήρχε χρόνος και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στους υπηρεσιακούς, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά, είναι μισοκαμένοι με μεγάλη αυτοθυσία δούλεψαν οι πυροσβέστες».
«Η παραίτηση δεν γίνεται επειδή το ζητάει μια εφημερίδα. Στην Πορτογαλία έγιναν τεράστια σφάλματα στη διαχείριση. Από εκεί και πέρα αν ψάχνετε άνθρωπο βιδωμένο στην καρέκλα δεν θα τον βρείτε σε εμένα. Είμαι υποχρεωμένος να παλέψω σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να σβήσουν και οι υπόλοιπες φωτιές. Αυτή η κυβέρνηση παλεύει σαν σύνολο για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις. Βιδωμένος στην καρέκλα δεν είναι κανένας μας, ούτε εγώ» ανέφερε.
«Συνομωσιολογικά αυτή τη στιγμή δεν θα μιλήσω, αλλά θα σας δώσω δύο στοιχεία, από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά δεν περνούν τα καλώδια της ΔΕΗ. Όσο κι αν φυσούν δυνατοί άνεμοι, φωτιά μόνη της δεν ανάβει. Στα Γεράνεια την ίδια μέρα που ξέσπασε η φωτιά, ξέσπασαν άλλες δύο φωτιές. Το ψάχνουμε πολύ, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις, δεν θα αφήσουμε καμία πληροφορία ανεκμετάλλευτη. Φέτος ειδικά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής πηγαίνει από την πρώτη στιγμή στα σημεία. Υπάρχουν εντατικές έρευνες γιατί εδώ έγινε ένα έγκλημα» τόνισε.
Μήνυση για ανθρωποκτονία κατά συρροή για τους νεκρούς
Την κατάθεση μήνυσης για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και έκθεση ανακοίνωσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλης, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, αυτή είναι ώρα πένθους», απαντάει, λέγοντας: «Και πότε είναι η ώρα της απόδοσης ευθύνης; Πότε τελειώνει το πένθος για να αναληφθεί η ευθύνη; Πότε έχει αναληφθεί η ευθύνη εκ των υστέρων στη χώρα μας; Θα αφήσουμε και αυτές τις ψυχές να ξεχαστούν, όπως κατάφεραν με τους νεκρούς της Μάνδρας λίγους μήνες πριν; Οι μπόρες δε μπορεί να βαφτίζονται άλλο “ακραία καιρικά φαινόμενα” για να δικαιολογήσουν τις ακραίες παραβάσεις και την ακραία αδιαφορία για όλους τους Έλληνες, για όλους εμάς. Που στοιχίζει τις ζωές μας».
«Η πυρκαγιά σε Μάτι, Ραφήνα, Ν. Βουτζά σκότωσε 79 ανθρώπους και αγνοούνται δεκάδες. Ανάμεσά τους συγγενείς και φίλοι μας» τονίζει η κυρία Κωνσταντοπουλου και προσθετει «Ποιος έχει την ευθύνη;
Οι καταγγελίες υπάρχουν. Και είναι βαριές. Ποιος έχει την ευθύνη αυτήν την κρίσιμη ώρα; Και ποια είναι επιτέλους η ώρα της ανάληψης ευθύνης; Αισθανόμαστε ομοψυχία με όλους τους Έλληνες. Όχι όμως με εσάς που δολοφονείτε τη χώρα μας, δολοφονείτε την ιστορία μας και τώρα δολοφονείτε και εμάς τους ίδιους.
Απαιτούμε την άμεση ανάληψη ευθύνης από την Κυβέρνηση.
Απαιτούμε την παραίτηση όποιου έχει τη στοιχειώδη ευθιξία απέναντι στην πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.
Απαιτούμε την παραίτηση της Περιφερειάρχη Αττικής και όλων των αρμοδίων πολιτικής προστασίας, που ευθύνονται για το θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων και τον βαρύ τραυματισμό εκατοντάδων.
Ανάμεσά τους μικρά παιδιά και βρέφη.
Καταθέτουμε μήνυση για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και έκθεση σε κίνδυνο ζωής και καλούμε όλους τους πολίτες να καταθέσουν τη μαρτυρία τους.
Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας.
Ενάντια στους επικίνδυνους κυβερνήτες».
pentapostagma.gr
μονταζ eimailefteros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου