Translate

r

8 Αυγ 2018

ΙΟΝ: Επί 88 χρόνια γλυκαίνει τους Έλληνες καταναλωτές

Αύξηση κερδών και τζίρου παρά την πτώση της κατανάλωσης καταγράφει η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ που μετρά 88 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. 
Το 2016 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα 112,58 εκατ. ευρώ από 108,4 εκατ ευρώ το 2015, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 6,5 εκατ ευρώ από 2,7 εκατ ευρώ.

Ανοδικά εκτιμάται ότι κινήθηκαν τα αποτελέσματα, της βιομηχανίας που εδώ και χρόνια συνεχίζει να γλυκαίνει τους έλληνες καταναλωτές. 
Η ιστορία της ΙΟΝ ξεκινά το 1930, όταν μια ομάδα μετόχων δημιούργησαν ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν σοκολατοποιοί. 
Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της ‘Εφημερίδας της  Κυβερνήσεως’. 
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1935, η ΙΟΝ ενώνεται με την ΝΑΣΚΟ, μία εταιρία που φτιάχνει καραμέλες. Η ΝΑΣΚΟ ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο. 
Ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος (θείος του μέχρι χθες προέδρου της ΙΟΝ) δεν άργησε να αποδειχτεί η κινητήρια δύναμη της εταιρείας, καταφέρνοντας μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.
Στην συνέχεια ο πόλεμος στην Ελλάδα, άλλαξε ριζικά τα πράγματα στην Ελλάδα. Όμως η ΙΟΝ κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της γρήγορα, χάρη κυρίως στο πιο αναγνωρίσιμο προϊόν της, την σοκολάτα Αμυγδάλου, που λανσαρίστηκε το 1947. 
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή. Οι δύο ιδιοκτήτες, φίλοι από μικρή ηλικία. δίνουν όρκο τιμής και αναλαμβάνουν από κοινού τον έλεγχο της ΙΟΝ, του πιο αναγνωρίσιμου brand της ελληνικής αγοράς.
Οι δύο συνεργάτες, επεκτείνουν το εργοστάσιο και τις δυνατότητές του, εξαγοράζουν τη μία μετά την άλλη όλες τις αξιόλογες ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωτών (Ιντέρια, Mabel κ.α.), ιδρύουν την δική τους εταιρεία διανομής και προωθούν στην αγορά επαναστατικά προϊόντα: Πάστα φουντουκιού με κακάο (η γνωστή μας «πραλίνα φουντουκιού»), σοκολάτες Break, σοκοφρέτα, σοκολατάκια με ολόκληρο φουντούκι (Noisetta) και πολλά ακόμη.
Οι γεύσεις της ΙΟΝ σημάδεψαν όλες τις γενιές της μεταπολίτευσης. Όπως για παράδειγμα, οι γκοφρέτες Σαφάρι, που περιείχαν συλλογή καρτών με άγρια ζώα. Ή τα πασχαλινά αυγά της Mabel. Και βέβαια οι καραμέλες υγείας, οι πρώτες καραμέλες για τον λαιμό. Όλα αυτά ήταν προϊόντα της Ίον!
Για τους Κωτσιόπουλο και Καρκαζή, το επόμενο μεγάλο στοίχημα, ήταν η κατάκτηση και των ξένων αγορών. Και το πέτυχαν καταφέρνοντας να εξάγουν τα προϊόντα ΙΟΝ σε χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.
Μέσα στην διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της η ΙΟΝ έγινε στόχος εξαγοράς από πολλές πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων η Kraft και η Nestle. 
Όμως και οι δύο ιδιοκτήτες της σοκαλοτοβιομηχανίας παρέμεναν αμετακίνητοι στη θέση τους: Οι κόποι μιας ζωής δεν εξαγοράζονται με κανένα τίμημα. 
Έτσι η ΙΟΝ συνεχίζει να παραμένει σε ελληνικά χέρια. Αυτό ακούγεται ότι έχει αφήσει ως διαθήκη στους κληρονόμους του ο Ι. Κωτσιόπουλος: Να μην πουλήσουν ποτέ την  σοκολατοβιομηχανία, ανεξάρτητα από πόσο υψηλό μπορεί να είναι το τίμημα. 
Η ΙΟΝ επίσης δεν εισήλθε ποτέ στο Χρηματιστήριο, ούτε ακόμη και τις χρυσές εποχές (του 1999), όταν το χρήμα έρρεε άφθονο από τους επενδυτές.
Δεν δίστασε πάντως να συνεργαστεί με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Όταν αποφάσισε να εισέλθει στην αγορά του παγωτού, το έκανε στην αρχή με την Δέλτα (της προ Vivartia εποχής) και στη συνέχεια με την Κρι-Κρι.

πηγη  insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου