5


Translate

18 Οκτ 2018

Φωτιά στο Μάτι: Τρεις τραυματίες παραμένουν στα νοσοκομεία, 85 ημέρες μετά την συμφορά

Από τους 156 ενήλικους που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με εγκαύματα και άλλα τραύματα, μόλις ένας στους τρεις κέρδισε τη μάχη για τη ζωή - Ακόμη και σήμερα νοσηλεύονται τρεις άνθρωποι στον Ευαγγελισμό και το Θριάσιο, εκ των οποίων οι δύο παραμένουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 
Σχεδόν τρεις μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η μάχη με τις "φλόγες" συνεχίζεται,
λιγότερο ή περισσότερο έντονη, για όλους όσοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο μέτωπο της φωτιάς κι έχασαν τους οικείους τους όπως και τα σπίτια τους. Από αυτές τις "φλόγες" προσπαθούν να ξεφύγουν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας κα,
όλοι όσοι έχουν κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές για πράξεις και παραλείψεις τους εκείνες τις δραματικές ώρες.


Εκείνοι που έχασαν τους δικούς τους στο Μάτι ανασύρουν ξανά και ξανά τις τραγικές στιγμές και παλεύουν με τα "αν" και τα "γιατί" εκείνων των δραματικών ωρών. Ο πόνος της απώλειας των 99 ανθρώπων δεν μαλακώνει, ο θρήνος δεν καταλαγιάζει. Εκείνοι που είδαν τους δικούς τους να υφίστανται σοβαρά δερματολογικά και αναπνευστικά εγκαύματα αλλά και να περιθάλπονται σε κάποιο νοσοκομείο παλεύουν εβδομάδες τωρα με την αγωνία της επιδείνωσης, της βελτίωσης, της κρισιμότητας, της σταθερότητας, της ζωής, του θανάτου. Το φορτίο ασήκωτο για εκατοντάδες ανθρώπους που βρέθηκαν αίφνης το βράδυ της 23ης Ιουλίου σε κάποιο νοσοκομείο της Αττικής είτε δίνοντας μάχη για τη ζωή τους ή παρακολουθώντας τους δικούς τους να παλεύουν με τα αποκαΐδια στο σώμα τους.

Εκατόν εβδομήντα εννέα άνθρωποι διακομίστηκαν είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είτε με ιδιωτικά μέσα εκείνη την ημέρα στα τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, σε έκτακτη εφημερία. Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Θριάσιο ήταν τα νοσοκομεία που υποδέχονταν τους ενήλικες εγκαυματίες και το Παίδων "Αγία Σοφία" μωρά, παιδιά κι εφήβους.


Εκατόν πενήντα έξι ενήλικες εγκαυματίες και 23 ανήλικοι ήταν ο πρώτος επιχειρησιακός απολογισμός του ΕΚΑΒ το πρώτο 24ωρο μετα την πυρκαγιά στο Μάτι. Στο Παίδων καταγράφηκε ο θάνατος του μολις έξι μηνών μωρού του πυροσβέστη Ανδρέα Δημητρίου, του νεότερου ηλικιακά θύματος αυτης της ανείπωτης τραγωδίας. Από το Παίδων πήραν εξιτήριο ολα τα αλλα παιδιά, τα περισσότερα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ με συγκίνηση και θαυμασμό θυμούνται οι εργαζομενοι στο Παίδων τον 12χρονο που έφυγε τελευταίος τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίνοντας μαθήματα δύναμης και υπομονής μέσα στο νοσοκομείο κι ενώ υποβαλλόταν συνεχώς σε επώδυνα χειρουργεία.

Από τους ενηλίκους μόλις το 1/3 κέρδισε τη μάχη για τη ζωή, οι περισσότεροι απο τους οποίους έπειτα απο μακρά νοσηλεία και μεγάλο αγώνα, αλλα με την στήριξη των ιατρών και όλων των υγειονομικών του ΕΣΥ. Οι ανακοινώσεις των θανάτων από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας ήταν στην ημερήσια διάταξη ιδιως τον Αύγουστο. Το 99ο θύμα της πυρκαγιάς καταγράφηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, ήταν μια 26χρονη η οποία πάλευε για τη ζωής της επι 51 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ευαγγελισμού. Στο ίδιο νοσοκομείο είχε καταλήξει και η μητέρα της, επίςης εγκαυματίας, στις αρχές Αυγούστου.
Λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες της μαύρης επετείου τρεις εγκαυματίες παραμένουν ακόμη νοσηλευόμενοι. Πρόκειται για μια 65χρονη η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Θριάσιο. Η γυναίκα υποβάλλεται σε πλαστικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των εγκαυμάτων που φέρει και οι γιατροί χαρακτηρίζουν σοβαρή αλλα σταθερή την κατασταση της υγείας της.
Στον Ευαγγελισμό, το νοσοκομείο που σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος των περιστατικών εκείνο το μοιραίο βράδυ, από τους δεκάδες εγκαυματίες παραμένουν πλέον δύο. Ενας 72χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε σοβαρή κατασταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου κι ενας 45χρονος έχει λαβει, κατα πληροφορίες, εξιτήριο απο τη ΜΕΘ οπου ειχε παραμείνει επί μακρον, και νοσηλεύεται πλέον σε κλινική του νοσοκομείου. 
πηγη protothema.gr
μονταζ eimailefteros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου