5


Translate

16 Οκτ 2018

Τα πήραν όλα και πανηγυρίζουν – Σκοπιανός Βουλευτής στα Ελληνικά: «Ευχαριστούμε τον Τσίπρα για την εκχώρηση της “Μακεδονίας”» (Βιντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας στα Σκόπια η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Ζάεφ, υπό την ασφυκτική πίεση της Δύσης, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80+1
βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα σημάνουν αυτόματα και πολιτική αβεβαιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει εναποθέσει τις όποιες ελπίδες του στους αναποφάσιστους βουλευτές της αντιπολίτευσης, με την προσπάθειά του να αποδίδει -εν μέρει- καρπούς. Κι αυτό, διότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Fedir Muhic δήλωσε νωρίτερα, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε τις προηγούμενες ημέρες, πως θα ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Muhic υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει αναμφισβήτητα εντολή να ηγηθεί της διαδικασίας αλλαγής του ονόματος», σημειώνοντας ότι η συμφωνία ήταν κακή, ωστόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη.
«Ακολουθώ το δρόμο της λογικής και της συνείδησης» πρόσθεσε ο ίδιος ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αντίθετος στην αλλαγή του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα η πρόταση του Ζάεφ για αλλαγή Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 73, πλέον, βουλευτές, με την κυβέρνηση να αναζητά άλλους επτά για να συγκεντρώσει τον «μαγικό» των 80.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι στα Σκόπια διαρρέεται ότι κάθε βουλευτής του VMRO έχει υπογράψει μία επιταγή ύψους 250.000 ευρώ περίπου, με αποδέκτη το κόμμα, η οποία θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αποφασίσει να εγκαταλείψει το κόμμα.
Το τυπικό της διαδικασίας
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, σε αυτή την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.
Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Από αυτή την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
To ευχαριστώ στον Τσίπρα!
Ο βουλευτής του κυβερνώντος SDSM , Σάμκα Ιμπραϊμόφσκι, απευθύνθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο στην ελληνική γλώσσα.
Σε απάντησή του σε ομιλία του Ιλίγια Ντιμόσκι , ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν σέβεται το ψήφισμα του 2008, το οποίο υπέγραψαν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ότι το συνταγματικό όνομα υποδηλώνει το κρατικό και το εθνικό συμφέρον.
Στο τέλος της ομιλίας του ο Ιμπραϊμόφσκι μίλησε στην ελληνική γλώσσα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τον πρωθυπουργό Τσίπρα και την Ελλάδα.
Δηλαδή με λίγα λόγια τον ευχαριστεί που τους εκχώρησε την Μακεδονία μας! Μας κάνουν πλάκα οι Σκοπιανοί.
Δείτε το βίντεο:
.
πηγη pentapostagma.gr
μονταζ eimailefteros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου