5


Translate

18 Οκτ 2018

«Τελειώνει» η Συμφωνία των Πρεσπών – VMRO προς ΗΠΑ-Δύση: «Επιζήμια η συμφωνία για τα Σκόπια»

Σε έντονο σχετικά ύφος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ και πρόεδρος του κόμματος του VMRO, Hristijan Mickoski, απάντησε σήμερα σε επιστολή του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Wess Mitchell, επαναλαμβάνοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των Σκοπίων». 

«Η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μου, γεγονός που κατέστη σαφές από το πρόσφατο δημοψήφισμα», γράφει ο Mickoski σε μια εκτενή επιστολή – απάντηση προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Στην αρχή της επιστολής ευχαριστώντας τον Mitchell για την υποστήριξη που παρέχεται στη πΓΔΜ ως προς την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, αποκαλεί την πρόθεση των ΗΠΑ ως θεμιτή «καθώς κινείται προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας μου. Ελπίζω πολύ σύντομα ότι τα Σκόπια θα αποτελούν μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά ως περήφανο και αξιοπρεπές έθνος και όχι ως ταπεινωμένος και εξευτελισμένος λαός».
Συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δε μπορεί να συμβάλλει στη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια επειδή, μεταξύ άλλων, «η συμφωνία απορρίφθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, επειδή αναθεωρεί το Σύνταγμα της χώρας ως προς την ονομασία και καταργεί όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των Σκοπίων».
«Ως προς τις θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO για τις συνταγματικές αλλαγές που συζητούνται στο κοινοβούλιο, αυτές εντάσσονται στις πάγιες θέσεις μας ότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε τη συμφωνία. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», καταλήγει στην επιστολή του ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης.
Το μήνυμα αυτό έρχεται αμέσως μετά από την αποχωρηση βουλευτων της αντιπολιτευσης απο την συζητηση για το ονοματολογικο των Σκοπίων, γεγονός που επιβεβαιώνει πως το τέλος της συμφωνίας των Πρεσπών είναι κοντά.
Αποχώρησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια από τη συζήτηση για το Σκοπιανό, δείχνοντας πλέον πως η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στον «αέρα” και οι εξελίξει που αναμένονται θα είναι ραγδαίες και καθοριστικές.
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό καθώς βουλευτές αποχωρούν από τη συνεδρίαση για τις συνταγματικές αλλαγές κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους κυβερνητικούς να τους ακολουθήσουν.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου