5


Translate

19 Μαΐ 2019

Διόδια για ζώα και άμαξες με Βασιλικό Διάταγμα του 1887..

Τέσσερα χρόνια μετά τον ερχομό του νέου βασιλιά της Ελλάδας, του Γεωργίου Α΄, το 1867 ψηφίστηκε νόμος περί οδοποιίας. Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο επιβάλλονταν διόδια στα ζώα και στις άμαξες που κινούνταν στο τότε
εθνικό δίκτυο της Ελλάδας.
Σταθμοί διοδίων προς ενοικίαση
Οι σταθμοί των διοδίων τοποθετούνταν σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών και μισθώνονταν σε ιδιώτες με συμβάσεις για τρία χρόνια.
Σε Βασιλικό Διάταγμα του 1887 βρίσκουμε καταχωρημένες τις περιπτώσεις των ζώων και των αμαξών που υποχρεούνταν να πληρώσουν διόδια, καθώς και το κόμιστρο που πλήρωναν αντιστοίχως.
Στο διάταγμα του 1887, βρίσκουμε την πληροφορία πως τα διόδια δίνονταν προς ενοικίαση με δημοπρασία για τρία χρόνια. Τέτοιοι σταθμοί υπήρχαν στην Ελευσίνα, για εκείνους που κινούνταν από την Αθήνα προς τα Μέγαρα και αντιστρόφως, σε σημεία της εθνικής οδού για όσους κινούνταν από το Αιτωλικό προς το Αγρίνιο και αντιστρόφως, από τη Χαλκίδα προς τα Ψαχνά και αντιστρόφως και από την Άμφισσα προς την Ιτέα και αντιστρόφως.
Το μίσθωμα των διοδίων διαιρούνταν σε 36 ίσες δόσεις. Η πρώτη δόση προκαταβαλλόταν και οι επόμενες 35 καταβάλλονταν κάθε πρώτη του μήνα στο ταμείο του Κράτους.
Το κόστος των διοδίων το 1887
Όλα τα ζώα, λοιπόν, που περνούσαν από τους σταθμούς διοδίων πλήρωναν το ανάλογο τίμημα, ανάλογα με το είδος ζώου ή τον τύπο της άμαξας.
Για παράδειγμα, στα διόδια της Ελευσίνας το κάθε άλογο ή μουλάρι είτε με αναβάτη είτε με φορτίο πλήρωνε 15 λεπτά. Ο γάιδαρος πάλι ήταν πιο οικονομικός, καθώς η διέλευσή του κόστιζε μόνο 5 λεπτά. Η διέλευση ενός βοδιού κόστιζε όσο εκείνη του αλόγου, δηλαδή 15 λεπτά, ενώ το πρόβατο, το γουρούνι και η γίδα μόνο 3 λεπτά.
Σχετικά με τις άμαξες, το κόστος των διοδίων διαμορφωνόταν ανάλογα με τον τύπο της άμαξας, το οποίο κυμαινόταν από 15 έως 40 λεπτά. Στην απόφαση σχετικά με τα διόδια της εθνικής οδού Χαλκίδας-Ψαχνών, υπήρχε καθορισμένη τιμή, στα δέκα λεπτά, για τη διέλευση καμήλας είτε με αναβάτη είτε με φορτίο.
Δείτε το Βασιλικό Διάταγμα

Πηγή: www.et.gr
iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου