5


Translate

23 Φεβ 2021

Τζορτζ Μπέρναρντ Σω: » Ο λογικός άνθρωπος προσαρμόζεται στον κόσμο, ο παράλογος..»

“Ο λογικός άνθρωπος προσαρμόζεται στον κόσμο, ο παράλογος επιμένει να προσπαθεί να προσαρμόσει τον κόσμο στα μέτρα του. Επομένως, κάθε πρόοδος εξαρτάται από τον παράλογο άνθρωπο“.
«Δεν ξέρω αν γεννήθηκα τρελός ή ελαφρόμυαλος, η αλήθεια είναι ότι

η βασιλεία μου, δεν ήταν του κόσμου τούτου. Ένοιωθα απόλυτα κύριος και αυτεξούσιος μόνο στο βασίλειο της φαντασίας μου και μόνο κοντά στους μεγάλους νεκρούς γνώρισα αληθινή φιλική ατμόσφαιρα». Έτσι είπε κάποτε αυτοχαρακτηριζόμενος ο Τζορτζ Μπερνάρντ Σω, ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας για τη γενιά του, που ο ίδιος πίστευε ότι κρατούσε από τον Μακντώφ, το γνωστό Σαιξπηρικό ήρωα του Μάκβεθ.
Ο Ιρλανδός δραματουργός γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1856 στο Δουβλίνο και πέθανε το 1950 στην Αγγλία, Βραβεύτηκε με το νόμπελ λογοτεχνίας το 1925. Μες στα κείμενά του, μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει τις απόψεις του για τη ζωή, τον κόσμο, την εκπαίδευση, τις σχέσεις των δύο φύλων. Απόψεις πάντα ριζοσπαστικές για την εποχή του, κι ακόμη, βαθιά φιλοσοφικές, αν και ποτέ δε μορφώθηκε αρκετά. Πίστευε ότι τα σχολικά βιβλία δεν αξίζουν να διαβάζονται, γιατί στις σελίδες τους περιλαμβάνονται απόψεις που τα παιδιά πρέπει να παπαγαλίσουν κι όχι να κρίνουν, ακόμα κι αν είναι παράλογες ή παρωχημένες. Προέτρεπε τους νέους να επαναστατήσουν ενάντια στο κατεστημένο πριν καταντήσουν απολιθώματα. Σύστηνε ν’ ακούνε τις απόψεις των δασκάλων τους με κριτικό πνεύμα κι αμφισβήτηση, να βλέπουνε και την αντίθετη άποψη απ’ αυτή που τους επιβάλλεται να μάθουν, να προσπαθούν ν’ ανακαλύψουν την αλήθεια πέρα από αυτό το δυϊσμό, μέσα τους.
paraxeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου