5


Translate

25 Μαΐ 2020

Ο Ολυμπιακός εναντίον της Σάντος του Πελέ! (Βιντεο)

Η πανίσχυρη Σάντος από το 1950 και μετά έκανε συχνές περιοδείες στην Ευρώπη με σκοπό να διαφημίσει το λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο.
Το καλοκαίρι του 1961 ήταν η σειρά της Ελλάδος να γίνει προορισμός του Πελέ και της παρέας του. Ο ίδιος ο Πελέ παρότι μόλις 16 ετών είχε καταφέρει να ξεδιπλώσει ήδη το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και να καθιερωθεί
στην ενδεκάδα της Σάντος. Βέβαια στην ομάδα υπήρχαν πολλά αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως οι Κουτίνιο, Ζιλμάρ και Ζίτο.
Η Σάντος πριν επισκεφτεί την χώρα μας έκανε ένα σύντομο πέρασμα από Πορτογαλία και Ιταλία όπου επικράτησε σε φιλικές αναμετρήσεις με αντιπάλους τις Μπενφίκα, Ίντερ και Γιουβέντους. Έτσι λοιπόν οι Βραζιλιάνοι έφτασαν στην χώρα μας όντας σε εξαιρετική κατάσταση και έχοντας αέρα νικητή.
Στην Ελλάδα η Σάντος είχε προγραμματίσει μια σειρά τριών φιλικών. Πρώτα θα αντιμετώπιζε την ΑΕΚ, έπειτα τον ΠΑΟ και τέλος τον Ολυμπιακό.
Τόσο η ΑΕΚ όσο και ΠΑΟ δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των εξαιρετικών ποδοσφαιριστών από την Λατινική Αμερική και γνώρισαν φυσιολογικά την ήττα.
4 Ιουλίου 1961
Το κατάμεστο «Απόστολος Νικολαΐδης» προμήνυε μια ποδοσφαιρική γιορτή, 25.000 φίλαθλοι παρά το γεγονός ότι το εισιτήριο για τα τότε δεδομένα ήταν ακριβό, βρίσκοντας από νωρίς στις εξέδρες του γηπέδου.
Στις 21:00 οι δύο ομάδες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Οι Πειραιώτες μπήκαν αποφασισμένοι και πίεσαν από την αρχή της αναμέτρησης τους Βραζιλιάνους. Το γκολ για τον Ολυμπιακό ήρθε γρήγορα… μόλις στο 10ο λεπτό από τον Ποσειδώνα έπειτα από ασίστ του Σιδέρη.
Ο Πελέ και η παρέα του έδειχναν να τα έχουν χαμένα, ενώ το κοινό στις εξέδρες ζητωκραύγαζε συνεχώς.
Λίγο πριν την λήξη του πρώτου σαρανταπενταλέπτου ήρθε και το δεύτερο γκολ για του ερυθρόλευκους, αυτή την φορά από τον Σουρούνη με δυνατό σουτ από πολύ μεγάλη απόσταση.
Το ημίχρονο βρήκε τον Ολυμπιακό μπροστά με 2-0!
Στο δεύτερο ημίχρονο οι Βραζιλιάνοι μπήκαν με σκοπό να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα, ωστόσο η πολύ καλή αμυντική λειτουργία των ερυθρολεύκων δεν τους έδινε την δυνατότητα να φτάσουν εύκολα στην περιοχή για να απειλήσουν. Το 2-1 ωστόσο έμελλε να γίνει σχετικά νωρίς, μόλις στο 50ο λεπτό, από φάουλ του Ζίτο και αφού η μπάλα είχε αλλάξει πορεία χτυπώντας στο σώμα του Στεφανάκου.
Οι Βραζιλιάνοι όσο περνούσε η ώρα και δεν έφταναν στην ισοφάριση άρχισαν να εκνευρίζονται. Ενδεικτικό είναι ότι τα μαρκαρίσματα των Λατίνων γίνονταν όλο και πιο σκληρά καθώς πλησίαζε το τέλος του αγώνα.
Ο Ολυμπιακός στα τελευταία λεπτά όχι μόνο αντιστάθηκε στην πίεση της Σάντος αλλά είχε την ευκαιρία να κάνει ακόμα και το 3-1, ωστόσο το σουτ του Γιώργου Σιδέρη στο 75ο λεπτό σταμάτησε στο δοκάρι.
Το σφύριγμα την λήξης βρήκε τον Ολυμπιακό μεγάλο θριαμβευτή. Ιστορικής σημασίας νίκη για την ελληνική ομάδα, που έσπαγε παράλληλα και το αήττητο της Σάντος και έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό η νίκη αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου και φυσικά γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου μας! .
πηγη olympiacos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου