5


Translate

19 Ιουν 2020

Κύθνος: Προσιτή και γεμάτη εκπλήξεις (Φωτο)

Για ερωτευμένους, singles, οικογένειες, για όσους αγαπούν τις ήρεμες διακοπές, αλλά και για εκείνους που αναζητούν ονειρεμένες παραλίες, η Κύθνος είναι το ίδιο λατρεμένη. Νησί των Δυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο, απέχει μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής
προορισμός.
Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του νησιού, και η Δρυοπίδα. Επιπλέον, υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι Μέριχας, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Η περιοχή της Κανάλας είναι από τις περιζήτητες του καλοκαιριού και φημίζεται ως το πιο «πράσινο» σημείο του νησιού. Ο ναός, αξίζει να σημειωθεί, χτίστηκε το 1869 στη θέση του αρχικού ναού μετά από την εύρεση της εικόνας από ντόπιους ψαράδες. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα ανασύρθηκε από τα δίχτυα ψαράδων στο στενό (κανάλι) ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο.

Η Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Μικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό με έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα. Αξίζει να επισκεφθείτε τις αξιόλογες εκκλησίες που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο. Ξεχωρίζουν ο ναός του Αγίου Σάββα, που χρονολογείται από το 1613, εκείνος του Σωτήρα με το τέμπλο του 17ου αιώνα και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι η παλαιότερη του νησιού. Στη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας, θα δείτε το Αιολικό Πάρκο, στο οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τη δύναμη του ανέμου.

Σε απόσταση 7 χλμ. από τη Xώρα, θα συναντήσετε τη Δρυοπίδα, ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια, παλιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες και γραφικά σοκάκια που γοητεύουν τον επισκέπτη. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στους Δρύοπες, τους πρώτους σύμφωνα με την παράδοση κατοίκους του νησιού. Εκεί, μπορείτε να δείτε το Βυζαντινό Μουσείο με ευαγγέλια, εικόνες και σταυρούς 18ου και 19ου αιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μνημείο πεσόντων, το Σπήλαιο Καταφύκι με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, την Εκκλησία του Ταξιάρχη, την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου που δεσπόζει σε ύψωμα με πανοραμική θέα, την Εκκλησία του Αγίου Νεκτάριου, με υπέροχη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα, και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου.
Ιαματικές πηγές
Η Κύθνος, στους νεώτερους χρόνους, πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», από τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Τα Λουτρά, που τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά, φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία.

Βουτιές στα βαθιά
Η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού είναι η Κολώνα, στην οποία μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση σε δυο αμμουδιές, στην ίδια παραλία. Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, συναντάτε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στη συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση, τις μόνες οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν ψιλή άμμο και είναι πολυσύχναστες.

Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνετε στον κόλπο των Λουτρών. Κοντά στα Λουτρά, θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Ειρήνης με τον γραφικό οικισμό, το Αρκούδι, το Σχοινάρι, ενώ προχωρώντας βορειοανατολικά, βρίσκετε τις παραλίες Καβουροχέρι, Ποτάμια και Άγιο Σώστη, που συνθέτουν μοναδικό τοπίο. Ζογκάκι, Νάουσα, Κουρί, Άγιος Στέφανος, Αη Γιάννης, Βασιλικά, Καλό Λιβάδι Μεγάλη Άμμος, Αμμουδάκι, Αντώνηδες ολοκληρώνουν τη λίστα με τις επιλογές που έχετε για ατελείωτες βουτιές.
πηγη reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου