5


Translate

6 Ιουλ 2020

Κίμωλος: Ένα νησί… για κουρσάρους

Οι πειρατές την αποκάλεσαν Αρζαντιέρα, δηλαδή «Ασημένια», για τη μοναδική της λάμψη
Άλλοι πάλι της απέδωσαν τα επίθετα «Εχινούσα» και «Εχιδνούσα» για τα μυστικά που κρύβει η γη και η θάλασσά της. Ανόθευτη, απέριττη, η Κίμωλος, αυτή η λευκή πινελιά στο γαλάζιο Αιγαίο,
αν και γέννημα του θυμού των ηφαιστείων, προσφέρεται για
πραγματική χαλάρωση. Έλα να σου συστήσω, λοιπόν, έναν υπέροχο τόπο με υπέροχους ανθρώπους.
Τα αμέτρητα κατάλευκα εκκλησάκια που στολίζουν κάθε γωνιά, κάθε λόφο και κάθε βράχο αυτής της ασημένιας πινελιάς του Αιγαίου παρατηρούν σιωπηλά τα βήματά μου. Η άφιξή μου στην Ψάθη, το λιμανάκι της, ήταν η αρχή για μια ανακάλυψη ενός γνήσιου τόπου που μέχρι τώρα πίστευα ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα περά από παρθένες παραλίες. Η Κίμωλος, λοιπόν, δεν έχει Χώρα, ούτε χωριά, αλλά ένα Χωριό -κι αυτό ψηλά στο λόφο. Λευκό, περιποιημένο, καθαρό, με το μεσαιωνικό του Κάστρο του, δεσπόζει στην κορυφή. Έχει επίσης ένα κεντρικό πλακόστρωτο δρομάκι, την Αγορά, για να βολτάρεις, να χαζέψεις, να διασκεδάσεις και να γνωρίσεις όλο τον κόσμο. Αν πάλι θέλεις αεράκι θαλασσινό, ο δρόμος θα σε οδηγήσει στους μικρούς οικισμούς με τα γραφικά σπιτάκια των ψαράδων. Γούπα και Καρράς είναι μόνο μερικοί από τους πιο πολύχρωμους, με τα «σύρματα» (σπίτια που φυλάσσουν τις βάρκες) να αποτελούν την πιο χαρακτηριστική καρτποστάλ. Δεν υπάρχουν ξενοδοχειακά μεγαθήρια, παρά μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους προσεγμένες μονάδες που καταφέρνουν να συνδυάσουν αυθεντική πολυτέλεια με παραδοσιακό στυλ, ικανοποιώντας πιο υψηλά standards. Δεν θα βρεις πολύβουες παραλίες, παρά πανέμορφους κολπίσκους, που θυμίζουν Καραϊβική.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τα τιρκουάζ νερά και η κατάλευκη άμμος τους κερδίζουν συνέχεια φανατικούς θαμώνες, ενώ τυχεροί δεν είναι άλλοι από τους απανταχού σκαφάτους που τις ανακαλύπτουν κάθε καλοκαίρι. Στο τραπέζι η λέξη «gourmet» δεν έχει θέση. Ούτε στημένα μαγαζιά υπάρχουν. Εδώ θα γυρίσεις το χρόνο πίσω και θα γευτείς σε περιποιημένες ταβερνούλες μαμαδίστικες συνταγές από πρώτες ύλες που έρχονται κατευθείαν από τα μποστάνια των ντόπιων. Θα θυμηθείς πώς μυρίζει η αληθινή ντομάτα, θα γευτείς το αλάτι της θάλασσας, τρώγοντας φρέσκο ψάρι, και θα νιώσεις το άρωμα από τα βοσκοτόπια την ώρα που δοκιμάζεις ντόπιο κρέας. Αν ψάχνεις ξέφρενη νυχτερινή ζωή, μην έρθεις εδώ, γιατί η ίδια έχει επιλέξει να ζει ήρεμα, μακριά από την ένταση της πόλης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει το ποτό της σε μικροσκοπικά μπαράκια κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι. Είναι σεμνή, ταπεινή, αυθεντική και αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζεται και στους κατοίκους της. Είναι παιχνιδιάρα και αυτό διακρίνεται στα περίεργα γλυπτά πετρώματα που η φύση δημιούργησε μαζί της. Κι αν πριν κάποια χρόνια δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές για να σε φιλοξενήσει, η Κίμωλος ως παράδεισος για κατοίκους και επισκέπτες είναι υπόθεση της τελευταίας πενταετίας. Είναι μια νεαρά που τώρα αρχίζει να «αναπτύσσεται», ευτυχώς με ήπιους ρυθμούς, και σε καλεί να ζήσεις μια αυθεντική εμπειρία διακοπών. Αν τώρα είσαι από αυτούς που θα την επιλέξουν μόνο για μια μονοήμερη εκδρομή από τη γειτονική Μήλο, απλώς θα χάσεις όλη τη μαγεία που προσμένει απλόχερα να σε… φιλέψει.
 http://thepaper.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου