5


Translate

3 Αυγ 2019

«Σαντάμ 2» ο Ρ.Τ Ερντογάν; Οι ΗΠΑ κλείνουν τον εναέριο χώρο του συριακού Κουρδιστάν για τις τουρκικές δυνάμεις

Ενώ η Τουρκία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες της για την επιχείρηση εισβολής στην περιοχή που κείται ανατολικά του Ευφράτη ,στη Β. Συρία, αυξάνοντας ταυτοχρόνως την πίεσή της προς την αμερικανική διοίκηση στο θέμα αυτό, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για τη Συρία, πρέσβης Τζέφρεϋ, ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Ροζάβα και την Άγκυρα.

Από τις δηλώσεις που έκανε ο Τζέφρεϋ
προκύπτει ότι δεν υπάρχει κάτι νέο στο θέμα της «Ζώνης Ασφαλείας». Και φαίνεται ότι δύσκολα θα προκύψει μια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει την Τουρκία στο θέμα αυτό.
Στη συνέντευξη που έδωσε ο Τζέφρεϋ στο Rudaw κάνει λόγο για μια ζώνη ασφαλείας εύρους από πέντε μέχρι δεκαπέντε χλμ, όμως η διοίκηση της Ροζάβα δεν δέχεται σε καμία περίπτωση το εύρος της να ξεπερνά τα πέντε χλμ.
Όσον αφορά την αμερικανική διοίκηση, ασκεί ψυχολογική πίεση και στις δύο πλευρές, για να βρεθεί μια μέση λύση, σύμφωνα με το infognomonpolitics.blogspot.com
Όμως, γίνεται γνωστό ότι η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει τις μετακινήσεις στρατευμάτων και τις προετοιμασίες και είναι έτοιμη να εισβάλει στη Ροζάβα σε τέσσερις κατευθύνσεις. Αυτές είναι προς Ιεράπολη/Μένπετζ, Κομπάνι, Γκίρε Σπι και Σερκάνιγιε…

Ο στόχος της είναι να δημιουργήσει ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές μεταξύ των κατοικημένων τόπων-πόλεων.
Ο χάρτης με τις τέσσερις κατευθύνσεις επιθέσεως του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων της Ροζάβα
Του Ergun Babahan
Για την Ιεράπολη έχει ετοιμάσει μια δύναμη 50 χιλιάδων ανδρών, για την Γκίρε Σπί μια δύναμη 45 χιλιάδων ανδρών, ενώ έχει μεταφέρει στην περιοχή και μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ). Τμήματα του ΕΣΣ εκπαιδεύτηκαν στην Τζαραμπλούς και μεταφέρθηκαν στο Λελικάν, κοντά στην Τσουκούρτζα-Σεμντίνλι. Οι δυνάμεις που είναι στο Λελικά, ετοιμάζονται για επιχείρηση στο όρος Κανδήλι.
Όπως έχει γράψει ο Γιασάρ Γιακίς, η δύναμη που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα αποτελείται από «δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και δύο ταξιαρχίες κομάντο, δύναμη ενός σώματος στρατού». Ο Γιακίς θεωρεί ότι «στην άλλη πλευρά των συνόρων δεν υπάρχει στρατιωτική δύναμη να αναμετρηθεί με τα τουρκικά στρατεύματα που ετοιμάζονται να εισβάλουν, εκτός από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ».
Από πλευράς των ΗΠΑ, υπάρχει το ηθικό θέμα να μην αφήσουν στη μέση του δρόμου και ακάλυπτους τους Κούρδους, με τους οποίους πολέμησαν μαζί το Ι.Κ., αλλά και το εξαιρετικά σοβαρό γι’ αυτούς θέμα, που είναι να μην αποδυναμωθεί ο αγώνας εναντίον του Ι.Κ. που συνεχίζεται. Ο διοικητής των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (ΔΔΣ), Μαζλούμ Κομπάνι, δήλωσε στη συνάντησή μας στη Χασάκα ότι σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας, θα μεταφέρουν αμέσως τις δυνάμεις τους από την Ιεράπολη και τη Ράκκα στα σύνορα και ότι θα αρχίσουν ένα άνευ προηγουμένου πόλεμο με την Τουρκία. προειδοποίησε μάλιστα ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί στην Τουρκία και το Ιράκ.
Στην επίσκεψή μας στη Χασάκα και τη Ροζάβα, είδαμε ότι οι ΔΔΣ προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση και ότι οι προετοιμασίες αυτές γίνονται κατά μήκος των συνόρων. Θα πρέπει δε να δεχτούμε από έναν τέτοιο πόλεμο θα επηρεαστεί και το Αφρίν.
Ο Μαζλούμ Κομπάνι μας είπε ότι τα εξήγησε όλα αυτά στους Αμερικανούς. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι σε περιοχές όπως η Ράκκα και η Ντρ εζ Ζορ το Ι.Κ. θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του,  ενώ θα ενισχυθεί το Ι.Κ. ακόμα και στις περιοχές που ελέγχει ο στρατός της Συρίας.
Ο Αμερικανός πρέσβης Nathan A. Sales, υπεύθυνος Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, σε δήλωση που έκανε χθες στην Ουάσιγκτον,   είπε ότι ο αγώνας εναντίον του Ι.Κ. αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για της ΗΠΑ και ότι για το θέμα αυτό συνργάζεται αρμονικά με τον πρέσβη Jeffrey.
Ο Sales, αφού τόνισε ότι το Ι.Κ. είναι ισχυρό στο Αφγανιστάν και στο σύνολο της Αφρικής, υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος των ΗΠΑ είναι να αποτραπεί η ανάκτηση εδαφών από το Ι.Κ. Είναι φανερό ότι η επιχείρηση της Τουρκίας θα δυσκολέψει τον αγώνα κατά της τρο0μκκρατίας και θα ανοίξει χώρο για το Ι.Κ.
Προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι να δικαστούν οι 10 χιλιάδες ισλαμιστές τρομοκράτες του Ι.Κ. που είναι στα χέρια των ΔΔΣ. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες δύο χιλιάδες από αυτούς να επιστρέψουν στις πατρίδες τους για να δικαστούν εκεί. Ο Τζέφρεϋ δήλωσε ότι ο αγώνας εναντίον του Ι.Κ. στη Συρία συνεχίζεται και ότι για το λόγο αυτό συνεχίζεται και η συνεργασία με τις ΔΔΣ. Ο Τζέφρεϋ, για να καθησυχάσει την Τουρκία, προσθέτει στο μήνυμά του και το θέμα του ΡΚΚ, λέγοντας ότι οι συνομιλίες με την Άγκυρα  για το θέμα συνεχίζονται.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πίεσή τους προς τον διεθνή συνασπισμό και έχουν αποτελέσματα. Η Γαλλία, σε συζητήσεις που έκανε με την κουρδική διοίκηση της Ροζάβα, δεσμεύτηκε ότι θα στείλει κι άλλα στρατεύματα, τα οποία θα εγκατασταθούν στη Σερεκάνιγιε και το Γκίρε Σπί. Επίσης, έγινε γνωστό ότι στην περιοχή θα κατασκευαστεί μια μεγάλη αεροπορική βάση και θα αυξηθεί ο αριθμός των υπαρχόντων στρατιωτικών βάσεων.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι χωρίς τις ΔΔΣ δεν μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή της Ντερ εζ Ζορ και θέλουν εγγυήσεις ότι οι δυνάμεις των ΔΔΣ θα παραμείνουν εκεί. Και γνωρίζουν ότι αν επιτεθεί η Τουρκία, οι δυνάμεις αυτές θα φύγουν και θα πάνε στον πόλεμο. Ορισμένοι διατείνονται ότι στις συζητήσεις που έκανε ο Διεθνής Συνασπισμός με την Αυτόνομη Διοίκηση της Αν. Συρίας, για να εμποδιστεί η εισβολή της Τουρκίας αποφασίστηκε  να κλείσουν τον εανέριο χώρο της Β. Συρίας. Μια έμπιστη πηγή από την περιοχή μας το επιβεβαίωσε χθες, λέγοντας ότι «ο Διεθνής Συνασπισμός μας είπε ότι κλείνουν τον εναέριο χώρο».
Αν κλείσει ο εναέριος χώρος, μπορεί να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα που έφερε η «Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων» που αποφάσισε ο τότε συνασπισμός για να προστατέψει τους Κούρδους από τον Σαντάμ. Είναι φανερό ότι χωρίς αεροπορική υποστήριξη, όσο μεγάλες δυνάμεις και να χρησιμοποιήσει η Τουρκία, θα απωλέσει το πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις. Εάν είναι σωστή αυτή η πληροφορία για το κλείσιμο του εναέριου χώρου, η κατάσταση θα συνεχιστεί επ’ αόριστον και αν δεν κάνει κάποιο βήμα ο Άσαντ, η παρούσα πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει. Φυσικά μένει να επαληθευθεί αυτή η πληροφορία. Όμως οι πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή είναι σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Φυσικά εδώ είναι Μέση Ανατολή και τα πάντα μπορεί να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Όμως η κατάσταση μετά την επίσκεψη Τζέφρεϋ είναι αυτή που περιγράψαμε…
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου