5


Translate

30 Δεκ 2019

Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας: Η γνωστή «ετοιμότητα» της «κρατικής μηχανής» κόλλησε σε 5 πόντους χιόνι!

Το κλισέ ότι η «κρατική “μηχανή” πιάστηκε στον ύπνο», είναι γνωστό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι πέρα για πέρα πραγματικό.
Τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ στην περίφημη «πολιτική προστασία» τα είδαμε. Τώρα δυστυχώς βιώνουμε και τα χάλια της ΝΔ, η οποία αν και είχε κάνει «σημαία»
τον συγκεκριμένο τομέα στην προεκλογική της ατζέντα, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή κατάσταση:
Κομμένη η χώρα στα «δύο» από 5 πόντους χιόνι, που έπεσε σε μια ήπια χιονόπτωση, με αποτέλεσμα η εθνική Αθηνών-Λαμίας να είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι   οδηγοί.
Και δεν πρόκειται για ένα ξαφνικό γεγονός. Οι μετεωρολόγοι, είχαν προειδοποιήσει για αυτό το κύμα κακοκαιρίας εδώ και αρκετές ημέρες. Και όμως με μια μέτρια χιονόπτωση, όλα τα «σχέδια» πήγαν περίπατο.
Τη στιγμή που  το δεύτερο μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τα διόδια Αφιδνών έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα.
Συγκεκριμένα, στις περιοχές Μαλακάσας, Υλικής και Μαρτίνου διακόπτεται η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν από τα Οινόφυτα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νέας Οδού:
"Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς, ότι έπειτα από σχετικές αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μαλακάσας, Υλικής & Μαρτίνου και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν τα Οινόφυτα. Ειδικά για το ρεύμα προς Λαμία και την τεχνητή ανάσχεση στις Αφίδνες, οι οδηγοί μπορούν ακολουθώντας τις υποδείξεις της Τροχαίας να αναστρέψουν στο ρεύμα προς Αθήνα.
Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις έως τη λήξη των φαινομένων. Θα υπάρχει διαρκής ανανέωση των ενημερώσεων ανάλογα με την πορεία των καιρικών φαινομένων."
Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχπτώσεις, τις χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά και τους ισχυρούς ανέμους, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στα οδικά δίκτυα όσο και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
.Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο ύψος της Μαλακάσας
Νωρίτερα και σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στον παράδρομο της Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, εγκλωβίστηκαν οδηγοί λόγω υδάτων, ενώ αναφορές έκαναν λόγο πως κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων οδηγών δεν έχει προσδιοριστεί, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται στο σημείο.
 Τα μεγάλα οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί από την Τροχαία στη δεξιά λωρίδα, έτσι ώστε να διεξάγεται η κυκλοφορία των ΙΧ στην αριστερή.
.
 Χαρδαλιάς: «Διαχειρίσιμα τα προβλήματα», αλλά η Εθνική κλειστή και οι οδηγοι εγκλωβισμένοι!
Προβλήματα που υπάρχουν, αλλά είναι διαχειρίσιμα, έχει προκαλέσει η επέλαση της κακοκαιρίας «Ζηνοβία», σύμφωνα με όσα επισήμανε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «ο μηχανισμός ήταν έτοιμος κιαι για το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας και παραμένει σε ετοιμότητα».
Σε ότι αφορά την κίνηση στο οδικό δίκτυο στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, επισήμανε πως «δεν υπάρχουν κλειστοί δρόμοι, μόνο λίγη κίνηση στην Αθηνών - Λαμίας, λόγω ατυχήματος».
Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας τόνισε επίσης πως σε αυτές τις καιρικές συνηθήκες, καλό θα ήταν να μην πραγματοποιούνται άσκοπες μετακινήσεις.
Χιόνισε στην Αθήνα - Απεγκλωβίστηκαν 13 άτομα στη Βοιωτία
Χιόνι έπεσε και στην Αθήνα, σε περιοχές όπως το Μετς, το Περιστέρι και η Πετρούπολη. 
Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας
Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα παραμένουν πέντε χωριά στην περιοχή της Θήβας. Πρόκειται για τα χωριά Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Λουτουφή, Λεύκτρα και Καπαρέλι της δημοτικής ενότητας Πλαταιών του δήμου Θήβας, όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση τουπροβλήματος.
Προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση στα Χανιά
Δυσκολίες παρουσιάζονται και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων. Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, ωστόσο από το πρωί η χιονόπτωση έχει ενταθεί με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός. Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.
Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων. Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Κατολισθήσεις σε Πλατανιά και Κίσσαμο
Επιπλέον, κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια, καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια. Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.
Δυσκολίες στο ορεινό οδικό δίκτυο σε περιοχές της Πελοποννήσου
Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας εξακολουθούν να προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει εδω.
Στην Αττική, κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς το καζίνο, ενώ έχει αποκλειστεί η κίνηση για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στην Αθηνών-Λαμίας, από τα διόδια Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία.
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Βροχοπτώσεις σημειώνονται στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα νοτιοανατολικά ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας το πρωί της Δευτέρας. Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ριπές που κατά τόπους ξεπερνούν από 130 χλμ/ώρα (Παξιμάδα Καρύστου – 140 χλμ/ώρα, Πόρτο Τήνου – 132 χλμ/ώρα), πνέουν στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ ύφεση θα παρουσιάσουν κυρίως κατά τη διάρκεια της Τρίτης.
Για το υπόλοιπο της Δευτέρας, αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη καθώς και στην Αττική, την Εύβοια και την Βοιωτία. 
Οι άνεμοι στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που κατά τόπους θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές στην Αττική
Στην Αττική οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, ενώ οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και δυτικά του νομού θα περιοριστούν από το απόγευμα στη βορειοδυτική Αττική και στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και έως 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.
Τι προβλέπεται για την Τρίτη
Την Τρίτη, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στο Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν σταδιακά και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ανοργανωσιάς που επικρατεί εκχιονιστικό μηχάνημα  «κόλλησε» επειδή δεν είχε αντιολισθητικές αλυσίδες!
.
πηγη .pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου