Τα οστά βρέθηκαν ενσωματωμένα στο υπέδαφος του παρεκκλησίου και ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για δευτερεύουσα ταφή και είχαν μεταφερθεί από τον αρχικό τάφο με ιδιαίτερη φροντίδα. Το μοναστήρι του Παντοκράτορα, στο οποίο ανήκει το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου πρότεινε τα οστά να υποβληθούν σε χρονολόγηση με τη μέθοδο Άνθρακα-14.
«Αν όντως πρόκειται για οστά μίας γυναίκας, εγείρονται πολλά ερωτήματα, ξεκινώντας από το ποια μπορεί να ήταν αυτή η γυναίκα» λέει η ανθρωπολόγος.
«Η είσοδος στις γυναίκες στο Άγιο Όρος έχει απαγορευτεί από την ίδρυση της αυτόνομης μοναστικής κοινότητας τον 10ο αιώνα. Απαγορεύονται ακόμη και τα θηλυκά ζώα - με εξαίρεση τις γάτες» γράφει ο Guardian.
«Αν αποδειχθεί ότι τα οστά ανήκουν σε κάποια γυναίκα, θα είναι το πρώτο γνωστό περιστατικό ταφής της στο Άγιον Όρος», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Φαίδων Χατζηαντωνίου, ο οποίος ανακάλυψε τα οστά κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης στο παρεκκλήσι.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω οστά κάτω από το πάτωμα ενός παρεκκλησίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βρίσκονταν εδώ αν δεν ανήκαν σε ανθρώπους που ήταν σημαντικοί για το μοναστήρι» λέει ο κ. Χατζηαντωνίου.
Τα οστά μεταφέρθηκαν στο ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, όπου ο Δρ. Γιάννης Μανιάτης θα εφαρμόσει χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα για να καθορίσει τον χρόνο του θανάτου.
Πηγή: Guardian
reader.gr