5


Translate

16 Φεβ 2020

Αναρτώνται από τον ΟΗΕ οι συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης

Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ
Πισώπλατη μαχαιριά στην Ελλάδα για ακόμα μια φορά από τη διεθνή κοινότητα καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται ο ΟΗΕ
να αναρτήσει τις συντεταγμένες της παράνομης και ανύπαρκτης ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης.
Η μανία των διεθνών παραγόντων για την ικανοποίηση της Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και φθείρει άμεσα τη χώρα μας, η οποία γεωπολιτικά έχει μπει σε δεύτερη μοίρα λόγω της εγκληματικής διαχρονικής αδράνειας των ελληνικών κυβερνήσεων.
Κατά πάσα πιθανότητα στο Μαξίμου είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο δε φαίνεται να ετοιμάζουν κάποια διαμαρτυρία για την αποδοχή από τον ΟΗΕ, μιας συμφωνία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία.
Ζήτημα ημερών αποτελεί, βάσει των υπολογισμών της Αθήνας, η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο συνυπέγραψαν η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ της Τρίπολης, όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή της Κυριακής".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με αυτή την εξέλιξη το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ. Η επισημοποίηση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, επίσης, θα αποδεσμεύσει την Άγκυρα για να διεξαγάγει έρευνες σε αυτές.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί εύλογη ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει. Γι' αυτό και, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ξεκινά αύριο Δευτέρα ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Εφόσον, λοιπόν, παραχθούν κάποια αποτελέσματα από τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ αυτή την εβδομάδα, θα ανοίξει ξανά ο διάλογος για νέα συνάντηση ανάμεσα στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Στην Αθήνα γίνεται, επίσης, μια προσπάθεια ανάγνωσης της πραγματικής κατάστασης μέσα στην Τουρκία προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί να εξελιχθεί ένα σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν ως το 2021.
Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να πετύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χλμ., το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοπιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου