r

Translate

14 Μαρ 2020

Εφιαλτική εκτίμηση Αμερικανών για κορωνοϊό: ''Θα έχουμε 215 εκατ. ασθενείς'' - Έλληνας επιστήμονας: ''Δεν είναι γρίπη, είναι 5 φορές χειρότερος''

 Εφιαλτικές εκτιμήσεις έχουμε από επιστήμονες σε όλον το κόσμο.
Βέβαια χρειάζεται ψυχραιμία. Εάν προσέξουμε και εάν ακολουθήσουμε σωστά τους κανόνες υγιεινής, τότε ούτε εμείς θα κινδυνεύσουμε, ούτε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. 
Τρομακτικά σενάρια αναλύουν επιστήμονες
στην Αμερική, που λαμβάνοντας υπ' όψιν τους την χειρότερη δυνατή έκβαση της επιδημίας του κοροναϊού, ανεβάζουν τον αριθμό των πιθανών κρουσμάτων και νεκρών σε δυσθεώρητα μεγέθη.
Ο Μάθιου Μπίγκερσταφ εκ των επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με ακαδημαϊκούς από όλον τον κόσμο τόνισε ότι αν εξαπλωθεί ραγδαία ο κοροναϊός στις ΗΠΑ και φύγει από τον έλεγχο θα μπορούσε να ξεκληρίσει πολιτείες.

Τα σενάρια του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων απεικονίστηκαν σε ποσοστά του πληθυσμού. Μεταφρασμένοι σε απόλυτους αριθμούς από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που χρησιμοποιούν απλά μοντέλα για τον τρόπο διάδοσης των ιών, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 160 έως 214 εκατομμύρια ανθρώπων που θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό, ενώ οι νεκροί θα μπορούσαν να φτάσουν από 200.000 έως 1,7 εκατομμύρια... Το τρομακτικό σενάριο προϋποθέτει να διαρκέσει η πανδημία για αρκετούς μήνες και να φτάσει στον έναν και πλέον χρόνο.
Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το σενάριο που θα ήθελε το σύστημα υγείας να καταρρέει καθώς με τα παραπάνω δεδομένα θα χρειαζόταν να νοσηλευτούν από 2,5 έως 21 εκατομμύρια άνθρωποι τη στιγμή που υπάρχουν 925.000 κρεβάτια για νοσηλεία στις ΗΠΑ. 
Τι αναφέρει Έλληνας επιστήμονας 
«Είναι σωστή η απόφαση (13 Μαρτίου) της κυβέρνησης για επέκταση των μέτρων εναντίον του κορωνοϊού.»
Σύμφωνα με τα όσα γράφει στην Καθημερινή ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός-ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, «πρέπει να την στηρίξουμε ενεργητικά όλοι, όσο μπορούμε. Δεν είναι ώρα για διαφωνίες σε λεπτομέρειες που δεν έχουν τελικά σημασία μπροστά στον στόχο να μην μοιάζει η Ελλάδα στην Ιταλία σε μερικές εβδομάδες, με τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.
Ευελπιστώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και ακολουθεί τις οδηγίες της κυβέρνησης. Υπάρχουν φυσικά και δυο ακραίες αντιδράσεις, πανικός και αδιαφορία-ανευθυνότητα-τσάμπα μαγκιά. Ο πανικός παραλύει και φέρνει την καταστροφή.

Πιο χρήσιμος από τον πανικό είναι ο φόβος. Ο φόβος φυλάει τα έρημα. Στο άλλο άκρο, οι τσάμπα μάγκες και οι ανεύθυνοι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν από τον ίδιο τον κορωνοϊό σύντομα, αλλά βλάπτουν και το κοινωνικό σύνολο με τη στάση τους. Εκεί η πολιτεία μπορεί να πάρει πρόσθετα μέτρα. Για να μιλάμε έξω από τα δόντια, λέω τσάμπα μάγκες αυτούς που έρχονται σκούζοντας για ιατρική βοήθεια όταν τους χτυπήσει το κακό που κορόιδευαν την προηγούμενη μέρα. Δεν είναι σωστοί ούτε αυτοί που προφέρουν διάφορες παραλλαγές του «από την τάδε ή την δείνα αρρώστια πεθαίνουν περισσότεροι», «έτσι κι αλλιώς όλοι θα πεθάνουμε». Δεν θέλουμε να πεθάνουμε ακόμα, ούτε έτσι, ούτε αλλιώς.
Ο ιός είναι καινούριος και προκαλεί άσχημη αρρώστια. Δεν είναι γρίπη, είναι 5 φορές χειρότερος.
Όχι για όλους τους μολυσμένους ευτυχώς, αλλά αυτοί που θα υποφέρουν αν δεν βοηθήσουμε όλοι, θα είναι πολλοί. Δεν είναι αργά να κάνουμε τα σωστά.
Επειδή ο ιός στην Ελλάδα έχει μπει πια στη φάση της επιταχυνόμενης επιδημίας, η ελπίδα είναι να καθυστερήσουμε τα καινούρια κρούσματα ώστε να αντέξει το νοσηλευτικό σύστημα. Είναι εφικτός ο στόχος να επιβραδύνουμε και τελικά να σταματήσουμε την επιδημία; Φυσικά. Η απομόνωση, η καραντίνα, είναι παλιά μέθοδος που έχει δουλέψει αποδεδειγμένα σε επιδημίες στο παρελθόν αλλά δούλεψε και στην παρούσα επιδημία όπως απέδειξε η Κίνα, που έφερε σε πέρας μια γιγαντιαία επιχείρηση καραντίνας για παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.
Με τη συνεργασία όλων, θα δουλέψει και στην Ελλάδα. Επιστήμονες πιο ειδικοί από μένα και ενδελεχείς μελετητές των επιδημιών, συμφωνούν σ’ αυτούς τους στόχους. Η Κορέα, εφαρμόζοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα διαφώτισης, διάγνωσης και διερεύνησης περιστατικών κατάφερε να ελέγξει την επιδημία ίσως σε πιο πρώιμο στάδιο με πολύ πιο ήπια μέτρα καραντίνας από την Κίνα. Αυτά τα μοντέλα πρέπει να μελετηθούν γρήγορα και τα διδάγματα να εφαρμοστούν στην Ελλάδα άμεσα. Το μοντέλο της Κορέας προϋποθέτει μαζική εφαρμογή διαγνωστικών και απομόνωση των θετικών περιπτώσεων, που δεν είναι εφικτή στην Ελλάδα σ΄ αυτά τα χρονικά περιθώρια.
O ιός είναι πια παντού γύρω μας, και οι πιο ευάλωτοι, οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι, (δηλαδή ο μισός πληθυσμός) εξαρτώνται από όλους μας για την επιβίωση τους. Προσοχή και υπακοή στις οδηγίες των υπευθύνων.
Καθόμαστε σπίτι. Πλένουμε χέρια. Δεν πάμε σε συγκεντρώσεις. Δεν πάμε στις εκκλησίες, ακούμε όλες τις λειτουργίες από το σπίτι μας. Αποφεύγουμε γενικά τις επαφές. Οι άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένη επαφή με μολυσμένους ή ασθενείς έχουν μεγάλη ευθύνη να απομονωθούν στο σπίτι τους άμεσα. ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΠΛΑ, προτρέπουμε και τους άλλους να μείνουν και να ακολουθούν γενικά τις οδηγίες των υγειονομικών άρχων. Οι φίλοι και γνωστοί που δεν υπακούουν και το παίρνουν αψήφιστα, μπορεί να πειστούν από το καλό παράδειγμα και την κοινωνική πίεση.
Ο σκοπός είναι πια να επιβραδυνθεί η επιδημία για να μπορούν τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν. Δεν πάμε στα νοσοκομεία χωρίς λόγο, ρωτάμε πρώτα. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν και θα πρέπει να ανανεώνονται και να επαναλαμβάνονται συνέχεια. Η πολιτεία και οι υπεύθυνοι φορείς πρέπει να δίνουν συνεχή και κατανοητή ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να χάσει η κοινωνία την εμπιστοσύνη της στην ηγεσία, αυτό φέρνει αβεβαιότητα και πανικό. Πρέπει η επικοινωνία να πείθει ότι με την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων και κανόνων θα υπάρξει ουσιαστική ωφέλεια στο κοινωνικό σύνολο και ότι η επιδημία θα νικηθεί.
Προστατεύουμε τα νοσοκομεία, τους γιατρούς μας και το νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να τους έχουμε ξεκούραστους, υγιείς και εφοδιασμένους κατά την κορύφωση της επιδημίας που έρχεται και που μπορεί να δοκιμάσει βαριά το νοσηλευτικό σύστημα.  Προσέχουμε για να έχουμε. Δεν ξοδεύουμε άσκοπα προστατευτικό υλικό και φάρμακα, γιατί θα λείψουν την ώρα της μεγάλης μάχης. Είμαστε σε πόλεμο και η σωστή πειθαρχία, οικονομία δυνάμεων και συντονισμένη δράση φέρνει τη νίκη.
Δεν πηγαίνουμε στα νοσοκομεία αλλά στους ειδικούς χώρους τέστινγκ, που πρέπει να καθοριστούν λεπτομερώς. Αν το τεστ είναι θετικό, δεν είναι το τέλος του κόσμου, 80% έχουν ήπια συμπτώματα και ίσως 5-10% χρειάζονται εντατική θεραπεία. Αλλά αν η Αθήνα έχει 100 περιστατικά μολύνσεων την ημέρα και από αυτά 5 τουλάχιστον χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες για πολλές μέρες, τότε το σύστημα θα κορεστεί γρήγορα. Γι αυτό, κάθε μέρα που περνά είναι πολύτιμη. Δεν περιμένει κανείς θαύματα σε μια δυο μέρες. Η κατάσταση θα χειροτερέψει πριν δούμε αποτελέσματα, αλλά κάθε μόλυνση που εμποδίζουμε σήμερα μπορεί να γλιτώσει δέκα από την μόλυνση αργότερα και να καθυστερήσει την επιδημία.»
Ποιες ηλικίες χτύπησε ο ιός στην Ελλάδα  
Επιδημιολογικά στοιχεία για την ηλικιακή ταξινόμηση των κρουσμάτων από τον κοροναϊό δημοσίευσε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Με βάση τα στοιχεία αυτά, από τον ιό έχουν νοσήσει 7 παιδιά καθώς και άτομα από 40 έως 66 ετών (η πλειοψηφία των κρουσμάτων). Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, από τα 190 καταγεγραμμένα περιστατικά του κοροναϊού εντοπίστηκαν:

  • 79 άτομα ηλικίας από 40 έως 64 ετών
  • 47 άτομα ηλικίας 65+
  • 7 παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών
  • Από την πρώτη αποτύπωση των ηλικιών προκύπτουν δύο σημαντικά στοιχεία: το ένα είναι ότι υπήρξε νόσηση 7 παιδιών και η δεύτερη ότι είναι τα περισσότερα κρούσματα της νόσου COVID-19, εντοπίστηκαν όχι στην ηλικιακή ομάδα 65+ που θεωρείται περισσότερο ευάλωτη, αλλά οι μικρότερες ηλικίες μεταξύ 40 και 64 ετών.
Οι ειδικοί απαντούν στο ερώτημα για τα παιδιά το εξής: «Προς το παρόν είναι μικρά τα νούμερα για να βγάλουμε συμπέρασμα. Ως προς τα 7 παιδιά, κάποια από αυτά βρέθηκαν από την ιχνηλάτηση των επαφών, δηλαδή προέρχονται από τις επαφές του παιδιού της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη - πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Το παιδί είχε συμπτώματα, οπότε νόσησαν παιδιά από εκείνη την πλευρά».
πηγη pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου