5


Translate

27 Μαρ 2020

Η γερμανική ηγεσία δείχνει ξανά το απάνθρωπο πρόσωπό της

 Η Γερμανία εμμένει με απίστευτο κυνισμό στη λιτότητα, απορρίπτοντας το «ευρω-ομόλογο» στην τηλε-σύνοδο κορυφής, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χρόνο ενός δεκαπενθήμερου στους υπουργούς οικονομικών τους για να βρουν λύσεις στην οικονομική κρίση λόγω της επιδημίας του Covid-19.

«Μια τεταμένη βιντεοδιάσκεψη" γράφει η El País, "μια σύνοδος κορυφής που φέρνει στο φως τις διαιρέσεις", σχολιάζει η  Le Soir, "έξι ώρες έντονης  συζήτησης", περιγράφει η Repubblica πιο ψύχραιμα. Το βράδυ της Πέμπτης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να συμφωνήσουν σε ένα σαφές σχέδιο αποκατάστασης. «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ  θα πρέπει να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική», γράφει η El País. Οι είκοσι επτά έδωσαν τελικά εντολή στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, ένα δεκαπενθήμερο για να συζητήσουν έναν "οδικό χάρτη" .
Από τη μία πλευρά, μια ομάδα εννέα χωρών με επικεφαλής την Ιταλία και την Ισπανία - τα δύο ευρωπαϊκά έθνη που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Από την άλλη, βρίσκεται η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες. Η Ιταλία,  συνοψίζει ο The Guardian , "κατηγόρησε τα άλλα κράτη μέλη ότι παρέχουν υπερβολικά υποτονική απάντηση σε ένα πρωτοφανές οικονομικό σοκ". Ο Τζιουζέπε Κόντε δημοσίευσε ένα δελτίο Τύπου πριν από το τέλος της συνόδου κορυφής για να καταγγείλει τα μέτρα ως ακατάλληλα για την κλίμακα της κρίσης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Ο Πρόεδρος του Ιταλικής Κυβέρνησης ζητά «πραγματικά καινοτόμα και κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα», γνωρίζοντας ότι η οικονομία της ηπείρου «είναι πρακτικά σε στάση», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ιδιαίτερα στην Ιταλία, "που δεν είχε σχεδόν καμία ανάπτυξη και τεράστια βουνά χρέους, ακόμη και πριν από την κρίση".
Το «ευρω-ομόλογο» που προτείνει η Ρώμη και οι οκτώ σύμμαχοί της(σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ αλλά και το 72% του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης) είναι "ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης", εξηγεί η Le Soir. Όμως η Γερμανία και το σκανδιναβικό μέτωπο απέρριψε την πρόταση.
Το Βερολίνο δεν επιθυμεί να αναλάβει τα χρέη των γειτόνων του και προτιμά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ένα ταμείο ανακούφισης ύψους 410 δισ. Ευρώ. Αλλά, προσθέτει η Repubblica τα δάνεια του Μηχανισμού Σταθερότητας εξαρτώνται από "τη στενή παρακολούθηση των εθνικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών", όπως και η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η Γερμανία επιδιώκει να ποδηγετήσει ολόκληρη την ΕΕ. Πιο αναλυτικά, το σχίσμα «βορρά-νότου» επανέρχεται με τον… «ενάρετο» Βορρά (με τους ελεγχόμενους προϋπολογισμούς του) να επιχειρεί να ελέγξει τα γιγαντιαία ελλείμματα του «σπάταλου» Νότου.
Ωστόσο, όπως λένε η Ρώμη και η Μαδρίτη, η πρωτοφανής κατάσταση που προκαλείται από τον κοροναϊό δεν μπορεί να συγκριθεί με μια κλασική οικονομική κρίση. 
Μια "πιο συνεκτική" απάντηση στην υγεία
Βεβαίως, η αναστολή του συμφώνου σταθερότητας επιτρέπει στις χώρες της Ένωσης να υπερβούν το όριο του 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος. Όμως, όπως επισημαίνει η Ελ Πάις, «εκείνοι που είναι στο κόκκινο (όπως η Ισπανία) και με όγκο χρέους κοντά στο 100% του ΑΕΠ (όπως η Γαλλία) ή περισσότερο από 100% (όπως η Ιταλία ή η Πορτογαλία -σ.σ. και πολύ περισσότερο η Ελλάδα) έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για να ξεκινήσουν ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης χρησιμοποιώντας τα δημόσια οικονομικά».
Το πρόβλημα η Κίνα
 Η Ursula von der Leyen είχε νωρίτερα επικρίνει «τις χώρες-μέλη της ΕΕ  για την αποτυχία να συντονίσουν την αρχική τους απάντηση» στην πανδημία(Politico). Η επίκριση αφορά την προσφυγή των ευρωπαϊκών χωρών του νότου στην Κίνα (την μεγάλη ανταγωνίστρια της Γερμανίας στις εξαγωγές) προκειμένου να προμηθευτούν μάσκες. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία της πωλούσε ενώ η Κίνα της δώριζε! Η Γερμανία μάλιστα περιόρισε τις εξαγωγές προς τους γείτονές της ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μασκών. Ποιος λόγος; Το κέρδος! Η αλληλεγγύη μόνο για τον «καλό καιρό»…
Πληροφορίες από Courrier international
πηγη artinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου