5


Translate

15 Μαρ 2020

Μυστηριώδης Αρχαίος Λαβύρινθος αποκαλύφθηκε στη Δανία

 Αρχαιολόγοι στη Δανία έχουν αποκαλύψει μια μυστηριώδη αρχαία δομή που πιστεύεται ότι είναι κάποιο είδος λαβύρινθου της Λίθινης Εποχής. Η δομή ανακαλύφθηκε στο Δήμο Stevns στην ανατολική ακτή της Δανίας, όταν το έδαφος υποχώρησε κατά τις εσκαφές για ένα κοντινό αθλητικό συγκρότημα.
Η κατασκευή του εν λόγω σύνθετου
έχει επιβραδυνθεί τις ανασκαφές και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική ανάκαμψη του τόπου. Οι αρχαιολόγοι έχουν ακόμη βρει ένα λόγο για τον οποίο μια τέτοια αμυντική δομή θα μπορούσε να υπήρχε σε αυτή τη θέση.
Οι σειρές του λαβυρίνθου φαίνονται στο πράσινο. Ανασκαφικές περιοχές είναι σε πορτοκαλί / κόκκινο περίγραμ
Παρά τις δυσκολίες, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μέχρι τώρα νιφάδες από πυριτόλιθο και θραύσματα των αξόνων γύρω από την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι μάχες πολέμου θα μπορούσε να γίνονταν κάποτε μέσα στο λαβύρινθο. Τα εν λόγω αντικείμενα χρονολογούνται περίπου 5.000 χρόνια πριν, πιθανόν βάζοντας την κατασκευή του λαβύρινθου κατά τη Νεολιθική περίοδο, ή τη Νέα Εποχή του Λίθου.
Θραύσματα πυριτόλιθου όπλου που βρέθηκαν στο χώρο.
Οι δομές φαίνεται να έχουν γίνει μέχρι πέντε σειρές των θέσεων και καλύπτουν μια έκταση περίπου 60.000 τετραγωνικά πόδια (5.575 τ.μ.). Εντός των σειρών είναι πολλά ανοίγματα τα οποία είναι μετατοπισμένα μεταξύ τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ένα είδος αμυντικής λαβυρίνθου που είχε σχεδιαστεί για να επιβραδύνει και να προκαλέσει σύγχυση σε εισβολείς.Τι ακριβώς όμως θα μπορούσε να το κάλυπτε φυλασσόμενο παραμένει ένα μυστήριο.
Οι τρύπες, όπου ο λαβύρινθος ήταν κάποτε.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Pernille Rohde, ο οποίος ηγείται της ανασκαφής, ο πραγματικός σκοπός του λαβυρίνθου παραμένει άγνωστος: Ήταν στην πραγματικότητα κάπως αδιανόητο να βιώσουν ότι είναι δυνατόν να αποκαλύψουν τα ίχνη ενός τέτοιου τεράστιου κτιρίου από τη Νεολιθική περίοδο. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για το τι θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά για να το θέσουμε απλά, εμείς απλά δεν ξέρουμε. Παρόμοιοι λαβύρινθοι στην Ευρώπη συνήθως συνοδεύονται από εκθέματα που συνεπάγονται την παρουσία των ναών - οστά καμένων ζώων, εργαλεία, και πετρωμάτων - αλλά αυτός ο νέος λαβύρινθος στερείται τέτοιων αντικειμένων. Μέχρι στιγμής, οι κορυφαίες θεωρίες είναι ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν η θέση αρχαίας τελετουργίας, ή, πιο επίπλοκπ, ως περίφραξη του ζωικού κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου