5


Translate

1 Μαρ 2020

Τουρκία : Η αστυνομία μπήκε στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη

Υπό κράτηση βρίσκεται ο αρχισυντάκτης της τουρκικής έκδοσης του Sputnik από τις αρχές της χώρας - Το βράδυ του Σαββάτου, άγνωστοι επιτέθηκαν στα σπίτια τριών δημοσιογράφων του Sputnik στην Τουρκία και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται. 
Σε άλλη μία δίωξη ενάντια σε δημοσιογράφους – αυτή τη φορά του ρωσικού πρακτορείου Sputnik
– προχώρησαν οι αρχές της Τουρκίας, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα είναι τεταμένες λογω των εξελιξεων στη Συρια.
Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου τρεις υπάλληλοι του Sputnik στην Τουρκία δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους. Την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία έκανε «ντου» στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του Sputnik, το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα γραφεία του πρακτορείου στην Πόλη και τέθηκε σε κράτηση ο αρχισυντάκτης της τουρκικής έκδοσης, Μαχίρ Μποζτέπ (Mahir Boztepe).
«Ο αρχισυντάκτης του Sputnik [Τουρκία] Μαχίρ Μποζτέπ κρατήθηκε από την αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο κεντρικό τμήμα ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης», όπως ανακοινώθηκε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, Τούρκοι αστυνομικοί ερευνούν τα γραφεία του στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να αποκαλύψουν τον λόγο.
Αγνοούνται τρεις δημοσιογράφοι του Sputnik στην Τουρκία
Το βράδυ του Σαββάτου, τρεις υπάλληλοι του Sputnik στην Τουρκία δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους. Οργανωμένες ομάδες προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων, φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και εκτόξευαν απειλές.
Οι δράστες αποκαλούσαν τους δημοσιογράφους «προδότες» και «Ρώσους κατασκόπους».
Όταν οι δημοσιογράφοι πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουν την επίθεση που δέχτηκαν, οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν λέγοντάς τους ότι ήταν «καταζητούμενοι» επειδή το Σάββατο έγραψαν ένα άρθρο το οποίο προκάλεσε αναταραχή στην Τουρκία.
Στο συγκεκριμένο άρθρο, το Sputnik χαρακτήριζε «κλεμμένη επαρχία» την περιοχή του Χατάι, την οποία προσάρτησε η Τουρκία το 1939, με την άδεια της Γαλλίας –που διοικούσε τη Συρία κατ’ εντολή της Κοινωνίας των Εθνών– ώστε να εξασφαλίσει την ουδετερότητα της Άγκυρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το γεγονός αυτό κατήγγειλε η αρχισυντάκτρια του RT και του Sputnik, Μαργαρίτα Σιμονιάν, προσθέτοντας ότι αγνοούνται τα ίχνη των τριών υπαλλήλων καθώς δεν έχει καταστεί εφικτή η επικοινωνία μαζί τους για 9 ώρες.
«Δεν έχουμε μπορέσει να επικοινωνήσουμε με τους υπαλλήλους μας στην Άγκυρα για 9 ώρες αφότου επικοινώνησαν με την αστυνομία για την αναφορά του περιστατικού από εθνικιστές ταραξίες που επιτέθηκαν στα διαμερίσματά τους», ανέφερε η Σιμονιάν, διερωτώμενη πώς οι δράστες της επίθεσης κατάφεραν να μάθουν τις διευθύνσεις κατοικίας των δημοσιογράφων.
Ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι η επίθεση εναντίον δημοσιογράφων και η κράτησή τους από την τουρκική αστυνομία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Επιβεβαιώνοντας ότι ήταν αδύνατο να έρθει σε επαφή με τους τρεις εργαζόμενους του Sputnik Τουρκίας, η Μόσχα κάλεσε την Άγκυρα να επέμβει προκειμένου να επιλύσει την κατάσταση και να εργαστεί για να διαφυλάξει την ασφάλεια των εκπροσώπων του ρωσικού ΜΜΕ στην Τουρκία.
«Οι δημοσιογράφοι απειλήθηκαν με φυσική βία, τους είπαν να σταματήσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, βρίσκονται στα χέρια τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε επικοινωνία μαζί τους», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ. 
πηγη in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου