5


Translate

16 Απρ 2021

Απαγχονισμος πατριάρχη Γρηγορίου Ε - Μετά από τρεις ημέρες, κάποιοι Εβραίοι αγόρασαν το άψυχο κορμί του Πατριάρχη, για 800 γρόσια, το οποίο αφού έσυραν στους δρόμους της Κωνσταντινουπόλεως, το πέταξαν στη θάλασσα δεμένο με μια πέτρα.

16 Απριλίου 1821:
Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ που τον είχαν απαγχονίσει και στη συνέχεια το μεταφέρει στην Οδησσό.

Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, βρέθηκε στον Πατριαρχικό θρόνο για 3η φορά στις 18 Δεκεμβρίου 1818.

Από την αρχή της 3ης πατριαρχίας του, ο Σουλτάνος είχε στραμμένα τα μάτια του πάνω στον Ιεράρχη, αλλά κατέστη ύποπτος μετά την έκρηξη της Επαναστάσεως στη Μολδοβλαχία στις 23 Φεβρουαρίου 1821.

Τα νέα για την έκρηξη της Επαναστάσεως και στη Πελοπόννησο έφτασαν στην Πύλη και μετά τις διώξεις και δολοφονίες Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, στις 10 Απριλίου 1821 (ημέρα του Αγίου Πάσχα) ανακοινώνεται στον Πατριάρχη, από τον διερμηνέα της Μεγάλης Πύλης Σαυράκη Αριστάρχη, η παύση του ως Πατριάρχου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Μετά την ανακοίνωση, ο Γρηγόριος συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στις φυλακές Μποσταντζίμπαση, όπου και υπόκειται φρικτούς βασανισμούς από τους Τούρκους.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Γρηγόριος επιστρέφει στο Φανάρι με συνοδεία ισχυρής φρουράς. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το Φανάρι, εξευτελίζεται αλλά και δέχεται και επιθέσεις από Τούρκους και Έβραίους της Πόλης.

Απαγχονίστηκε στη μεσημβρινή Πύλη του Πατριαρχείου (η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει κλειστή) και το σώμα του έμεινε κρεμασμένο και συνεχώς λιθοβολούμενο για τρεις ημέρες σύμφωνα με το φιρμάνι που είχε εκδόσει ο Σουλτάνος.
Μετά από τρεις ημέρες, κάποιοι Εβραίοι αγόρασαν το άψυχο κορμί του Πατριάρχη, για 800 γρόσια, το οποίο αφού έσυραν στους δρόμους της Κωνσταντινουπόλεως, το πέταξαν στη θάλασσα δεμένο με μια πέτρα.
Το σώμα του Γρηγορίου, άγνωστο το πως, βρέθηκε να επιπλέει στα νερά του Κερατίου Κόλπου για τρεις ημέρες, όσπου ο Κεφαλλονίτης καπετάνιος Μαρίνος Σκλάβος, ανέσυρε το λείψανο, το μετέφερε στην Οδυσσό όπου και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, μέχρι την ημέρα της ταφής του με μεγάλες τιμές στις 16 Ιουνίου.

Το λείψανο του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, σήμερα βρίσκονται στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, όπου και μεταφέρθηκαν το 1871.
πηγη ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου