5


Translate

30 Απρ 2020

Κέντρα ελεγχόμενης διαμονής για μετανάστες

Στα όριά του φαίνεται να έχει φτάσει το πρόγραμμα για τη φιλοξενία όσων αιτούνται άσυλο σε ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη δημιουργία περισσότερων κέντρων ελεγχόμενης διαμονής στην ενδοχώρα.
Η κατάσταση στα νησιά βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μετά την κρίση
του 2015, εφόσον στα πέντε ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή hotspots) σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο παραμένουν 35.687 αιτούντες άσυλο, ενώ την ίδια στιγμή στους 29 καταυλισμούς που βρίσκονται στην ενδοχώρα διαμένουν περίπου 22.200 άτομα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με βάση τα έως τώρα δεδομένα πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 15 νέοι χώροι ελεγχόμενης φιλοξενίας σε Λιβαδειά, Λαμία -το υπάρχον κέντρο στις Θερμοπύλες σχεδιάζεται να κλείσει- Ιωάννινα, Άρτα, Φωκίδα, Πύργο, Σπάρτη. Στην Κρήτη επίσης σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο ή και τρία νέα κέντρα, ενώ έως και τέσσερα επιπλέον κέντρα αναμένεται να γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα. Νέοι χώροι αναζητούνται από τις υπηρεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας, δεδομένου ότι οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, χρειάζονται επιπλέον θέσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τον επόμενο Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που αφορά στα ξενοδοχεία, όπου αυτήν τη στιγμή διαμένουν σχεδόν 8.500 αιτούντες άσυλο.
«Αυτήν τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται συνολικά 39.325 (σ.σ.: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της προηγούμενης Παρασκευής, εφόσον υπάρχουν και άνθρωποι που διαμένουν στα νησιά εκτός hotspots), στην ενδοχώρα υπολογίζεται ότι είναι 50.000 αιτούντες άσυλο, καταλαβαίνουμε πόσο άνιση είναι η αναλογία αλλά και πόσες νέες θέσεις πρέπει να δημιουργήσουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά» αναφέρει στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην ενδοχώρα, περίπου 22.200 άτομα διαμένουν σε καταυλισμούς, 21.000 σε διαμερίσματα και περίπου 8.500 υπολογίζονται όσοι μένουν σε ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στη δημιουργία δομών στα μέρη της Ελλάδας που δεν φιλοξενούν μέχρι τώρα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, όπως στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Η κάθε δομή αναμένεται να φιλοξενήσει από 1.000-2.000 άτομα, ενώ σε περίπτωση που οι ροές στα νησιά συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αποκλείει την πιθανότητα να ξαναδούμε σκηνές και στην ενδοχώρα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά.
Με κανόνες και barcode
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν αλλά και όσα ήδη λειτουργούν σταδιακά θα μετατραπούν σε κέντρα ελεγχόμενης διαμονής. Ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχονται οι διαμένοντες σε αυτά, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος και να μπορούν να εντοπιστούν άμεσα εφόσον προκύψει ανάγκη, εξετάζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι πάνω στα χαρτιά ταυτοποίησης θα τοποθετείται αυτοκόλλητο με barcode, που θα αποτελεί το «διαβατήριο» εισόδου και εξόδου στον καταυλισμό.
Παράλληλα, στους καταυλισμούς θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται από τους διαμένοντες με ποινή την «περικοπή υλικών συνθηκών υποδοχής», από την οποία -περικοπή- αποκλείεται η σίτιση. Σε όσους αιτούντες άσυλο δεν τηρούν τους κανόνες λειτουργίας των καταυλισμών θα μπορεί για παράδειγμα να επιβάλλεται ποσοστιαία περικοπή των χρημάτων που λαμβάνουν ως βοήθημα. Από την άλλη, εντός των καταυλισμών θα υπάρχουν συγκεκριμένες παροχές, έτσι ώστε οι αιτούντες να μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα.
Πηγή: Καθημερινή
μονταζ teo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου