5


Translate

31 Δεκ 2020

ΠΑΛΙΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.....ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ

ΟΝΟΜΑ: ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ
ΠΟΛΗ: ΑΘΗΝΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κλεισθένους 15
ΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 1926 – δεκαετία 70;
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Αδελφοί Σαμαρτζή και Αν. Χαλκιόπουλου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χειμερινός. Β’ προβολής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1926.
Το περιοδικό Κινηματογραφικός Αστήρ (3-4-1927) τον χαρακτηρίζει σαν ένα από τα καλλίτερα λαϊκά κινηματοθέατρα της πρωτεύουσας και προσθέτει:
«Μια σάλα αρκετά ευρύχωρος με διάκοσμον ανάλογον και με θέσεις πολιτισμένας, αποτελούν το εσωτερικόν του «Αθηναικού». Το εξωτερικόν είναι επίσης ευπρεπές και αν η τοποθεσία του δεν ήτο εκεί όπου είναι (ως γνωστόν ευρίσκεται πίσω από το μέγαρον της Δημαρχίας) το «Αθηναϊκόν» θα ημπορούσε να συναγωνισθή κάλλιστα με τους λοιπούς καλούς κινηματογράφους».
Από το ίδιο άρθρο πληροφορούμαστε ότι οι πρώτες θέσεις του κινηματογράφου είναι στρωμένες με πέτσινα μαξιλάρια κι ότι διαθέτει ωραία Πιανόλα που συνοδεύει μουσικά τις βωβές ταινίες της εποχής.   Η προβολή του είναι σταθερή (δηλαδή η εικόνα δεν τρέμει) και προβάλει τις καλύτερες ταινίες που παίχτηκαν στους κεντρικούς κινηματογράφους.
«Ο κόσμος που συχνάζει στο «Αθηναϊκόν» δεν είναι μεν αριστοκράτης, δεν είναι όμως ολωσδιόλου αγροίκος.»
Τη δεκαετία του 70 ο κινηματογράφος μεταφέρθηκε στη διπλανή πολυκατοικία και επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας παίζοντας ταινίες πορνό.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Το ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ το 1940 σε ξυλογραφία του Γιώργη Γ. Δήμου

Γιώργης Γ. Δήμου, Η οδός Αθηνάς το 1940, 
ξυλογραφία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σημείωση: Η φωτογραφία του «ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ» είναι του 1965 και εξαιρετικά σπάνια. Προέρχεται από το αρχείο του καθηγητή μαθηματικών Γεωργίου Μπακούρου κι έφτασε σε μας από τη Δέσποινα Δρεπανιά.
 http://paliasinema.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου