5


Translate

21 Ιαν 2021

Zonar's: Η ιστορία του πιο θρυλικού cafe της Αθήνας!

Δίχως αμφιβολία αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά cafe της Αθήνας. Πλέον μας υποδέχεται με ανανεωμένο πρόσωπο. Ποια είναι όμως η ιστορία του θρυλικού Zonar's;
Από το 1934 έλκει σαν μαγνήτης όλη την κοσμική Αθήνα. Κλασικό στέκι για καφέ και φαγητό, το Zonar's, Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου γωνία, συνεχίζει την ιστορική πορεία του στο
χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Ανανεωμένο πλέον, «σερβίρει» φρέσκες ιδέες διατηρώντας, ωστόσο, στοιχεία της παραδοσιακής συνταγής: ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον!
.
 Η βροχή που έπεφτε εκείνο το μεσημέρι του Δεκεμβρίου χτυπούσε ρυθμικά τη μεγάλη τζαμαρία. Η αχνιστή σοκολάτα που βρισκόταν ήδη στο τραπέζι, ανακούφιζε όλο το κρύο που με είχε διαπεράσει μέχρι να προσεγγίσω το θρυλικό Zonar's. Μια γλυκιά νοσταλγία κυρίευσε όλο μου το Είναι, ενώ ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη μου. Όχι άδικα. Η εικόνα μπροστά μου άλλαξε μαγικά. Το σκηνικό «βάφτηκε» ασπρόμαυρο μεταφέροντάς με πολλά χρόνια πίσω. Και πιο συγκεκριμένα στο 1934, όταν ο Κάρλος Ζωναράς, ένας ομογενής από την Αμερική, δημιουργούσε αυτό το καφε-ζαχαροπλαστείο.
.
 Ένα μαγαζί που, αργότερα, έμελε να γράψει ιστορία... Γύρω μου ξαναζωντάνεψαν σκηνές από την περίοδο 1950-1968, εποχή που το μαγαζί έζησε τις πιο ένδοξες στιγμές του. Ιστορικές προσωπικότητες τόσο της πολιτικής όσο και της καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης γέμισαν το χώρο με την αύρα τους. Κλασικό στέκι των Αθηναίων κοσμικών, και όχι μόνο, με θαμώνες όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Οδυσσέας Ελύτης, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γεώργιος Μαύρος κ.α. αποτελούσε το «κέντρο του κόσμου» για την αριστοκρατία της πόλης. Φημισμένο για τα σοκολατοειδή και το παγωτό Σικάγο, μία καινοτομία που εισήγαγε πρώτο στην αγορά το Zonar's, αποτελεί αγαπημένο spot για καφέ συνοδεία λαχταριστών γλυκών. Από το 1968, χρονολογία που ο Κάρλος Ζωναράς «έφυγε» για την γειτονιά των αγγέλων, δρομολογείται μια διαδικασία αναζήτησης νέου «καπετάνιου» και έτσι το καφενείο περνάει στα χέρια του Γιώργου Καβαλάρη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Διόνυσος».
  Το 2001, ωστόσο μπαίνει λουκέτο στην επιχείρηση και με αυτόν τον τρόπο κλείνει το πρώτο κεφάλαιο στην ιστορία του θρυλικού Zonar's. Το ιστορικό στέκι ξανάνοιξε τις πύλες του το 2007, και έκτοτε η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται: ένας elegant χώρος χωρίς περιττά «φτιασιδώματα», με art deco στοιχεία αλλά και μοντέρνες πινελιές, σερβίρει στο κοινό αρωματικό καφέ, μοναδικά γλυκά και πλούσια γεύματα. Η νεολαία ανακατεύεται αρμονικά με τους παλιούς πιστούς φίλους του, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το παρελθόν συναντά το παρόν «σχεδιάζοντας» παρέα το μέλλον.
.
 Μέρος αυτού, το ολοκαίνουριο Zonar's Chocolaterie, μία μπουτίκ σοκολάτας που από το Μάιο του 2008 «παίζει» με τον ουρανίσκο των λάτρεων της «μαύρης καλλονής». Πραγματικά καλλιτεχνήματα -χρωματιστά μακαρόν σε 12 γεύσεις, 42 διαφορετικά είδη σε σοκολατάκια, ευφάνταστες πάστες και λαχταριστά cookies- βάζουν σε πειρασμό ακόμη και τον πιο ορκισμένο εχθρό της γλυκιάς αυτής... απόλαυσης.
.
 Καθώς η ώρα περνούσε και ο καιρός δεν έλεγε να βελτιωθεί, σκόρπιες σκέψεις στην αρχή, μικρές προτάσεις και περίοδοι στη συνέχεια με οδήγησαν στην ολοκλήρωση του άρθρου. Το στυλό πήρε φωτιά και στο χαρτί αποτυπώθηκαν συναισθήματα και εικόνες της στιγμής που ο καθένας σας θα βιώσει περνώντας το κατώφλι του Zonar's...
.
 Info
Bουκουρεστίου 9 & Πανεπιστημίου, Αθήνα - Κέντρο
Τηλ. 210 3211158, 210 32111582

athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου