5


Translate

14 Απρ 2021

Ο Φρανκ Σέρπικο γεννιέται σαν σήμερα – Ποιος ήταν – πως έγινε η ζωή του ταινία με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο

Ο άνθρωπος που καταπολέμησε την αστυνομική διαφθορά σήμερα γίνεται 85 ετών. Ποιος ήταν ο Φρανκ Σέρπικο και πώς η ζωή του έγινε ταινία.
 
Όταν ο κινηματογράφος συναντάει την ιστορία. Όταν ένας άνθρωπος με την άτεγκτη στάση του  απέναντι στη διαφθορά,  εμπνέει σκηνοθέτες και συγγραφείς και η ζωή του εκτός από βιβλίο γίνεται και ταινία.
 Ο λόγος για το Φρανκ Σέρπικο, που έγινε γνωστός παγκοσμίως,  μέσα από την ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο.

Ο Φρανκ Σέρπικο γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και σήμερα κλείνει τα 85 του χρόνια. 14 Απριλίου 1936 έδειχνε το ημερολόγιο. Γεννημένος από Ιταλούς γονείς που μετανάστευσα στην Αμερική για μια καλύτερη ζωή. Από μικρός Λάτρευε τα αστυνομικά μυθιστορήματα και ως παιδί ονειρευόταν να φορέσει τη στολή του αστυνομικού. Γι ΄αυτό  στα 18 του χρόνια  κατετάγη στον Στρατό των Η.Π.Α και υπηρέτησε δύο χρόνια στην Κορέα. Αργότερα εργάστηκε ως ιδιωτικός ερευνητής μερικής απασχόλησης και ως σύμβουλος νεολαίας ενώ σπούδαζε στο Κολέγιο του Μπρούκλιν  

Ο Φράνκ Σέρπικο  μετά την αποφοίτηση του από την Αστυνομική Ακαδημία, εντάχθηκε σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα και ως νέος αστυφύλακας έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, κάνοντας συνεχείς συλλήψεις μικροκακόποιων.

Κατά την διάρκεια μιας συνηθισμένης περιπολίας με έναν συνάδελφο του θα βρούνε έναν σεσημασμένο πρακτόρα παρανόμων στοιχήματων, ο οποίος είχε καθυστέρησει να καταβάλει την μηνιαία μίζα στους αστυνομικούς.

Ο Σέρπικο αντιμέτωπος με την διαφθορά

 Τότε ο Σέρπικο έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την διαφθορά μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί του τμήματος  θα προτείνουν στον Σέρπικο να πάρει και αυτός το μερίδιο που του αναλογεί, αλλά ο Σέρπικο δεν δέχεται.

Μετά τα συνεχόμενα κρούσματα διαφθοράς στο τμήμα και την συνεχή πίεση των άλλων αστυνομικών να πάρει μίζα, ο Σέρπικο αποφασίζει να απευθυνθεί στους ανωτέρους του, αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, επειδή αρνείται να καταθέσει εναντίων των συναδέλφων του. Παρολά αυτά όμως δε θα το βάλει κάτω και θα συνεχίσει την προσπάθεια του για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κάποτε είπε: «Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο με έριξαν στην παγίδα οι συνάδελφοί μου. Αλλά το τμήμα της Δίωξης Ναρκωτικών ήταν διεφθαρμένο μέχρι το κόκκαλο, με πολλούς αστυνομικούς να παίρνουν χρήματα από τους εμπόρους που υποτίθεται ότι κυνηγούσαν»

Ο αγώνας του θα οδηγήσει σε εσωτερικές διαμάχες στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης, σε προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις του, καθώς και σε απειλές κατά της ζωής του. Τέλος, αφού πυροβολήθηκε στο πρόσωπο κατά την διάρκεια μιας σύλληψης για ναρκωτικά στις 3 Φεβρουαρίου 1971, θα καταθέσει στην Επιτροπή Knapp που δημιουργήθηκε από την Αμερικανική κυβέρνηση για να ερευνήσει τη διαφθορά της αστυνομίας στην Νέα Υόρκη μεταξύ των ετών 1970 και 1972.

Μετά την απονομή του Μεταλλίου της Τιμής από το αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης και την σύνταξη αναπηρίας, ο Σέρπικο παραιτείται από την αστυνομία και πηγαίνει να μείνει στην Ελβετία.

Η ταινία του Σίντνεϊ Λουμέτ το 1973

Η βιογραφία του Φρανκ Σέρπικο (Serpico), που έγραψε ο Πέτερ Μάας, πούλησε περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντίτυπα και σε αυτήν βασίστηκε ο Σίντνεϊ Λουμέτ το 1973 για να γυρίσει την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο, οποίος για την ερμηνεία του αυτή κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και προτάθηκε για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Η Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο δικός μας  Μίκης Θεοδωράκης. Το μουσικό θέμα της κινηματογραφικής παραγωγής ήταν, μάλιστα, υποψήφιο για Grammy.

Δύο χρόνια μετά, ο Θεοδωράκης πρόσθεσε στη μελωδία στίχους από το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη «Δρόμοι Παλιοί» και το συμπεριέλαβε στο δίσκο «Μπαλάντες» με ερμηνεύτρια τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν:

Αλ Πατσίνο ως Φρανκ Σέρπικο
Κορνηλία Σαρπ Μπρέγκμαν ως Λέσλι
Τζον Ράντολφ ως Αρχηγός Σιντνεί Γκριν
Μπιφ Μαγκουάιρ ως Επιθεωρητής Μακλέιν
Τόνι Ρόμπερτς ως Μπομπ Μπλαιρ
Άλαν Ριτς Εισαγγελέας Χέρμαν Ταούμπερ
«Αυτή είναι η ζωή μου τώρα», λέει ο ίδιος. «Το δάσος, η φύση και η απομόνωση».

Η ζωή του Φράνκ Σέρπικο σήμερα

Πολλοί αγνοούν ότι ο αληθινός Σέρπικο ζει, πιστεύοντας όπως κάθε ήρωας του κινηματογράφου, είναι φανταστικός.

Τη δεκαετία του 80΄ ο Φρανκ Σέρπικο  επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου αποφάσισε να ζήσει ως νομάς. Πλέον, ζει ως μοναχός σε ένα μικρό δωμάτιο χτισμένο στο δάσος κοντά στον ποταμό Hudson, δύο ώρες περίπου από τη Νέα Υόρκη. Αποφεύγει τον καταναλωτισμό, τον οποίο αποκαλεί ως «μια άσχημη αμερικανική συνήθεια» και την πλύση εγκεφάλου εκ μέρους των Μέσων. Τρέφεται αποκλειστικά με φυτικές και οργανικές τροφές, μαγειρεύει σε φούρνο που λειτουργεί με ξύλα, ο οποίος ζεσταίνει και το δωμάτιό του και δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε Ίντερνετ. «Αυτή είναι η ζωή μου τώρα», λέει ο ίδιος. «Το δάσος, η φύση και η απομόνωση».

 πηγη newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου