5


Translate

29 Μαΐ 2021

O ματωμένος τελικός του «Χέιζελ»

Σαν σήμερα, στις 29 Μαΐου 1985, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ματωμένο τελικό του Κυπέλλου 
 Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.  
Πέρασαν 36 χρόνια από την τραγωδία του «Χέιζελ». Ήταν 29 Μαΐου 1985, όταν 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ματωμένο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.
Μία εξέδρα που κατέρρευσε από την υπεραριθμία, ένα τσούρμο ανεγκέφαλοι και η αδιαφορία των αρμοδίων διαμόρφωσαν ένα σκηνικό, το οποίο κόστισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, σκορπώντας θλίψη, δυστυχία και σοκ σε 39 οικογένειες.
Το γήπεδο των Βρυξελλών ήταν κατάμεστο από 60.000 θεατές, 25.000 για κάθε ομάδα και 10.000 σε ουδέτερη ζώνη. Εκεί όμως υπήρχαν πολλοί φίλοι της Γιουβέντους, λόγω των πολλών Ιταλών μεταναστών στο Βέλγιο, αλλά και κάποιοι φίλοι της Λίβερπουλ, σαφώς λιγότεροι όμως. Στις εξέδρες των Άγγλων αρκετοί μπήκαν χωρίς εισιτήριο, δημιουργώντας μία ανυπόφορη κατάσταση.
Περίπου μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φίλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο στην ουδέτερη ζώνη, στον τομέα Z. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου.
Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, ενώ πολλά άτομα αναρριχήθηκαν από πάνω με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι ωστόσο έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά, γράφοντας μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (32 Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και 1 Ιρλανδός) και αρκετές εκατοντάδες ήταν εκείνοι που τραυματίστηκαν.
Οι παίκτες της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους καλούσαν τα πλήθη να ηρεμήσουν, ενώ οι άνωθεν εντολές ήταν να ξεκινήσει κανονικά ο αγώνας. Θρήνος στην εξέδρα, παρωδία στο γήπεδο. Τα σφυρίγματα του Ελβετού διαιτητή Ντάινα ήταν σκανδαλώδη υπέρ της Γιουβέντους. Στο 56’ ο Μπόνιεκ ανατράπηκε εκτός περιοχής, αλλά ο ρέφερι καταλόγισε πέναλτι, με τον Πλατινί να σκοράρει από την άσπρη βούλα. Τα επεισόδια των φίλων της Γιούβε με την αστυνομία δεν είχαν σταματήσει ακόμα και την ώρα του τελικού, ενώ ο Ντάινα δεν έδωσε καθαρό πέναλτι σε ανατροπή του Γουίλαν, στερώντας από τη Λίβερπουλ την ευκαιρία να ισοφαρίσει.
Χρόνια μετά την τραγωδία ο αξιωματικός Γιόχαν Μαχί, που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της ζώνης Ζ, καταδικάστηκε για εγκληματική αμέλεια. Το 1988 ο επικεφαλής της βελγικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Άλμπερτ Ρούσενς, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή. Ήταν εκείνος που επέτρεψε στους οπαδούς της Γιουβέντους να πάρουν εισιτήρια σε ζώνες όπου έπρεπε να βρίσκονται μόνο οπαδοί της Λίβερπουλ.
Η βρετανική αστυνομία εξέτασε από την πλευρά της το βίντεο του αγώνα και συνέλαβε 27 άτομα με την υποψία της ανθρωποκτονίας. Το 1989, ύστερα από δίκη πέντε μηνών στο Βέλγιο, 14 οπαδοί της Λίβερπουλ καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά ουδείς εξέτισε ποινή κάθειρξης. Το «Χέιζελ» συνέχισε να λειτουργεί για περίπου δέκα χρόνια δίχως να γίνονται ποδοσφαιρικά ματς και το 1995 γκρεμίστηκε για να φτιαχτεί στη θέση του το «Κινγκ Μποντουέν».
 πηγη fosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου