5


Translate

18 Απρ 2017

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά του νόθου δημοψηφίσματος (Βίντεο) - Συλλήψεις και καταστολή σε πόλεις της Τουρκίας

 Του  Γ. Γ
Παρ’ όλους τους φραστικούς λεονταρισμούς του, μετά το νόθο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος,  ο Ερντογάν δεν μπορεί να κρύψει την ανασφάλεια του, στα όρια του πανικού που τον διακατέχει. Ξέρει ότι η αποδοκιμασία που εισέπραξε σε μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη –μια πόλη που τον είχε εκλέξει δήμαρχο- η Αγκυρα και η Σμύρνη, όπου συγκεντρώνεται και το πιο μαχητικό προλεταριάτο, θα έχει
και συνέχεια.
Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα στην Τουρκία καθώς και οι αριστερές πολιτικές συλλογικότητες δεν θα μείνουν στην φραστική αμφισβήτηση των επιλογών του "σουλτάνου" και στην καταγγελία της επεκταμένης νοθείας που πραγματοποίησε ο ελεγχόμενος απόλυτα από το κόμμα του Ερντογάν κυβερνητικός μηχανισμός στο προχθεσινό δημοψήφισμα.

Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι παρά την τρομοκρατία και αψηφώντας το γεγονός ότι το καθεστώς της Αγκυρας έχει βάλει λουκέτο σε εκατοντάδες ΜΜΕ, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της δύο βίντεο που δείχνουν καραμπινάτη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, κάτι που κάνουν με παρόμοια δημοσιεύματα και άλλα αριστερά έντυπα, απ' τα ελάχιστα που κυκλοφορούν ακόμα.
Επίσης, όπως βλέπουμε και στο βίντεο που παραθέτουμε, το ότι χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν χτες τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλοντας την παρωδία δημοψηφίσματος που έκανε η κυβέρνηση αποδεικνύει τον αναβρασμό που υπάρχει στην Τουρκική κοινωνία.
Το ότι κάλεσε χτες ο Ερντογάν έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Αγκυρα το οποίο αποφάσισε –για τρίτη φορά μάλιστα- να παρατείνει για άλλους 3 μήνες το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δείχνει την ανασφάλεια που διακατέχει το Τουρκικό καθεστώς.

Αυτή την στιγμή η Τουρκική κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει. Τούρκος σύντροφος που μας έστειλε το παρακάτω βίντεο (προσθέσαμε εισαγωγή την αναφορά για την νοθεία του δημοψηφίσματος από το δελτίο ειδήσεων του Αντένα), από την διαδήλωση της Κωνσταντινούπολης –αυτό και παρόμοια έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα του f/b Emek Gençliği – μας λέει ότι τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης η οποία είχε προορισμό τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), -τα μέλη του οποίου είναι διορισμένα από την κυβέρνηση και το οποίο έδωσε κάλυψη στο όργιο νοθείας- ήταν: «Ο ένας στο πλευρό του άλλου εναντίον του φασισμού», «Το "όχι" δεν τελείωσε. Το "όχι" επικράτησε», «Ο φασισμός δεν θα περάσει«, «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση», «Δεν θα παραδοθούμε στον δικτάτορα», «Παραιτήσου φασίστα Ερντογάν« κ.α
Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις σε όλη την Τουρκική επικράτεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Evrensel έχουν αναφερθεί δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών, σε αρκετές πόλεις, καθώς και επιθέσεις της αστυνομίας σε τηλεοπτικά συνεργεία.
Επίσης στην Alibeyköy οι δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας «φύσιγγες αερίου» -δεν γνωρίζουμε τι είδους πυρά είναι αυτά- τραυματίζοντας διαδηλωτές σε εργατική κινητοποίηση ενάντια στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
.
tsak-giorgis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου