5


Translate

14 Μαΐ 2018

Σοκ στη διεθνή κοινότητα για το «λουτρό αίματος» στη Γάζα (Βιντεο & Φωτο)

Στους 52 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, σχεδόν 2.500 οι τραυματίες από τα ισραηλινά πυρά - Το Λονδίνο... ανησυχεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά... αυτοσυγκράτηση - Ο Τραμπ δηλώνει τη... δέσμευσή του στην ειρήνη, αλλά αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραή
Σοκ, αποτροπιασμός, αγανάκτηση, αλλά σε καμία περίπτωση δέος δεν εκφράζει η διεθνής κοινότητα για το «λουτρό αίματος» στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους και παιδιά,
έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 2.500 έχουν τραυματιστεί από ελεύθερους σκοπευτές του Ισραηλινού στρατού.
Τουλάχιστον 84 κράτη έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων στα σύνορα με το Ισραήλ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας το νέο ξέσπασμα βίας και αντιδράσεων στη Μέση Ανατολή, δηλώνει... δεσμευμένος με την ειρήνη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη "στη συνολική και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων", με την ευκαιρία των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Στη λακωνική ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στους δεκάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της πρεσβείας από το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.
Τουρκία: Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδικάζοντας τις δολοφονίες από τις ισραηλινές δυνάμεις δεκάδων Παλαιστινίων σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας στις διαδηλώσεις για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
«Αυτή η πρόκληση το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή και να προκαλέσει ένα βαθύτερο σημάδι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σχέση και θα κάνει την ειρήνη στην περιοχή πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του με την μεταφορά της πρεσβείας «προσπαθώντας να κρύψει τη πυρκαγιά εντός, ξεκινώντας πυρκαγιές εκτός».
Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ ενθάρρυνε τις ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώσουν δεκάδες παλαιστίνιους διαδηλωτές.
Σαφή θέση κατά της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας μεγάλες συγκρούσεις και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».
«Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος την απόφαση που ελάβαν 128 κράτη στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ουάσιγκτον και ελάχιστοι σύμμαχοί τους, δεν σεβάστηκαν.
«Η Ιερουσαλήμ, πάνω απ'όλα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Στον ισλαμικό κόσμο, το αποδεχόμαστε όπως είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Νωρίτερα, με επίσημη ανακοίνωσή της η Άγκυρα, καταδίκασε «τη σφαγή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας», οι οποίες, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ενθαρρύνθηκαν από τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, κατά των Παλαιστινίων οι οποίοι συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις».
Ακολουθεί ολόκληρη η επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας:
«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η ενέργεια είναι νομικά άκυρη. Τονίζουμε ότι ένα τέτοιο βήμα, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Τα ψηφίσματα σχετικά με την Ιερουσαλήμ που εγκρίθηκαν κατά την Έκτακτη Ισλαμική Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017, καθώς και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 21 Δεκεμβρίου 2017, αποδεικνύουν ότι η παράνομη αυτή ενέργεια των ΗΠΑ απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα. Επιμένοντας σε αυτή τη στάση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βλάψει τη βάση για μια λύση του πιο βασικού ζητήματος στη Μέση Ανατολή. Η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τις επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης, οι οποίες διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβαθμίσουν τις παραμέτρους που καθιερώθηκαν κατά την ειρηνευτική διαδικασία. Καταδικάζουμε τη σφαγή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες ενθαρρύνθηκαν από την ενέργεια των ΗΠΑ, ενάντια στους Παλαιστινίους που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις.
Ούτε η περιφερειακή ούτε η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα θα είναι βιώσιμες αν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα με μια μόνιμη και δίκαιη λύση και παύσουν οι άδικες μεταρρυθμίσεις προς τον παλαιστινιακό λαό.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα αρμόδια μέλη της διεθνούς κοινότητας για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας σε υγιή βάση και την οικοδόμηση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.
Κοτζιάς: Αποτροπιασμός για την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρώπων στη Γάζα
Τον αποτροπιασμό της για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας, ωστόσο, να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα.
Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας.
Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».
ΟΗΕ: Καταδίκη και σύγκλιση εκτκάκτου συμβουλίου ασφαλείας
Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στη Γάζα σήμερα πρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη #Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» έγραψε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στο Twitter.
«Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα- #Ζέιντ».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να συγκληθεί εκτάκτως εντός των ερχόμενων 24 ωρών για τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.
«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε αυτή την έκτακτη συνάντηση (του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ) το ταχύτερο δυνατό και μπορεί να διεξαχθεί εντός των επόμενων 24 ωρών», δήλωσε ο Μανσούρ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε... αυτοσυγκράτηση τις δύο πλευρές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
"Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών" τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Κάνοντας λόγο για μια "περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη" κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνη ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή.
"Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας", επέμεινε.
"Η Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού", συνέχισε.
Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε επίσης ότι Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών "με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του καθενός από αυτά".
Για το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ η Μογκερίνι υπενθύμισε τη "σαφή και ενιαία" θέση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των πρεσβειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει πριν καθοριστεί το καθεστώς της πόλης στο πλαίσιο μιας οριστικής ρύθμισης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
Πρόσφατα, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία μπλόκαραν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής διακήρυξης που επέκρινε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Η Βρετανία... ανησυχεί για την κατάσταση
Η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για τις πληροφορίες περί βίας στα σύνορα με τη Γάζα, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σήμερα, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες» είπε στους δημοσιογράφους.
«Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα».
Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνομιλίες της αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αμπάς: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ρόλο διαμεσολαβητή
Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση.
"Με το βήμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία και προσέβαλε τον κόσμο, τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε αστάθεια", είπε ο Νάμπιλ Άμπου Ρντέινεχ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας, είπε ότι παραμένει δεσμευμένος για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Ρωσία: Να τηρηθούν οι διεθνείς συμφωνίες
Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της τήρησης των συμφωνιών που αφορούν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και την θέση της αυτή την επαναλαμβάνει και στις επαφές της με την ηγεσία του Ισραήλ , δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Επιβεβαιώνουμε τη θέση μας, που είναι υπέρ της τήρησης όλων των συμφωνιών που λένε πως πρέπει να γίνει η διευθέτηση, περιλαμβανομένης της διευθέτησης της Ιερουσαλήμ, και την επιβεβαιώνουμε επανειλημμένως σε όλες μας τις επαφές με την ηγεσία του Ισραήλ», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Επεσήμανε επίσης ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών. «Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ» κατέληξε ο Λαβρόφ.
Η Μόσχα αντιμετωπίζει αρνητικά τα εγκαίνια της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ , θεωρώντας ότι αυτό συνιστά αναθεώρηση των διεθνών συμφωνιών. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Σε ότι αφορά το ζήτημα των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αρνητική μας θέση σ αυτή την απόφαση» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που επακολούθησε των συνομιλιών που είχαν στην ρωσική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Ρωσίας και Αιγύπτου.
Γαλλία: Έκκληση να αποφευχθεί νέα όξυνση
Η Γαλλία απηύθυνε σήμερα έκκληση «στο σύνολο των πρωταγωνιστών» να προλάβουν «μια νέα όξυνση» στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο τουλάχιστον 41 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
«Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί (…) η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Διεθνής Αμνηστία: Αποτρόπαια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ενώ διαδήλωναν εναντίον της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
«Είμαστε μάρτυρες μιας αποτρόπαιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα» κατήγγειλε με μήνυμά της στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως».
«Είναι άλλο ένα άθλιο παράδειγμα της προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού» σημείωσε ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φιλίπ Λούθερ, σε ένα δελτίο τύπου.
«Πρόκειται για παραβίαση των διεθνών νόμων» που ισοδυναμεί «σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση που συνιστούν εγκλήματα πολέμου».
«Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να περιορίσουν τον στρατό για να αποφύγουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς» τόνισε ο ίδιος.
Στις πρώτες αναφορές από ιατρικές πηγές, που επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρεται ότι «δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κεφάλι ή το στήθος» σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΜΚΟ.
«Αν και ορισμένοι διαδηλωτές ενδεχομένως προσέφυγαν σε κάποια μορφή βίας, αυτό δεν δικαιολογεί πάντα την χρήση αληθινών σφαιρών» είπε ο Φίλιπ Λούθερ.
Ισραήλ: Προκλητικές δηλώσεις και βομβαρδισμοί σε στρατόπεδα της Χαμάς
Νέα δήλωση που ρίχνει λάδι στη φωτιά, πραγματοποίησε υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση των 41 νεκρών και των εκατοντάδων τραυματιών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί, δια στόματος του υπουργού Δημοσίας Ασφαλείας, Γκιλάντ Ερντάν, συνέκριναν τους Παλαιστίνους που έχασαν τη ζωή τους καθ' όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα σήμερα, με τους Ναζί που έχασαν τη ζωή τους κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας πως ο αριθμός των θυμάτων «δεν δείχνει τίποτα».
«Όπως ο αριθμός των Ναζί που πέθαναν στον παγκόσμιο πόλεμο δεν κάνει τον ναζισμό κάτι που μπορείτε να εξηγήσετε ή να καταλάβετε, έτσι και εδώ ο αριθμός των θυμάτων δεν δείχνει τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ δεν αναζητά αιματοχυσία». Ο Γκιλάντ Ερντάν επέρριψε την ευθύνη για την αιματοχυσία στη Χαμάς, κάνοντας λόγο για «κυνική και κακόβουλη χρήση της αιματοχυσίας».
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπός του Ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι πριν λίγη ώρα, Ισραλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν πέντε «τρομοκρατικούς στόχους» σε κέντρα εκπαίδευσης της Χαμάς, στη Βόρεια Γάζα. «Ήταν μία αντίδραση ενάντια στις βίαιες ενέργειες των τελευταίων ωρών, προκειμένου να μετακινηθεί η Χαμάς μακριά από τα ισραηλινά σύνορα».
Με δήλωσή του ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Jared Kushner, τόνισε ότι «με τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δείξαμε στον κόσμο για μία ακόμη φορά, ότι οι ΗΠΑ είναι έμπιστη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στο Ισραήλ, επειδή πιστεύουν, το ξέρουμε, ότι αυτό είναι το σωστό».
Το χρονικό της «μεγάλης σφαγής» στη Λωρίδα της Γάζας και ο απολογισμός
Σε μακελειό εξελίσσονται οι διαδηλώσεις Παλαιστινίων στο φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 52 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οκτώ παιδιά. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον 918 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 772 από αυτούς από πραγματικά πυρά. Συνολικά οι τραυματίες αγγίζει σε αριθμό τους 2.410, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη.
Ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τα επεισόδια «άνευ προηγουμένου».
Όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί στο φράχτη της Γάζας βρίσκονται 40.000 διαδηλωτές Παλαιστίνιοι.  584 Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Γάζας, ενώ οι υπόλοιποι διακομήσθηκαν σε τοπικές κλινικές. 11 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 39 τραυματίστηκαν σοβαρά και 411 έχουν υποστεί μέτρια τραύματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, 320 διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία από την εισπνοή δακρυγόνων, 64 από μίνι εκρηκτικά τύπου shrapnel και 83 υπέστησαν αμβλεία τραύματα. Τρεις τραυματίστηκαν από σφαίρες με καουτσούκ. 118 εκ των τραυμάτων είναι στο άνω μέρος του σώματος.
Επίσης όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα 14χρονο παιδί και ένας που βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Επίσης γίνεται λόγος για δύο νεκρά παιδιά (άγνωστο αν συμπεριλαμβάνεται ο 14χρονος), αλλά και για μία γυναίκα, μεταξύ των νεκρών.
Αυτοί οι επτά θάνατοι ανεβάζουν σε 61, σύμφωνα με το AFP, τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου.
Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη. Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων και τουλάχιστον 28, ανάμεσα στους οποίους και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι, τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη. Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίες έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
sdfff
.
 Ισραηλινά αεροσκάφη χτυπούν τη θέσεις της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια προσπάθεια από τρεις ένοπλους μαχητές να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά στο φράχτη, όχι μακριά από το πέρασμα Ράφα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι τρεις σκοτώθηκαν από τους στρατιώτες.
Επίσης, οι στρατιωτικοί ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν μια θέση της Χαμάς κοντά στη Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από πυροβολισμούς στην περιοχή.

pal02
pal01
Ανεξαρτησία Ισραήλ, Νάκμπα και εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ «πυρπολούν» το κλίμα
Οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν σε πανηγυρικό κλίμα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ με τους Ισραηλινούς να γιορτάζουν την 70η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη «Νάκμπα», την «καταστροφή» που αντιπροσωπεύει για εκείνους η δημιουργία του Ισραήλ.
Ο διάσημος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, υπουργός εξωτερικών Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, εν έτει 1917, είχε υποστηρίξει την ιδέα ενός ανεξάρτητου κράτους του Ισραήλ, αβαντάροντας την μετανάστευση Εβραίων από όλο τον πλανήτη στις συγκεκριμένες περιοχές, τις οποίες κατείχε η Βρετανία, μετά τον τεμαχισμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Την περίοδο 1936 -1939 οι Άραβες ξεσηκώθηκαν ένοπλα εναντίον των Βρετανών και σε μικρότερο βαθμό πραγματοποίησαν επιθέσεις σε εβραϊκούς οικισμούς. Με την έναρξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και καθ´όλη τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος οι Βρετανοί απαγόρευσαν την είσοδο Εβραίων στη χώρα. Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μια εβραϊκή μυστική στρατιωτική οργάνωση, η Χαγκανά (Άμυνα), που σχηματίστηκε στα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, άρχισε να μάχεται τους Βρετανούς και τους Άραβες, επιχειρήσεις που η ισραηλινή ιστορία καταγράφει ως την αρχή του ισραηλινού «πολέμου της ανεξαρτησίας». Το 1947, ο ΟΗΕ ανέλαβε τον έλεγχο της Παλαιστίνης, και στις 29 Νοεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση Αρ. 181 για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε ένα ισραηλινό και ένα αραβικό κράτος, και τη μετατροπή της Ιερουσαλήμ σε διεθνή πόλη εκτός συνόρων. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, καθώς και η δυτική όχθη του Ιορδάνη, τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας, ενώ η νέα πόλη ελέγχθηκε από τους Ισραηλινούς. Οι Άραβες άρχισαν βίαιες διαμαρτυρίες κατά των Εβραίων, τη στιγμή που στην περιοχή κατοικούσαν 590.000 Εβραίοι και 1.320.000 Άραβες.
Στις 14 Μαίου του 1948, μία ημέρα πριν λήξει η Βρετανική Εντολή στην Π[αλαιστίνη, δρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Κογκρέσου, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν, διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη του κράτους του Ισραήλ, ενώπιον 250 ατόμων στο Μουσείο του Τελ Αβίβ. Για τους Εβραίους της διασποράς ήταν η επισημοποίηση της επιστροφής στη «Γη της Επαγγελίας»,ύστερα από εξορία χιλιάδων ετών. Παράλληλα, η Χαγκανά παρουσιάζεται πλέον ως ο τακτικός στρατός του κράτους του νεοσύστατου Ισραήλ που έκτοτε ονομάζεται Αμυντική Ισραηλινή Δύναμη.
Την Τρίτη 15 Μαΐου είναι μία μαύρη επέτειος. Από την πλευρά των θυμάτων. Των Παλαιστινίων. Λέγεται Νάκμπα. Σημαίνει καταστροφή. Διότι για εκείνους είναι η μέρα που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Είναι η μέρα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη που είχαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πάνω από 700.000 Παλαιστίνιοι. Περισσότερα από 600 χωριά διαλύθηκαν και η αστική ζωή της Παλαιστίνης έπαψε να υφίσταται για χάρη της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ. Σε φωτογραφία της εποχής, υπάρχει μία γιαγιά, που φεύγοντας, κρατάει το κλειδί για το σπίτι της, ελπίζοντας ότι μία μέρα θα γυρίσει πίσω. Αυτή η εικόνα έχει γίνει σύμβολο για τους Παλαιστινίους, που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με την ελπίδα ότι μία μέρα θα ξεκλειδώσουν εκ νέου τις πύλες της πατρίδας τους.
pal05
pal06
Επι ποδός η ασφάλεια για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ
«Δρακόντεια» τα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ υπό το φόβο επεισοδίων καθώς, η σημερινή τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας που συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για την 70στή επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Απουσία του Ντόναλντ Τραμπ θα δοθεί το πράσινο φως για την λειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι καλούν σε μποϋκοτάζ της σημερινής πανηγυρικής εκδήλωσης.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν. Το παρών στα εγκαίνια θα δώσουν η κόρη του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ.
Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, περιφερειακά της πρεσβείας, θα παραταχθούν μονάδες των αρχών ασφαλείας ενώ παράλληλα έχουν εγκατασταθεί κάμερες εσωτερικού κυκλώματος για καλύτερο έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.
Τον Δεκέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγνωρίσει με μονομερή απόφαση την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους κάνοντας πράξη μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Το Ισραήλ ξεκίνησε από χθες τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στη δεξίωση που παρατέθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών με οικοδεσπότη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου, το παρών έδωσε η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, ισραηλινής καταγωγής, Τζάρεντ Κούσνερ.
Εκτός από τον Τραμπ, απόντες θα είναι και οι περισσότεροι απεσταλμένοι ξένων κρατών στη χώρα,σε μία ένδειξη έλλειψης συναίνεσης παγκοσμίως για την αμερικανική απόφαση. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, 500 άτομα θα στελεχώσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Οι πινακίδες που γράφουν «Αμερικανική Πρεσβεία» είναι στημένες από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πινακίδες, γραμμένες στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά, τοποθετήθηκαν από εργάτες κοντά στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το κτίριο του αμερικανικού προξενείου, στη νότια Ιερουσαλήμ, το οποίο θα στεγάσει την πρεσβεία που μετακομίζει σήμερα επισήμως από το Τελ Αβίβ.
Την 6η Δεκεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων ανακοινώνοντας ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία εκεί από το Τελ Αβίβ. Παράλληλα ανακοίνωσε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αφήνοντας άφωνη την διεθνή κοινή γνώμη. Μέσα στους επόμενες μήνες στα παλαιστινιακά εδάφη δεκάδες Παλαιστίνοι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.
«Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι είναι το σωστό που πρέπει να κάνετε», επεσήμανε ο επικεφαλής του ισραηλινού κράτους. «Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι αυτό θα δώσει ώθηση στην ειρήνη και για αυτό ακριβώς δεν μπορείτε να βασίσετε την ειρήνη σε θεμέλια ψεμάτων».
pal03
pal04
Πανηγυρίζουν στο Twitter Τραμπ και Νετανιάχου
«Μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ» χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρετίζοντας τη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Η κλιμάκωση προς την τελετή που «θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 έχει ήδη ξεκινήσει», ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter, προσθέτοντας ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Fox θα μεταδώσει τα εγκαίνια απευθείας.
Στην τελετή θα μετέχουν η κόρη του, Ιβάνκα και ο γαμπρός του και σύμβουλός του, Τζάρεντ Κούσνερ, όπως και εκατοντάδες αξιωματούχοι των δύο χωρών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έμεινε στην Ουάσινγκτον και στη διάρκεια της τελετής θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου