5


Translate

14 Μαΐ 2018

Μαύρη Δευτέρα στην Παλαιστίνη

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον δεκαέξι Παλαιστινίους σήμερα στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, περισσότεροι από 500 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον 35 από αληθινές σφαίρες.

Αυτοί οι δεκαέξι θάνατοι ανεβάζουν σε 70, σύμφωνα με το AFP, τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις, στις 30 Μαρτίου.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν αληθινά πυρά προκειμένου να αποτρέψουν ζημιές ή παραβίαση του συνοριακού φράκτη.



Εκατοντάδες οι τραυματίες
Ισραηλινά πυρά τραυμάτισαν σήμερα εκατοντάδες Παλαιστινίους κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές, ενώ διαδηλωτές κατευθύνονται προς τα σύνορα κατά την κορύφωση έξι εβδομάδων διαδηλώσεων, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν στη διάρκεια της ημέρας, 70ής επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς μεγάφωνα στα τζαμιά της Γάζας καλούσαν τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».


Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει δεκάδες Παλαιστινίους από τις 30 Μαρτίου, οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την ισραηλινή πλευρά.

Ισραηλινά πυρά τραυμάτισαν σήμερα εκατοντάδες Παλαιστινίους κατά μήκος των συνόρων της ΓάζαςΟ απολογισμός των νεκρών επέφερε διεθνείς επικρίσεις, όμως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των Αράβων μεταφέροντας την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, επαναλαμβάνουν τις ισραηλινές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τη βία.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μη χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Ωστόσο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων και εκατοντάδες, ανάμεσα στους οποίους και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι, τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.


Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στοιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας, ανέφερε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη».



Έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε ο Αραβικός Σύνδεσμος
Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την «παράνομη» μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA, επικαλούμενο Άραβα διπλωμάτη.
Η σύνοδος θα γίνει την Τετάρτη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στον Αραβικό Σύνδεσμο, «σε αντίδραση για την παράνομη απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε το MENA.
Την ίδια ώρα από την Τεχεράνη ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνθρωπο «χαμηλής νοημοσύνης» σχετικά με την απόφαση που πήρε να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε τους Παλαιστινίους και τη διεθνή κοινότητα να προβάλουν αντίσταση.
«Οι ενέργειες αυτού του είδους θα ενισχύσουν τις εντάσεις και την έλλειψη ασφάλειας στον κόσμο»«Η Αμερική μπήκε σε έναν κύκλο κρίσης όσον αφορά στις αποφάσεις της σε θέματα στρατηγικής σημασίας και έχει μια ανώριμη και ριψοκίνδυνη προσέγγιση όσον αφορά στις διεθνείς υποθέσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί σε συνέντευξη Τύπου για την Παλαιστίνη, την οποία παραχώρησε από την Τεχεράνη, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ικανός να αξιολογήσει τις συνέπειες που θα έχουν μακροπρόθεσμα οι πράξεις του» πρόσθεσε.

Η Ιβάνκα Τραμπ θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας
Η Ιβάνκα Τραμπ θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας
Με τα εγκαίνια σήμερα της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, οι ΗΠΑ υλοποιούν την αμφιλεγόμενη δέσμευση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τη θέση της διεθνούς κοινότητας. Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι το καθεστώς της ιερής πόλης θα πρέπει να καθοριστεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ισραηλινή και την παλαιστινιακή. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης, έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτησή της από το ισραηλινό κράτος.
Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνάει τη Λωρίδα της Γάζας, και δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ.
«Οι ενέργειες αυτού του είδους θα ενισχύσουν τις εντάσεις και την έλλειψη ασφάλειας στον κόσμο» δήλωσε επίσης ο Λαριτζανί, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει «άμεση αντίδραση» από τους Παλαιστινίους, τις ισλαμικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα.
Οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να πιστεύουν ότι δεν θα δοθεί απάντηση στις ενέργειες αυτού του είδους», κατέληξε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Ερντογάν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το δικαίωμα να διαδραματίζουν ρόλο ως μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση με το τελευταίο βήμα τους και έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία» ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου