5


Translate

6 Μαΐ 2018

Πρωτοφανής κλιμάκωση: Η Τουρκία απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για τα F-35 – Στο χείλος της ρήξης με την Ουάσινγκτον ο Ερντογάν

Πρωτοφανής κλιμάκωση πλέον στις σχέσεις Αγκυρας-Ουάσινγκτον. Οι σχέσεις τους πλέον πάνε από το κακό στο χειρότερο και όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αναθέρμανσης. 
Ισως είναι μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα. Τώρα είναι η στιγμή να εκμεταλλευτούμε γεωπολιτικά και αμυντικά την εν λόγω αντιπαράθεση.
Πριν από λίγο,
«λανθασμένη» και «παράλογη» χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία είναι λανθασμένη και παράλογη.
Tην Παρασκευή, στην Ελλάδα ο Β. Καπούλας, στο αμερικανικό νομοσχέδιο με την ονομασία «Ετήσιος Νόμος Εθνικής Άμυνας (NDAA) ρητώς και κατηγορηματικώς αναφέρει την «προσωρινή παύση» των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία.
Συνεπώς, τα αεροσκάφη F-35 που ανέμεναν οι Τούρκοι για τις 24 Ιουνίου 2018 δεν θα προσγειωθούν σε τουρκικά αεροδρόμια ενώ με την εισαγωγή των νέων F-16 VIPER με ΑΕSA, το Αιγαίο κλειδώνει οριστικά.
Το ετήσιο νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του οποίου τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, περιλαμβάνει επίσημα , το τονίζουμε αυτό, μέτρο για την προσωρινή παύση των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.
Η προσωρινή παύση θα εφαρμοστεί μέχρι να συνταχθεί αναφορά η οποία θα αναλύει τις εντάσεις και το πλέγμα των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας!
Με λίγα λόγια θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές και μετά αν εκλεγεί ξανά ο Ρ.Τ.Ερντογάν, το μέτρο θα γίνει μόνιμο!
Θα απαγορευτεί στο Πεντάγωνο η εκτέλεση παράδοσης όπλων για μεγάλες ποσότητες αμυντικού υλικού υπό την παράγραφο 36 του Νόμου για Ελεγχο των Εξαγωγών Όπλων.
«Θα καθυστερήσει οτιδήποτε προορίζεται για την Τουρκία» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος.
Στο σημείο αυτό αναφέρεται η πώληση των 100 F-35 στην Τουρκία.
Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να εργαστούν με το Υπουργείο Άμυνας ώστε να βρουν ποια είναι η σχέση των δύο χωρών αναφέρουν αμερικανικές πηγές.
Ο ετήσιος Νόμος Εθνικής Άμυνας για την Άμυνα (NDAA), εγκρίνει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ, καθορίζει πολιτικές που ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ. Προβλέπεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.
Η νομοθεσία αποστέλλεται από το Υπουργείο Άμυνας στο Κογκρέσο μαζί με λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. O νόμος αυτός εμποδίζει την πώληση μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού μέχρι την ολοκλήρωση της γενικής έκθεσης για το «σουλτανάτο» του Ερντογάν .
Το νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη Ρωσία και την Κίνα.
Όπως ορθά αναφέρει το hellasjournal, η Τουρκία αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν, εν γνώση της ότι αποτελούν μισητούς εχθρούς για το αμερικανικό κατεστημένο. Άρα δεν δικαιολογείται τώρα να παίζει το θύμα. Το ρωσικό σύστημα S-400 είναι εχθρικό όπλο για το ΝΑΤΟ και τα μέλη του, ανάμεσα στα οποία είναι και η Τουρκία.
Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να παραλάβει τους S-400 και να μην πράξει ότι και η Κύπρος με τους S-300 που τους αποθήκευσε στην Κρήτη, τότε θα υποστεί κυρώσεις. Εκτός εάν η Αμερική και το ΝΑΤΟ έχουν αποφασίσει να υποχωρήσουν και να ρεζιλευτούν.
Όλα είναι πιθανά με τους Ερντολάγνους γραφειοκράτες… Οι Αμερικανοί λένε στους Τούρκους να ξεχάσουν την αγορά των S-400 και να απευθυνθούν στις δυτικές αγορές. Αντιλαμβάνομαι ότι εσχάτως τους τόνισαν και κάτι άλλο: Εάν επιμένετε στην αγορά των S-400 αποθηκεύστε τους στη Μόσχα.
Όπως έκανε η Κύπρος στέλνοντας τους S-300 στην Κρήτη. Ήταν τότε που είπε με θυμό ο μακαρίτης ο Γλαύκος ο Κληρίδης στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που τον πίεσε να ΜΗΝ μεταφέρει το ρωσικό σύστημα στην Κύπρο, ότι «τον πρόδωσε». Μας προδώσατε όπως το 1974, του είχε υπογραμμίσει αφήνοντας τον τότε πρωθυπουργό στήλη άλατος.
Βεβαίως το Κογκρέσο αφήνει την τελική απόφαση στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις, ενός έμπειρου πρώην στρατιωτικού, που διατηρούσε πάντα καλές σχέσεις με τους Τούρκους. Τώρα τον περιγράφουν θυμωμένο με την Τουρκία. Το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει και ένα άλλο πρόβλημα, με την Ινδία, η οποία επίσης αγοράζει τους S-400. Η διαφορά είναι ότι η Ινδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου