5


Translate

1 Ιουν 2018

Ξεκαθαρίζει οριστικά το Σκοπιανό σε λίγες ώρες: Προς οριστικό ναυάγιο; – Τι ζήτησαν και γιατί έκανε «κωλοτούμπα» το Μαξίμου

Εμπλοκή στο Σκοπιανό με το Μαξίμου να αρπάζει την ευκαιρία που πρόσφερε η οπισθοχώρηση των Σκοπίων και να προχωρά σε αφυκτικές πιέσεις για να κλείσει μια συμφωνία με την γλώσσα και την εθνότητα να έχει κατοχυρωθεί ως «Μακεδονική». Οι ώρες που ακολουθούν καθιστούν θρίλερ την υπόθεση συμφωνίας για το Σκοπιανό.


Ισως από καθαρή τύχη, και λόγω φόβων
στα Σκόπια, ο ελληνικός λαός μπορεί να γλιτώσει το ξεπούλημα της Μακεδονίας.
Ολα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε λίγες ώρες αν θα υπάρξει «λύση» ή θα οδεύσουμε σε «ναυάγιο» .
Για την πλευρά της πΓΔΜ η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει, αφού επίκειται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Και το Μαξίμου τώρα πιέζει ασφυκτικά.
«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.
Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Οπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κυβερνητικού αξιωματούχου είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγούσε τα Σκόπια στον προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Από την απέναντι πλευρά έφτασαν μηνύματα υπαναχώρησης σε ουσιώδη ζητήματα δηλαδή σε θέματα που αφορούν στον πύρινα της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στο αέρα το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Το κλίμα που βγαίνει από τους επιτελείς του Μαξίμου, είναι πως οι γείτονες οπισθοχωρούν σε σχέση με όσα προ ημερών συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Και τα οποία ώθησαν τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (έπειτα από δύο συναντήσεις που είχε με τον Νικολά Ντιμιτρόφ) να κάνει λόγο για συμφωνία από το Βερολίνο, όπου και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του.
Ιδού γιατί μπλόκαρε η συμφωνία
Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία και αναμενόταν η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και η συνάντησή τους για την επικύρωση της συμφωνίας.
Με τις ίδιες πηγές να σχολιάζουν ότι η άλλη πλευρά θέλησε είτε να γίνει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργών εξωτερικών, είτε να συγκαλέσουν εκ νέου σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια.
Πράγμα, στο οποίο και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός.
Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύονται οι δύο πρωθυπουργοί θέματα τεχνικής και νομικής φύσεως, που θεωρητικά είχαν κλείσει.
Με φόντο τα παραπάνω, η Αθήνα εμμένει στο erga omnes που προϋποθέτει τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κάνει σαφές ότι «η συζήτηση έκλεισε την προηγούμενη Κυριακή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε».
Προφητικός Κουβέλης;
«Θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, αμέσως μετά την τελετή τής ορκωμοσίας των νέων σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση και αυτά τα οποία έχει θέσει ως αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν το καλό αποτέλεσμα, εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τη γειτονική χώρα».
«Καρφί» Κουβέλη για Σκοπιανό: Αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος της διαπραγμάτευσης
«Θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας των νέων σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση και αυτά τα οποία έχει θέσει ως αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν το καλό αποτέλεσμα, εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τη γειτονική χώρα».
Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το πρωί, σε αντίθεση με τον Νίκο Κοτζιά που τις τελευταίες ημέρες εμφανιζόταν βέβαιος για την ύπαρξη συμφωνίας, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή».
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι, ανάμεσά τους και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, βιάστηκαν να μιλήσουν για συμφωνία.
.
πηγη
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου