5


Translate

20 Δεκ 2018

Πτήσεις τουρκικών μαχητικών ανατολικά του Ευφράτη – Στρατηγοί κατά Τραμπ: «Οι Κούρδοι είναι σύμμαχοι, εχθροί μας οι Τούρκοι»


Aντίστροφη μέτρηση για την απόλυτη κόλαση στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικά μαχητικά αυτή την στιγμή σηκώνονται από αεροδρόμια και κατευθύνονται ανατολικά του Ευφράτη. Ακκόμα δεν είναι γνωστό εάν βομβαρδίζουν, ή εάν κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις, πριν την μεγάλη επίθεση, πάντως υπάρχει έντονη κινητικότητα!

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΚΑΡ
Οι Κούρδοι μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία «θα θαφτούν στα χαρακώματά τους όταν έρθει η ώρα», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.
Η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία ανατρέπει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή και για την Τουρκία πιθανόν να είναι καλοδεχούμενη εξέλιξη. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ενταθεί λόγω των διαφορών σε ό,τι αφορά τη Συρία, όπου οι ΗΠΑ υποστήριζαν την οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κυριότερη κουρδική ένοπλη παράταξη στη Συρία, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση και προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
«Τώρα έχουμε την Μάνμπιτζ και την ανατολική πλευρά του Ευφράτη μπροστά μας. Εργαζόμαστε εντατικά πάνω στο θέμα αυτό» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, από την Ντόχα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Τώρα λέγεται ότι ανοίγουν κάποια χαρακώματα, σήραγγες στην Μάνμπιτζ και ανατολικά του Ευφράτη. Μπορούν να σκάψουν σήραγγες ή χαρακώματα αν θέλουν, μπορούν να πάνε κάτω από τη γη αν θέλουν, όταν έρθει η ώρα θα θαφτούν στα χαρακώματα που σκάβουν. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει γι’ αυτό», σημείωσε ο Ακάρ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ
Tην ίδια στιγμή, ο Αμερικανος Στρατηγος Τζοσεφ Βοτελ, αντιδρά έντονα στην απόφαση Τραμπ και δήλωσε χαρακτηριστικά πως νιώθει σαν να τον χτύπησε κάποιος στο στομάχι, καθώς όπως είπε, οι Κούρδοι είναι φίλοι και σύμμαχοι. Ενώ ταυτόχρονα, πολλοί στρατηγοί δηλώνουν πως πρέπει να βοηθηθούν οι Κούρδοι, διότι οι Τούρκοι είναι απλά εχθροί των ΗΠΑ.
ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ
Της απόφασής του να κηρύξει τη νίκη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω δριμείας κριτικής που δέχεται στο εσωτερικό του κόμματός του και από ισραηλινά ΜΜΕ.
Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, o Τραμπ είπε πως εκπληρώνει μια υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 να εγκαταλείψει την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη δουλειά άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, με ελάχιστα ως αντάλλαγμα και είναι «καιρός για άλλους να πολεμήσουν τελικά» έγραψε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, αν και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα.
«Η αποχώρηση από τη Συρία δεν ήταν έκπληξη. Έκανα εκστρατεία γι’ αυτό επί χρόνια. Και πριν από έξι μήνες, όταν ήθελα πολύ δημόσια να το κάνω αυτό, συμφώνησα να μείνω κι άλλο.
»Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του ISIS. Κάναμε δουλειά εκεί.
«Είναι καιρός να γυρίσουμε σπίτι και να ανοικοδομήσουμε #MAGA» (Make America Great Again – Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά) έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.
«Θέλουν οι ΗΠΑ να είναι ο χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής, χωρίς να παίρνουν τίποτα (σε αντάλλαγμα) για την απώλεια πολύτιμων ζωών και για τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν για να προστατεύσουν άλλους, που, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε;
«Θέλουμε να είμαστε εκεί για πάντα; Είναι καιρός άλλοι να πολεμήσουν τελικά», πρόσθεσε ο Τραμπ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ SDF
Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία που ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα δώσει την ευκαιρία στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να ανασυνταχθεί, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο αραβο-κουρδικός συνασπισμός Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης και σύμμαχοι του Διεθνούς Συνασπισμού που μέχρι σήμερα τελούσε υπό την διοίκηση των ΗΠΑ.
«Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία» κατά του Ισλαμικού Κράτους.
«Θα δώσει στη τρομοκρατία … μία ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα εκστρατεία στη περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στο πλευρό του Διεθνούς Συνασπισμού, συνεχίζουν την μάχη κατά των τζιχαντιστών στους τελευταίους θύλακες που έχουν στην κατοχή τους στην ανατολική Συρία.
Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας τελούν υπό τη απειλή νέας στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να απαλλαγεί από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της ραχοκοκκαλιάς των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου