5


Translate

20 Δεκ 2018

Σειρήνες έντασης στο Αιγαίο: H Αθήνα «βλέπει» κατάληψη βραχονησίδας από τους Τούρκους – Επισπεύδονται οι εξελίξεις με τις φρεγάτες «Adelaide»

«θα προστατευσουμε την γαλαζια πατριδα μας» 
 ήταν η προκλητική απάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στον Έλληνα ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, καθιστώντας σαφές σε Ελλάδα και Κύπρο ότι δεν πρόκειται το τουρκικό κράτος να υποχωρήσει στα «δικαιώματά» της σε Αιγαίο και Κύπρο.


«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη «γαλάζια πατρίδα μας». Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας.
Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».
Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν και το πως θα κινηθεί η Άγκυρα, η οποία σήμερα ξέφυγε και δείχνει πως ετοιμάζει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Χθες (19/12) ο ναύαρχος Αποστολάκης είχε στείλει σκληρό μήνυμα στη γείτονα, τονίζοντας ότι αν αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση» τόνισε ο ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Την τελευταια ωρα εχουμε εννεα υπερπτησεις
 με τους Τούρκους να έχουν στείλει στο Αιγαίο 24 μαχητικά τους αεροσκάφη θέλοντας να υποστηρίξουν τις δηλώσεις Ακάρ περί “γαλάζιας πατρίδας” και τουρκικών συμφερόντων.
Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
Το πολιτικό σύστημα πρέπει πλέον να προετοιμαστεί. Ο στρατιωτικός μηχανισμός της χώρας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει προκλήσεις κι αυτό το νόημα είχε η δήλωση Αποστολάκη.
Σίγουρα οι δηλώσεις δεν ήρθαν τυχαία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πολλά και προκύπτει ότι η Αθήνα έχει ίσως πληροφόρηση για σχέδιο από την πλευρά της Άγκυρας που μοιάζει “copy paste” με εκείνο των Ιμίων. Ένα σχέδιο, δηλαδή, κατάληψης ελληνικής βραχονησίδας.
Οι ημέρες των εορτών πάντα θεωρούνται ύποπτες. Ήδη από την περίοδο της επανάστασης του 1821 οι θρησκευτικές εορτές ήταν “θερμές ημέρες”.
ΕΠΙΣΠΕΔΕΥΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ
Η Αθήνα είναι πιο κοντά στη συμφωνία με την Μελβούρνη, όπως σημειώνουν ανώτατες πηγές από το Ελληνικό Πεντάγωνο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μάθουμε που οδεύει το νέο φλερτ για τις μεταχειρισμένες, πλην εκσυγχρονισμένες, φρεγάτες κλάσης «Adelaide».
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως κάθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και συζήτησης μόνο εφόσον υπάρξουν σαφείς διαβεβαιώσεις πως οι δυο φρεγάτες θα φτάσουν στο Αιγαίο μαζί με τα όπλα που φέρουν, αναφέρει το hellasjournal.com
Το Ελληνικό ενδιαφέρον αφορά φυσικά τους πυραύλους SM-2 που η εμβέλειά τους αγγίζει περίπου τα 167 χλμ, πράγμα που τους κατανέμει στα στρατηγικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς, ικανά έως ένα σημείο να προστατέψουν αντιαεροπορικά μια περιοχή. Το πράσινο φως για τα όπλα που ενδιαφέρουν την χώρα μας θα δοθεί από την κατασκευάστρια χώρα που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός πως έχουν αγοραστεί από την Αυστραλία.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν υπογραφεί κατά την αρχική τους πώληση αυτό ακριβώς προβλέπει, όπως άλλωστε το ίδιο συμβαίνει και στην χώρα μας για οποιοδήποτε Αμερικανικό οπλικό σύστημα διαθέτει. Αν θελήσει να το πουλήσει σε άλλη χώρα, θα πρέπει να υπάρχει η άδεια της Αμερικής για να προχωρήσει η συμφωνία. Αυτό λοιπόν φαίνεται πως είναι πολύ κοντά και η αποδέσμευση αυτών των πυραύλων για την Ελλάδα μάλλον είναι πραγματικότητα.
Ας περιμένουμε όμως το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού να ολοκληρώσει την αυτοψία στα δυο Αυστραλιανά πλοία και να μεταφέρει την κατάσταση που έχει βρει.
ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Η Τουρκία με πρωτεργάτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της προσάρτησης των κατεχομένων. Ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε όπως τα οχήματα με πινακίδες του ψευδοκράτους μπορούν να διακινούνται και να μεταφέρουν προϊόντα μέσω Τουρκίας προς τρίτες χώρες.
Η σχετική απόφαση δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες.
Όπως μεταδίδουν, η απόφαση του Ερντογάν αφορά τη δυνατότητα τουρκοκυπριακών φορτηγών με πινακίδες του ψευδοκράτους που μέσω εθνικών οδών, θαλάσσιων και εναέριων οδών θα μπορούν, σε αριθμό που θα ορίζεται κάθε χρόνο από το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών, να μεταφέρουν προϊόντα από τα κατεχόμενα σε τρίτες χώρες.
Με την κίνηση αυτή η Τουρκία το παίζει για άλλη μια φορά σε διπλό ταμπλό.
Από τη μια επιχειρεί να πετύχει μέσω της συγκεκριμένης απόφασης αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ανοίγοντάς του οδούς για μεταφορά των προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τρίτες χώρες. Μια κίνηση που περισσότερο έχει πολιτική σημασία παρά αγγίζει την ουσία, δηλαδή τις «εξαγωγές» προϊόντων από τα κατεχόμενα σε τρίτες χώρες οδικώς.
Από την άλλη, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί βήμα προσάρτησης των κατεχομένων καθώς η Τουρκία έρχεται με προεδρική απόφαση να «νομιμοποιήσει» τα οχήματα που εγγράφονται στα κατεχόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω οχήματα είτε διακινούνται στα κατεχόμενα είτε στην Τουρκία θα είναι ένα και το αυτό.
Η απόφαση αυτή του Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες κινήσεις από τον ίδιο. Όπως είναι η μεταφορά νερού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, ο έλεγχος του εκπαιδευτικού συστήματος, πέραν βεβαίως της πλήρους οικονομικής εξάρτησης του ψευδοκράτους από την Άγκυρα.
Την απόφαση Ερντογάν σχολίασε με ανακοίνωσή της η Αλληλεγγύη, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ακόμη ένα βήμα προς την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και απόδειξη ότι η Τουρκία προχωρά με τους σχεδιασμούς της».
Η Αλληλεγγύη επισημαίνει πως «η Τουρκία προσθέτει επίσημα στο “νηολόγιο” της τα τουρκοκυπριακά φορτηγά με πινακίδες του ψευδοκράτους για να μεταφέρουν προϊόντα από τα κατεχόμενα σε τρίτες χώρες, σε αριθμό που θα ορίζεται κάθε χρόνο από το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών». Τέλος, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί παρακολουθεί τις κινήσεις αυτές «ως απλός θεατής» χωρίς να αντιδρά.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου