5


Translate

16 Μαΐ 2019

Ναύπλιο: Το μέρος που πάντα επιστρέφεις

 Η αξεπέραστη γοητεία της πρώτης πρωτεύουσας  
Όσες φορές και να έχεις πάει στο Ναύπλιο, ποτέ δεν είναι αρκετές. Όχι μόνο γιατί έχεις πολλά να δεις, αλλά κυρίως γιατί έχει τέτοια γοητεία και ατμόσφαιρα που καταφέρνει να σου λείπει. Μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, το Ναύπλιο είναι ένας all time classic αγαπημένος προορισμός για αποδράσεις εξπρές όλες τις εποχές του χρόνου.
Η «Νάπολη της Ανατολής» των Ενετών, η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας παραμένει αρχοντική. Το κυνήγι θησαυρού στη ρομαντική Παλιά Πόλη του Ναυπλίου- μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας- επιφυλάσσει πανέμορφα νεοκλασικά και βενετσιάνικα κτήρια, μπαλκόνια με ολάνθιστες βουκαμβίλιες, επιβλητικές εκκλησίες και τουρκικές κρήνες. Η λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτήρια, όπως την ενετική Αποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό, πρώην τζαμί του Αγά-πασά, και το άλλοτε Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό στα νεότερα χρόνια ως Τριανόν.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας), ο ναός του Αγίου Γεωργίου (με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Ντα Βίντσι), η Πλατεία Τριών Ναυάρχων με το Δημαρχείο, το Κυβερνείο ή Παλατάκι, καθώς και η Πλατεία Φιλελλήνων. Η μέρα σου θα γεμίσει με βόλτες στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου με τα αμέτρητα καταστήματα, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια, στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας, αλλά και στον Ψαρομαχαλά, την πιο παλιά συνοικία που κατοικείται από τις αρχές του 13ου αιώνα.


ΤA TOP ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Μπούρτζι
Το μικρό νησάκι-φρούριο στην είσοδο του κόλπου είναι το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου. Αρχικά ονομαζόταν από τους ναυτικούς νησάκι του Αγίου Θεοδώρου. Tο Mπούρτζι οχυρώθηκε από τους Ενετούς το 1473, που τοποθέτησαν εκεί πυροβόλα όπλα, και λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865. Υπήρξε η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, για καιρό ήταν κατοικία των δημίων του Παλαμηδίου, ενώ την περίοδο 1960-1970 λειτούργησε ως ξενοδοχείο.

Παλαμήδι
Υπάρχει ο εύκολος τρόπος (με το αυτοκίνητο) και ο δύσκολος τρόπος (τα περιβόητα 999 σκαλοπάτια που στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερα) για να ανέβεις στο φρούριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1687 από τους Ενετούς σε ύψος 216 μέτρων και σήμερα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Ναυπλίου. Όπως και να ανέβεις όμως, η θέα από εκεί στην πόλη και τη θάλασσα είναι μοναδική.

Ακροναυπλία
Η ακρόπολη του Ναυπλίου που οι Οθωμανοί ονόμαζαν Ιτς-Καλέ χτίστηκε από τους Ενετούς και ύστερα πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και των Τούρκων. Αποτελείται από τρία επίπεδα, που το καθένα ήταν και ένα ξεχωριστό κάστρο με τείχη κτισμένα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Από τον βράχο της Ακροναυπλίας θα απολαύσεις μοναδική θέα προς το Μπούρτζι και την παραλία της Αρβανιτιάς.


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Ο γύρος της Αρβανιτιάς
Αν ακολουθήσεις τον πλακόστρωτο πεζόδρομο της Αρβανιτιάς γύρω από την Ακροναυπλία, θα απολαύσεις μια ειδυλλιακή βόλτα με θέα τα νερά του Αργολικού Κόλπου. Θα ξεκινήσεις από το τέλος της προκυμαίας και θα καταλήξεις μετά από περίπου 1 χλµ. στην πλατεία της Αρβανιτιάς.
Βόλτα στα μουσεία
Αξίζει να επισκεφτείς το σύγχρονο Αρχαιολογικό Moυσείο στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και το βραβευμένο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα που διαθέτει μοναδικές συλλογές από το λαϊκό και το νεότερο πολιτισμό της περιοχής. Μοναδικό στο είδος του είναι το Μουσείο Κομπολογιού, που ιδρύθηκε το 1998 από το ζεύγος Ευαγγελινού. Η συλλογή του περιλαμβάνει περίπου 1.000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο που χρονολογούνται από το 1700 ως το 1950.
Παραλίες
Όταν ο καιρός ζεστάνει για τα καλά, η μικρή παραλία της Αρβανιτιάς με τα άσπρα βότσαλα είναι θαυμάσια για μια βουτιά μετά τη βόλτα στην Ακροναυπλία. Αν έχεις διάθεση να οδηγήσεις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, θα βρεις την παραλία του Καραθώνα. Με μεγάλη αμμουδιά και ρηχά νερά, είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Επίσης, οργανωμένη μεγάλη παραλία υπάρχει στο Τολό, 10 χλμ. από το Ναύπλιο.

Εκδρομές στα πέριξ
Σε απόσταση 4 χλμ. από το Ναύπλιο, η Αρχαία Τίρυνθα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μυκηναϊκές ακροπόλεις. Θα δεις τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη που περιέκλειαν την ακρόπολη, το τοιχογραφημένο ανάκτορο και το δυτικό προμαχώνα, μεταξύ άλλων. Κι αν δεν έχεις χορτάσεις Ιστορία, σε απόσταση 20 χλμ. από το Ναύπλιο σε περιμένουν οι Μυκήνες.

Διαμονή: Το Hotel Ippoliti στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό στο κέντρο του Ναυπλίου και προσφέρει όμορφα δωμάτια με αυθεντικά τοσκανικά έπιπλα. Tο Ilion, πρώην κατοικία ενός δημάρχου του Ναυπλίου του 19ου αιώνα, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, με θέα στην πλατεία Συντάγματος. Εναλλακτικά, μπορείς να μείνεις στα πετρόκτιστα διαμερίσματα του Klymeni Traditional Homes, μόλις 1 χλμ. από το Παλαμήδι, ή στο Perivoli Hotel που βρίσκεται σε έναν καταπράσινο λόφο στα Πυργιώτικα και βλέπει στην παραλία του Τολού. Κλασική επιλογή στην πόλη του Ναυπλίου αποτελεί το Grand Sarai που στεγάζεται σε ένα από τα πιο παλιά κτήρια του ιστορικού κέντρου.
Φαγητό: Ο Ψαροσαβούρας είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες. Για καλή ελληνική κουζίνα, οι ντόπιοι θα σου προτείνουν τον Νούλη. Για πιο γκουρμέ γεύσεις, ιδανικό είναι το all day cafe-bar restaurant 3 Sixty.
Στο δρόμο για Παλαμήδι, σε ένα ήσυχο στενάκι, το ταβερνάκι του Ψείρα σερβίρει νόστιμο σπιτικό φαγητό. Σου προτείνουμε επίσης να επισκεφτείς το χωριό Πυργιώτικα για να φας κρέατα στα κάρβουνα και χειροποίητες γκόγκες στην ταβέρνα Τ’Αλώνια.
Δεν γίνεται να πας στο Ναύπλιο και να μην φας παγωτό. Διάσημο είναι το Antica Gelateria di Roma (πιο γνωστό ως ο «Ιταλός») που προσφέρει χειροποίητο ιταλικό παγωτό και σορμπέ σε διάφορες γεύσεις φρούτων.
Καφές & ποτό: Ο πολυχώρος Φουγάρο, στους ανακαινισμένους χώρους της παλιάς βιομηχανίας Ανθός, είναι ιδανικό μέρος για να απολαύσεις τον καφέ σου. Διαθέτει και εστιατόριο που σερβίρει μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Ο Σκαντζόχοιρος και το Σοκάκι είναι δύο από τα όμορφα στέκια της πόλης. Για ποτό θα πας στον Μαύρο Γάτο που παίζει ωραίες μουσικές.
Δραστηριότητες: Το Ναύπλιο προσφέρεται για βόλτες με ποδήλατο. Αν θέλεις να γνωρίσεις τις ομορφιές της πόλης κάνοντας πετάλι, σου προτείνουμε το κατάστημα Sellis Bike όπου μπορείς να νοικιάσεις εύκολα και οικονομικά τα καλύτερα ποδήλατα της αγοράς.
πηγη  reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου