5


Translate

27 Ιουν 2019

Οι «μάσκες» έπεσαν - Ρ.Τ.Ερντογάν: «Εμείς ξέρουμε να μοιραζόμαστε το φυσικό αέριο - Δώστε μας τα μισά κοιτάσματα»!

Το τελικό σχέδιο της Άγκυρας αποκαλύπτεται: Συνεργασία και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων ζήτησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν και κάλεσε την Κύπρο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μοιραστεί τα κοιτάσματα της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους!

Δηλαδή μιλάει για συμφωνία 50-50 ή αλλιώς «καζάν-καζάν» (στα αγγλικά πάντως αναφέρεται ως «win win»)
Είπε μάλιστα το αμίμητο ότι η Αγκυρα ξέρει να μοιράζεται το φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται δίκαια και η απέναντι πλευρά!
Το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.
Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης, που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει επίσης τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -εκτός του ΚΚΕ, που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής, που δεν προσκαλείται.
Την ίδια ώρα, με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ που εστάλη στις 10 Ιουνίου, η επιτετραμμένη της μόνιμης αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πόλυ Ιωάννου, καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου και στο FIR Λευκωσίας αυτή τη φορά, καθώς και την παράνομη χρήση στους κλειστούς λιμένες κι αερολιμένες των κατεχομένων από την Τουρκία, στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Η επιστολή – στην οποία επισυνάπτονται τέσσερα έγγραφα με αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων – κυκλοφόρησε την Τετάρτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Να θυμίσουμε πάντως ότι η Αγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο καθώς την Τρίτη, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, δεσμεύοντας οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως οι γεωτρήσεις της Αγκυρας θα προχωρήσουν, ακόμη και αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και φυσικά μπορούν να διεξαχθούν όπου θεωρεί η Άκγυρα ότι έχει δικαιώματα άρα και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Την Τετάρτη εξάλλου, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδος και Τουρκία, Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του τις ενστάσεις της Αθήνας, για τις τουρκικές κινήσεις.
«Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.
Από την πλευρά του ο Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Αθήνα να αποφεύγει τις προκλήσεις.
«Ο υπουργός Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, της ειρήνης και της φιλίας, με βάση το διεθνές δίκαιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, που ανέφερε ακόμη ότι ο Ακάρ τόνισε την ανάγκη να μην τίθενται σε κίνδυνο «τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και να αποφεύγεται η προκλητική συμπεριφορά και εξηγήσεις».
πηγη pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου