r

Translate

29 Ιουν 2019

Τελική αντεπίθεση από Χαφτάρ: Άρχισε η «μητέρα των μαχών» για την κατάληψη της Τρίπολης – Στηρίζουν τον στρατηγό Ρωσία-Αίγυπτος & ΗΑΕ

Κόλαση πυρός έχουμε στην Λιβύη ανάμεσα στις δύο παρατάξεις και τους σπόνσορες που τους υποστηρίζουν, σε έναν proxy war με διακύβευμα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην λιβυκή ΑΟΖ,  ενώ παράλληλα έχουμε και το παιχνίδι της Άγκυρας με την αποκλειστική οικονομική ζώνη.   
Ο εθνικός στρατός της Λιβύης με έδρα τη Βεγγάζη (LNA ) του στρατηγού Χαφάρ ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν, ξεκίνησε με την βοήθεια Ρώσων, Αιγυπτίων και ΗΑΕ, μια μαζική επίθεση για να κατακτήσει την πρωτεύουσα Τρίπολη απο τρεις μεριές.
O διευθυντής του υπηρεσίας πληροφοριών στην γενική διοίκηση του εθνικού στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Αλ Οπεϊίντι, δήλωσε ότι οι μονάδες «Τάγμα Τάρικ Μπιν Τζιάντ  και  128ο  τάγμα των λιβυκών αραβικών ενόπλων δυνάμεων, διενεργούν ισχυρή επίθεση εναντίον του Γουάντι Αλ Ραμπέα, που είναι  νότια της Τρίπολης, σημειώνοντας ότι οι εντολές  εκδόθηκαν από τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του στρατού Χαλίφα Χαφτάρ. Οι  δυνάμεις προωθούνται συνεχώς υλοποιώντας μια πραγματική πρόοδο.
Την  Τετάρτη, ο εθνικός στρατός της Λιβύης διενήργησε αρχικά μια μεγάλη μαζική επίθεση κατά των δυνάμεων  της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA), στον άξονα Wadi Al-Rabe’a, αλλά  η επιχείρηση αυτή διήρκεσε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
«Αυτό έχει ωθήσει το στρατό να αποσυρθεί για να αποφευχθούν συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης», δήλωσε μια πηγή LNA στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο  RT.

Ο εθνικός στρατός της Λιβύης επιδιώκει να συντρίψει ολοκληρωτικά  τις δυνάμεις του GNA στην Τρίπολη, για να εδραιώσει την παρουσία του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Μιλάμε για μία αναμέτρηση σε μια χώρα όπως η Λιβύη, στην οποία η όλη δράση έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις λόγω των τεραστίων αντικρουόμενων συμφερόντων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Πόλεμο όμως έχουμε στην Συρία, στο Σινά, στην Λιβύη, στο Ιράκ, στην ΝΑ Τουρκία και αναταραχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, μια εικόνα που συνθέτει ένα άκρως εφιαλτικό σενάριο στην Α.Μεσόγειο, στην οποία βρέθηκαν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που φτάνουν να  τροφοδοτήσουν το μισό πλανήτη με καύσιμα.
Όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη εμφανίζονται στην Τρίπολη, δεκάδες θωρακισμένα οχήματα Kirpi και τζιπ παραδίδονται στους τζιχαντιστές του GNA, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο άμεση συμμετοχή των Τούρκων στην πολύπαθη αυτή χώρα που μαστίζεται από μια εμφύλια διαμάχη.
Πρώτοι από όλους παρουσιάσαμε τον προηγούμενο μήνα την αποστολή τουρκικών ειδικά  ωρακισμένων οχημάτων τύπου Kirpi.
Είχαμε τονίσει τότε όμως, ότι δεν αποστέλλουν πλέον μόνο όπλα οι νέο-οθωμανοί, αλλά και Τούρκους εν ενεργεία αξιωματικούς με διάφορους τρόπους, σε μια προσπάθεια επέκτασης της τουρκικής παρουσίας στην χώρα αυτή
Ο ίδιος ο εθνικός στρατός της Λιβύης (LNA) κατηγόρησε επίσημα την Τουρκία για την αποστολή Τούρκων στρατιωτικών που εκπαιδεύουν την ένοπλη πολιτοφυλακή η οποία είναι πιστή στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Fayez al-Sarraj στην Τρίπολη.
Αυτό μόνο του αποτελεί πειστήριο οι Τούρκοι κομάντος πιθανότατα έχουν ήδη πατήσει το λυβικό έδαφος και εκπαιδεύουν Λιβύους στρατιώτες, αλλά και το ότι οι ίδιοι θα συμμετέχουν σε ειδικές επιχειρήσεις κατά των μελών του στρατού του Χαφτάρ, στα πρότυπα των Ρώσων κομάντος στην Συρία.     
Ο LNA, με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar, υποστηριζόμενο από τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας, όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, κατηγόρησε την Τουρκία για χρηματοδότηση, μεταφορά όπλων, στρατιωτικών και ισλαμιστικών φατριών στη Λιβύη που αγωνίζονται από την πλευρά του GNA με έδρα την Τρίπολη.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου