5


Translate

6 Ιουν 2021

Πως ένα… σταυρόλεξο πρόδωσε στους Γερμανούς την απόβαση στη Νορμανδία (βίντεο)

Πριν από 75 χρόνια, καθώς τα συμμαχικά επιτελεία προετοίμαζαν τη μεγαλύτερη αποβατική επιχείρηση όλων των εποχών, στη Νορμανδία, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έπαθαν κρίση πανικού, κυριολεκτικά, όταν ανακάλυψαν ότι η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph είχε δημοσιεύσει,
στο σταυρόλεξο της ημέρας, όλες τις κωδικές ονομασίες που αφορούσαν την επικείμενη απόβαση στη Νορμανδία.

Οι Βρετανοί πράκτορες, θεωρώντας πως πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια κάποιου προδότη, κινήθηκαν άμεσα και συνέλαβαν τον Λέονταρντ Ντάουι, ο οποίος συνέθετε τα σταυρόλεξα της εφημερίδας. Ο Ντάουι είχε και παλαιότερα κινήσει το ενδιαφέρον των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, όταν η λέξη Διέππη, εμφανίστηκε σε σταυρόλεξό του την παραμονή της ατυχούς βρετανικής απόβασης εκεί, στις 19 Αυγούστου 1942.
Καθώς στο νέο του σταυρόλεξο εμφανίστηκαν οι λέξεις Juno, Gold και Sword, οι κωδικές δηλαδή ονομασίες των ακτών απόβασης των βρετανικών και καναδικών δυνάμεων, αλλά και η λέξη Utah μια εκ των ακτών όπου θα αποβιβάζονταν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί πράκτορες προβληματίστηκαν.
Στο σταυρόλεξο της 27ης Μαΐου 1944 εμφανίστηκε και η λέξη Overlord, η κατοπινή κωδική ονομασία ολόκληρης της επιχείρηση, τη χρήση της οποίας, όμως, δεν είχαν αποφασίσει ακόμα τα συμμαχικά επιτελεία. Η λέξη Overlord, ως κωδική ονομασία της απόβασης δόθηκε την 1η Ιουνίου. Ήταν λοιπόν φανερό πως ο Ντάουι δεν έφταιγε. Τι είχε όμως συμβεί;
Ο Ντάουι, ήταν διευθυντής σε ένα σχολείο. Τα σταυρόλεξα ήταν η μανία του. Για να εξασκεί μάλιστα το πνεύμα των μαθητών του, τους έδινε να γεμίζουν λευκά σταυρόλεξα – χωρίς τα μαύρα τετράγωνα που οριοθετούν τις λέξεις – ως νοητική άσκηση.

Ο Ντάουι αξιολογούσε κάθε απάντηση των μαθητών του. Το σχολείο όμως όπου εργαζόταν ο Ντάουι βρισκόταν κοντά σε ένα στρατόπεδο, όπου είχαν συγκεντρωθεί, για την επικείμενη απόβαση, Αμερικανοί και Καναδοί στρατιώτες. Οι μαθητές του Ντάουι επισκέπτονταν, με την παιδική τους περιέργεια, συνεχώς το στρατόπεδο και άκουσαν τις «επικίνδυνες» λέξεις, τις οποίες μετάφεραν στις λύσεις των σταυρολέξων που τους έδινε ο Ντάουι.
Οι στρατιώτες μιλούσαν ελεύθερα μπροστά στα παιδιά, όντας βέβαιοι πως δεν μπορεί να ήταν κατάσκοποι. Έτσι όμως, παραλίγο, οι Γερμανοί να μάθουν πολλά, για την κατά τα άλλα, άκρως απόρρητη επιχείρηση.

.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου