5


Translate

29 Νοε 2019

Στα άκρα η διπλωματική κρίση Γαλλίας-Τουρκίας – Θα κληθεί στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης – Διχάζεται το ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις, αφού ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε σκληρη λεκτικη επιθεση κατα του Γαλου προεδρου,Εμμανουέλ Μακρόν, απαντώντας στις δηλώσεις του για «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ».

Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα που θα παρακολουθήσουν και οι δύο άνδρες, έχουν ενταθεί οι αμφισβητήσεις γύρω από τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και εντός της συμμαχίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σενάρια της τελευταίας περιόδου για αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ και κρίση εντός της δομής του.
Ο Μακρόν πρόσφατα αναφέρθηκε σε αυτό που ονομάζει «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ και πιστεύει ότι οι σύμμαχοι χρειάζονται «αφύπνιση».
Η Τουρκία επέκρινε το Μακρόν επειδή συμφώνησε να μιλήσει με έναν Σύριο-Κούρδο πολιτικό που η Άγκυρα θεωρεί εξτρεμιστή. Στη σκληρή επίθεση κατά του Μακρόν, ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή: «Πρέπει να ελέγξετε αν είστε εγκέφαλος νεκρός».

«Κανένας δεν σου δίνει προσοχή. Έχεις ακόμα μια πλευρά ερασιτέχνη, άρχισε κάνοντας κάτι γι’ αυτό», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Μακρόν. «Όταν είναι να κομπάσεις, ξέρεις πολύ καλά να το κάνεις. Αλλά όταν είναι να δώσεις στο ΝΑΤΟ τα χρήματα που του οφείλεις, αυτό είναι κάτι άλλο».
«Είναι τόσο άπειρος! Δεν ξέρει τι είναι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, γι’ αυτό τα κίτρινα γιλέκα έχουν κυριεύσει τη Γαλλία», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος. «Χειρονομήστε όσο θέλετε, στο τέλος θα αναγνωρίσετε την ορθότητα του αγώνα μας εναντίον της τρομοκρατίας».
Ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τούρκος απεσταλμένος θα κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις και ότι η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν «σαφείς απαντήσεις» από την Τουρκία για τις προθέσεις της στη Συρία.
 Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου