5


Translate

23 Δεκ 2019

Κίνηση-ματ Σίσι: Αγοράζει Ρωσικά μαχητικά & ζητάει επίσημη στήριξη Χαφτάρ από Πούτιν- Ανησυχία στην Άγκυρα

Τείχος” βρίσκει η Τουρκία μπροστά της, στην προσπάθεια της να ελέγξει την Λιβύη και αυτό πλέον “τρομάζει” τους “λογικούς“ Τούρκους,  που βλέπουν να έρχονται τα χειρότερα από την δύση, όπως ακριβώς και πριν 100 χρόνια κατά την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από την Αντάντ (1919).


ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος αντιτίθενται στα τουρκικά σχέδια στην Λιβύη ενώ στηρίζουν την οργάνωση FETÖ”, γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Χακί Οτσάλ, στην εφημερίδα Σαμπάχ, προμηνύοντας άσχημες εξελίξεις για την Τουρκία.
Ενώ οι Ρώσοι προελαύνουν στην Τρίπολη, η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ και ο Τούρκος δημοσιογράφος Χακί Οτσάλ, κατηγορεί την Ρωσία ότι στηρίζει τον Χαφτάρ και δεν επιτρέπει στην Τουρκία να δράσει στην χώρα αυτή.
Την ίδια στιγμή, μέγα παίγνιο έχουμε από τον ικανότατο Αιγύπτιο πρόεδρο (πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού) Αλ Σίσι με την Μόσχα, το οποίο φαίνεται να αλλάζει την εξέλιξη των γεγονότων στην Λιβύη.
Η Αίγυπτος βρισκόταν εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών 5ης γενιάς F-35, αλλά ξαφνικά ο Αλ Σίσι αποφάσισε να τερματίσει αυτές τις συνομιλίες και να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 τα οποία θεωρεί πιο αξιόπιστα για την Α.Μεσόγειο απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο.

Σε αντίθεση με τις προθέσεις της Αιγύπτου να αποκτήσει μια μεγάλη παρτίδα αμερικανικών μαχητικών F-35, έγινε γνωστό ότι μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, η όλη υπόθεση ναυάγησε αιφνιδιαστικά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου άμυνας της Αιγύπτου, η χώρα εγκατέλειψε την αγορά F-35 υπέρ των ρωσικών Su-35, διότι όπως διέρρευσε, τα ρωσικά αεροσκάφη φέρονται ως πιο ισχυρά, αξιόπιστα, φθηνά και κυρίως δοκιμασμένα στην Συρία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως απειλήσει την Αίγυπτο με την επιβολή κυρώσεων για την αγορά ρωσικών Su-35, αλλά προφανώς, αυτό το γεγονός δεν τρομάζει το Κάιρο, αλλά αύξησε το ενδιαφέρον για τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.
Ουσιαστικά οι ίδιες αιγυπτιακές πηγές μας γνωστοποιούν ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος με αφορμή την πρόθεση της Τουρκίας να εισβάλει στην Λιβύη, κινήθηκε προς Μόσχα μεριά, για να λάβει στήριξη για πιθανή “συμμετοχή” στον λιβυκό εμφύλιο υπέρ του Χαφτάρ, εφόσον αυτό απαιτηθεί .
Παράλληλα η Αίγυπτος είναι σε ανοικτή γραμμή με την Αθήνα για τον συντονισμό των προσπαθειών κατά οποιασδήποτε τουρκικής αιφνιδιαστικής κινήσεως, για απόβαση στην λιβυκή ενδοχώρα.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε ότι η συνάντηση του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ήταν ακριβώς σε στο πλαίσιο του συντονισμού μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, σχετικά με το ζήτημα της Λιβύης και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη και την από κοινού εργασία για την επίτευξη σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι καθώς ζούμε σε μια διεθνή κοινότητα με νόμους, η Αίγυπτος εργάζεται για να βοηθήσει τη Λιβύη ώστε να επιτύχει μια πολιτική λύση και να εξαλείψει την τρομοκρατία.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός εσωτερικών της κυβερνήσεως της Τρίπολης, Fathi Bashagha, δήλωσε ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι που υποστηρίζουν τοΝ Χαφτάρ πρωτοστατούν στις μάχες στην πρώτη γραμμή ως μάχιμο πεζικό για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.
Ο Μπασαγκά είπε στο Bloomberg ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν στα χέρια τους προηγμένη τεχνολογία, ακόμα και για να μπλοκάρουν όλων των ειδών τα  αεροσκάφη.
«Τις τελευταίες δύο μέρες, εκτόξευσαν 2.500 βλήματα όλμων και πυροβολικού», επιβεβαίωσε ο Μπασάγκα.
Η Τουρκία έχει απομονωθεί και γρήγορα οι εξελίξεις θα γυρίσουν “μπούμερανγκ” στον προκλητικά επικίνδυνο Τούρκο πρόεδρο, που θέλει να εξουσιάζει την Α.Μεσόγειο και χώρες ολόκληρες ως ένας νέος σουλτάνος Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου