Με μια συβιλλική δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα σκεφτεί για το ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπων του στο Μέτσοβο.
Το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός μιλώντας με δημοσιογράφους σε χαλαρή συζήτηση είπε «Βουνό είχα πει θα πάω
και στο βουνό θα πάω», εννοώντας ότι θα πάει στο Μέτσοβο για τα Χριστούγεννα όπως είχε προγραμματίσει

«Πρέπει όμως να κατεβείτε από εκεί με την πλάκα με το όνομα» του απάντησαν χαριτολογώντας οι δημοσιογράφοι.

Πριν από αρκετές εβδομάδες ο κ, Μητσοτάκης, όταν συναντούσε τη Φώφη Γεννηματά για το θέμα της ψήφου των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, είχε πει ότι για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα αποφασίσει κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, στο βουνό.

Τα ονόματα που ακούγονται

Σε κάθε περίπτωση, αυτό, στο οποίο συμφωνούν οι γνωρίζοντες τις βουλές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ότι η πλειοψηφία όσων ονομάτων ακούγονται είναι «καμμένη». Ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής είναι εκτός συζήτησης, ενώ και οι ίδιοι δεν έχουν επιδείξει κανένα ενδιαφέρον. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να «παίξει» σε αυτή τη συγκυρία, αν και αρκετοί βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ έχουν εκφραστεί θετικά γι’ αυτόν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι, επίσης, δύο πολιτικά πρόσωπα με εκτίμηση σε αρκετές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, αλλά και εδώ υπάρχουν επιμέρους δυσκολίες. Εσχάτως ακούγεται η Μαρία Δαμανάκη, με δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να προτάξει τον συμβολισμό μιας γυναίκας Προέδρου, ενώ εκτός συζήτησης είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε συνομιλητές της επισημαίνει ότι καμία σχετικά συζήτηση δεν έχει κάνει. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ξεχωριστή περίπτωση. Μπορεί να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ο ίδιος ενδιαφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρόταση για το πρόσωπό του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, ήταν ο μόνος που δεν είχε ψηφίσει από τη ΝΔ τον κ. Παυλόπουλο το 2015. Θεωρητικά, θα ήταν πιο εύκολο να κάνει αυτός τη «στροφή», μιας και έχει εκφραστεί θετικά για τη θητεία του. Κάτι τέτοιο, όμως, διόλου δεδομένο δεν είναι.

Από την άλλη, υπάρχουν και τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Έχουν ακουστεί ο Ανδρέας Δρακόπουλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος έχει στενή σχέση με το Μαξίμου και ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που είδε ο πρωθυπουργός όταν ανέλαβε.

Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου έχει σε μεγάλη εκτίμηση την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου. Ακούγονται τα ονόματα τόσο του Δημήτρη Νανόπουλου, όσο και του Σταμάτη Κριμιζή, αλλά δεν θεωρείται ότι έχουν πιθανότητες. 

Πηγή: Reader.gr
  μονταζ teo