5


Translate

27 Δεκ 2019

Το σχέδιο Ερντογάν να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε «Οθωμανική Λίμνη»- Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη

Σε συντονισμένες ενέργειες για την μετατροπή της Μεσογείου σε «Οθωμανική Λίμνη» προχωρεί ο Τούρκος Πρόεδρος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη δημιουργία ναυτικών βάσεων σε καίρια σημεία, από την Τυνησία μέχρι και τη Συρία. 
Τα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία δύο ναυτικών βάσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουν ήδη ξεκινήσει
και προωθούνται.
 Στόχος της Άγκυρας είναι μέσα από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να έχει καλύτερη και αμεσότερη πρόσβαση σε όλα τα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου. Και ειδικότερα τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και νότια της Κρήτης.
Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, η μια ναυτική βάση που στοχεύει να δημιουργήσει η Τουρκία, θα είναι στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου και όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ομάδα εμπειρογνωμόνων άρχισε ήδη να μελετά περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 35 με 40 χιλιόμετρα από το Τρίκωμο.
 Η εν λόγω ναυτική βάση, μαζί με την αεροπορική βάση που δημιουργείται στο κατεχόμενο Λευκόνοικο (όπου ήδη σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν και μαχητικά), δημιουργούν ένα ορμητήριο ζωτικής σημασίας στα κατεχόμενα, από το οποίο η Τουρκία θα μπορεί να παρεμβαίνει ή και να ελέγχει ολόκληρη την περιοχή πέριξ της Κύπρου.
Η δεύτερη ναυτική βάση που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία είναι στον κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το ταξίδι του στην Τύνιδα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήγειρε το αίτημα για ναυτική βάση. Η Άγκυρα θέλει τον χώρο αυτό ώστε να μπορεί το ναυτικό της να δρα καλύτερα προς την κατεύθυνση της Λιβύης, καθώς έχει ήδη ληφθεί απόφαση γι' αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.
Μέσω αυτών των σχεδίων, η Τουρκία πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει σε όλη την έκταση της Μεσογείου, χωρίς να υπόκειται σε οποιονδήποτε έλεγχο και παράλληλα να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ναυτικού άλλων χωρών. Στην περίπτωση της Λιβύης στόχος της Τουρκίας είναι να αποτρέψει τις όποιες κινήσεις από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
Πάντως, οι ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη βόρειο Αφρική άρχισαν να προκαλούν αντιδράσεις από διάφορες κατευθύνσεις. Ήδη, η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης
Εν τω μεταξύ ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης μετά την είδηση που μετέδωσε το Reuters το βράδυ της Πέμπτης ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ ζήτησε από την Τουρκία στρατιωτική ενίσχυση.
Αξιωματούχος από την Τρίπολη που επικαλείται το Reuters είπε ότι αίτημα βοήθειας αφορά σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.
Το αίτημα ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση στις 7 Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στην Εθνοσυνέλευση στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και από την αντίδραση της Μόσχας, η οποία δεν φαίνεται να επικροτεί την στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Αυτή την θέση υποστήριξε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο.
Μέσα στη νύχτα έγινε γνωστό, παράλληλα, από τον Λευκό Οίκο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη της Λιβύης να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.
πηγη iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου