να εξηγήσουν το μυστήριο.
Οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο ασχολούνται πολλούς αιώνες τώρα με το μυστήριο των Χριστουγέννων. Προσπαθούν να ανακαλύψουν πιο ουράνιο φαινόμενο είναι στην πραγματικότητα το αστέρι των Χριστουγέννων. Γιατί εκείνη την περίοδο όλα τα λαμπερά αντικείμενα του ουρανού, όπως κομήτες, πλανήτες, μετεωρίτες, ονομάζονταν αστέρια.
Γιατί είναι όμως σημαντικό να καταλάβουμε τι ήταν πραγματικά αυτό που οδήγησε τους μάγους στη φάτνη; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πότε γεννήθηκε ο Χριστός. Οι μελετητές της Βίβλου και οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι o Χριστός δε γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου πριν από 2008 χρόνια, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η γέννηση έλαβε χώρα μεταξύ του 7 και του 2 πΧ. Και επειδή υπήρχαν βοσκοί, είναι σίγουροι ότι η ημερομηνία ήταν κάπου μέσα στην άνοιξη και όχι στις 25 Δεκέμβριου. Αν λοιπόν συνδέσουμε το αστέρι της Βηθλεέμ με ένα αστρονομικό γεγονός, τότε θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε και την πραγματική ημερομηνία της γέννησης του Χριστού!
Φωτεινός μετεωρίτης;
Οι πρώτοι αστρονόμοι σκέφτηκαν ότι το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν ίσως ένας ασυνήθιστα φωτεινός μετεωρίτης. Σήμερα όμως ξέρουμε ότι η πτώση ενός μετεωρίτη διαρκεί λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός σίγουρα δεν ήταν αρκετός για να οδηγήσει τους μάγους από τα βάθη της Ανατολής στην πόλη της Βηθλεέμ!
Λαμπερός κομήτης;
Αν η πτώση μετεωριτών διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα, οι κομήτες από την άλλη εμφανίζονται στον ουρανό για πολλές ώρες ή ακόμα και μέρες. Θα μπορούσε άραγε ένας λαμπερός κομήτης να είναι η απάντηση στο μυστήριο; Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 11πΧ έκανε την εμφάνισή του ο περίφημος κομήτης του Χάλευ. Οι περισσότεροι αστρονόμοι όμως σήμερα πιστεύουν ότι δεν συνδέεται με το άστρο, καθώς οι ημερομηνίες δεν ταιριάζουν. Ψάχνουν έναν κομήτη που να εμφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα. Κινέζοι και Κορεάτες αστρονόμοι παρατήρησαν έναν άλλον, άγνωστο κομήτη το 5πΧ. Να ήταν άραγε εκείνος το άστρο της Βηθλεέμ;
Οι ιστορικοί όμως αποκλείουν ότι ένας κομήτης θα σηματοδοτούσε για τους Χριστιανούς τη γέννηση του υιού του Θεού, αφού εκείνη την περίοδο οι κομήτες θεωρούταν προάγγελοι κακών.
Εντυπωσιακή ουράνια έκρηξη;
Ένα άλλο αστρονομικό φαινόμενο που θα μπορούσε να εξηγήσει το άστρο είναι μια αστρική έκρηξη, τα γνωστά σούπερ νόβα. Πραγματικά, τον Μάιο και τον Απρίλιο του 5πΧ οι Κινέζοι αστρονόμοι κατέγραψαν μια τέτοια έκρηξη, που έλαμπε στον ουρανό για 70 ολόκληρες μέρες!
Συνάντηση πλανητών;
Μια τελευταία εξήγηση για το άστρο της Βηθλεέμ είναι ότι αυτό μπορεί να ήταν μια συνάντηση πλανητών. Αυτό το φαινόμενο οι αστρονόμοι το ονομάζουν σύνοδο πλανητών και συμβαίνει όταν δύο ή περισσότεροι πλανήτες φαίνονται στον ουρανό να είναι ο ένας πολύ κοντά στον άλλον, τόσο που με γυμνό μάτι να μοιάζουν σαν ένα πολύ λαμπρό άστρο.
Τέτοιες συναντήσεις πλανητών συνέβησαν μερικές φορές την περίοδο που εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Για παράδειγμα το 7πΧ οι πλανήτες Δίας και Κρόνος ήλθαν πολύ κοντά τρεις φορές μέσα στον ίδιο χρόνο, το Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι μάγοι είχαν γνώσεις αστρονομίας και αστρολογίας και γνώριζαν ότι από την αρχαιότητα ο Δίας συμβόλιζε την βασιλική εξουσία και δύναμη. Να αναγνώρισαν άραγε τον πλανήτη Δία και να θεώρησαν ότι αυτή η σύνοδος είναι ο προάγγελος του ερχομού του βασιλιά των ουρανών; Οι μελετητές πιστεύουν ότι οι τρεις μάγοι ερμήνευσαν την πρώτη συνάντηση των δύο πλανητών το Μάιο ως προφητική για τη γέννηση του Χριστού. Οι επόμενες σύνοδοι τους έδειξαν την τοποθεσία της γέννησης.
Οι αστρονόμοι ακόμα δεν έχουν λύσει το μυστήριο του άστρου της Βηθλεέμ. Πρόκειται άραγε για μια αστρική έκρηξη ή μια σύνοδο πλανητών; Και πότε γεννήθηκε τελικά ο Χριστός; Όποιες όμως και να είναι οι απαντήσεις η μαγεία των Χριστουγέννων παραμένει μοναδική!
by SociaLMagazinE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου